Φράζουν οι αρτηρίες και με χαμηλή χοληστερόλη;

Φραγμένες αρτηρίες εμφανίζονται συνήθως όταν μια ουσία που ονομάζεται πλάκα συσσωρεύεται στα τοιχώματά τους και μειώνει σημαντικά την κανονική ροή αίματος.

Η υψηλή χοληστερόλη αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για τη συσσώρευση πλάκας. Ωστόσο, πολλοί άλλοι παράγοντες συμβάλλουν επίσης στη διαδικασία και υπάρχει το ενδεχόμενο να φράξουν οι αρτηρίες ακόμη και αν έχετε χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Ολες οι πλάκες περιέχουν κάποια χοληστερόλη, καθώς και λίπος, ασβέστιο και διάφορα άλλα υλικά στο αίμα. Οταν η πλάκα συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών, ενεργοποιεί μια διαδικασία σκλήρυνσης της αρτηρίας, που ονομάζεται αθηροσκλήρωση. Η αθηροσκλήρωση σχετίζεται με μειωμένη ροή αίματος και μπορεί να οδηγήσει σε μια σοβαρή ιατρική κατάσταση που ονομάζεται στεφανιαία καρδιακή νόσος, η οποία χαρακτηρίζεται από μειώσεις της ποσότητας οξυγόνου που λαμβάνεται από τον καρδιακό μυ. Οι μερικώς φραγμένες αρτηρίες μπορούν να φράξουν εντελώς, όταν μια περιοχή της πλάκας διαρραγεί, ενεργοποιώντας σχηματισμό θρόμβου αίματος σε μια στενή αρτηριακή διαδρομή. Τόσο οι μερικώς, όσο και οι ολικώς φραγμένες στεφανιαίες αρτηρίες, μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή.

Κύριοι κίνδυνοι

Οτιδήποτε βλάπτει τα εσωτερικά στρώματα των στεφανιαίων αρτηριών μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση πλάκας, απόφραξη αρτηριών και καρδιακές παθήσεις. Εκτός από τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, γνωστοί κύριοι παράγοντες κινδύνου γι’ αυτό το είδος βλάβης περιλαμβάνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση, την αντίσταση στις επιδράσεις μιας ορμόνης που ονομάζεται ινσουλίνη, το κάπνισμα, την έλλειψη σωματικής άσκησης, τον διαβήτη, την παχυσαρκία και την κατανάλωση μιας ανθυγιεινής διατροφής.

Ενας άλλος σημαντικός παράγοντας κινδύνου, που ονομάζεται μεταβολικό σύνδρομο, προκύπτει όταν ταυτόχρονα έχετε αρκετούς άλλους κινδύνους καρδιακής νόσου. Μερικοί άνθρωποι έχουν επίσης μια γενετική προδιάθεση για στεφανιαία καρδιακή νόσο, που δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο εκτός από τους πρόσθετους παράγοντες. Οι άνδρες έχουν συνήθως υψηλότερους κινδύνους καρδιακής νόσου σε σχέση με τις γυναίκες.

Πρόσθετοι δυνητικοί κίνδυνοι

Ορισμένοι άλλοι παράγοντες μπορεί επίσης να αυξήσουν τους κινδύνους στεφανιαίας καρδιακής νόσου. Περιλαμβάνουν την έντονη κατανάλωση αλκοόλ, το άγχος, την ύπαρξη μιας κατάστασης που ονομάζεται άπνοια ύπνου, τα υψηλά επίπεδα στο αίμα λιπαρών ουσιών που ονομάζονται τριγλυκερίδια και την παρουσία μιας κατάστασης που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη και ονομάζεται προεκλαμψία. Μπορεί επίσης να έχετε αυξημένο κίνδυνο για αθηροσκλήρωση στις στεφανιαίες αρτηρίες σας, εάν έχετε ιστορικό προβλημάτων που σχετίζονται με τις αρτηρίες, όπως ανεύρυσμα αορτής ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Εκτιμήσεις

Εάν ο κίνδυνος απόφραξης των αρτηριών σας και ο κίνδυνος για καρδιακή πάθηση, δεν προέρχονται από υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια ποικιλία φαρμάκων για να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση, να χαλαρώσει τις αρτηρίες σας, να βελτιώσει τη ροή του αίματος στην καρδιά σας ή να μειώσει το φόρτο εργασίας της καρδιάς σας. Οι πιθανές επιλογές για την επίτευξη ενός ή περισσοτέρων από αυτά τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν βήτα αναστολείς, αναστολείς ACE, ασπιρίνη, κλοπιδογρέλη, διουρητικά, αναστολείς διαύλων ασβεστίου και νιτρικά άλατα.

Εάν ο κίνδυνος σχετίζεται με τη χοληστερόλη, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ένα φάρμακο από μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται στατίνες. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζετε για τις αρτηρίες και τις στεφανιαίες καρδιακές παθήσεις.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει