H φροντίδα σε αγαπημένο πρόσωπο που φεύγει από τη ζωή

Η φροντίδα ενός αγαπημένου προσώπου που πεθαίνει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ακόμα κι όταν γνωρίζουμε ότι πλησιάζει το τέλος της ζωής του, ποτέ δεν αισθανόμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι.

Το να κατανοήσουμε τι πρέπει να περιμένουμε και τι μπορούμε να κάνουμε για να αυξήσουμε την άνεση του αγαπημένου μας προσώπου αυτές τις τελευταίες στιγμές είναι ανακουφιστικό για τον ίδιο αλλά και για εμάς σε πνευματικό επίπεδο.

Η επιλογή του τόπου

Το αγαπημένο πρόσωπο μπορεί να έχει επιλογές για το πού θέλει να περάσει τις τελευταίες του στιγμές. Οι επιλογές αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

Φροντίδα κατ’ οίκον. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να πεθάνουν στο σπίτι τους. Μπορείτε να αναλάβετε το ρόλο του φροντιστή ή να μισθώσετε τις υπηρεσίες ενός φροντιστή που αν δεν είναι νοσοκόμος θα έχει τουλάχιστον γνώσεις πάνω στο αντικείμενο, ούτως ώστε να διασφαλίσετε στο αγαπημένο σας πρόσωπο υψηλότερη ποιότητα ζωής για όσο χρόνο τού απομένει.

Ενδονοσοκομειακή περίθαλψη. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν η φροντίδα να είναι όλο το 24ωρο σε ένα νοσοκομείο ή σε ένα γηροκομείο με ειδικές ενδονοσοκομειακές εγκαταστάσεις. Εκεί θα μπορεί να γίνει μια προσέγγιση ολιστικής θεραπείας που προορίζεται να ανακουφίσει τα συμπτώματα της ασθένειας και του πόνου, καθώς και την αντιμετώπιση πνευματικών και ψυχολογικών ανησυχιών.

Οταν συζητήσετε τις επιλογές αυτές με το αγαπημένο σας πρόσωπο αν είναι σε θέση να εκφράσει την επιθυμία του ή αν το έχει κάνει καιρό πριν, έχοντας αντιληφθεί ότι αυτή η περιπέτεια υγείας δεν θα έχει αίσιο τέλος, θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψιν τις ειδικές φυσικές, συναισθηματικές και ψυχολογικές του ανάγκες. Αξιολογήστε το πώς θα του παρασχεθεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη υποστήριξη από τα μέλη της οικογένειας και τους φίλους. Μπορείτε ακόμα να ρωτήσετε εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας για το ποια είναι η ειδική φροντίδα που πρέπει να προσφέρεται σε άτομα που πλησιάζουν στο τέλος της ζωής τους.

Η πνευματικότητα στο τέλος της ζωής

Καθώς το αγαπημένο σας πρόσωπο πλησιάζει στο τέλος της ζωής, θα μπορούσε να αρχίσει να μιλάει για την πνευματικότητα ή το νόημα της ζωής. Μην πιέζετε εσείς το θέμα, αλλά αν έρθει εκεί  η συζήτηση, ενθαρρύνετε το αγαπημένο σας πρόσωπο για να εξερευνήσετε και να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά του. Μπορείτε να ρωτήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο ανοιχτά σχετικά με τις πεποιθήσεις και τις εμπειρίες του ή την πιο σημαντική στιγμή της ζωής του. Αν ο ίδιος ζητήσει να δει έναν πνευματικό, μην του το αρνηθείτε.

Το «αντίο»

Μπορείτε να βοηθήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να δώσει τις τελικές ευχές του στην οικογένεια και τους φίλους. Ενθαρρύνετέ το να μοιραστεί τα συναισθήματά του, συμπεριλαμβανομένης της χάρης ή της συγχώρεσης και να δώσει στους άλλους μια ευκαιρία να του πουν «αντίο». Αυτό θα μπορούσε να ενθαρρύνει τη συζήτηση για να ειπωθούν πράγματα σημαντικά, ανείπωτες σκέψεις που μπορεί να είναι σημαντικές για όλους.

Tο αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί, επίσης, να θεωρεί ότι είναι παρήγορο να αφήσει μια «κληρονομιά», είτε γράφοντας κάποια πράγματα για τον εαυτό του, είτε συντάσσοντας επιστολές προς τους αγαπημένους του, ιδίως όσον αφορά σημαντικά μελλοντικά γεγονότα.

Αναγνωρίζοντας ότι ο θάνατος είναι κοντά

Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς με ακρίβεια το θάνατο. Καθώς, όμως, πλησιάζει, το αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να παρουσιάζει σημάδια και συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι το τέλος της ζωής πλησιάζει. Αυτά τα σημάδια μπορεί να είναι:

Ανησυχία και ταραχή. Το αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να αλλάζει συχνά θέσεις.

Παραίτηση. Το αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να χάσει το ενδιαφέρον του για αγαπημένες δραστηριότητες ή για να δει φίλους και οικεία πρόσωπα.

Υπνηλία. Το αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να κοιμάται περισσότερο απ’ όσο πριν ή να έχει διαλείποντα ύπνο.

Παροχή άνεσης

Αν δεν μπορείτε (που πιθανότατα δεν μπορείτε…) να αλλάξετε ό,τι συμβαίνει στο αγαπημένο σας πρόσωπο, μπορείτε ωστόσο να το βοηθήσετε να νοιώσει όσο πιο άνετα γίνεται.

Αν το αγαπημένο σας πρόσωπο:

Δεν τρώει και δεν πίνει πια: Κρατήστε το στόμα του ενυδατωμένο με ένα κομματάκι πάγου ή με ένα σφουγγάρι. Απλώστε στα χείλη του μια κρέμα για τα χείλη ή βαζελίνη.

Εχει δυσκολία στην αναπνοή: Γυρίστε το κεφάλι του αγαπημένου σας προσώπου στο πλάι. Τοποθετήστε μαξιλάρια κάτω από το κεφάλι του. Ενας δροσερός υγραντήρας ή οξυγόνο μπορούν να βοηθήσουν.

Εχει ακράτεια: Χρησιμοποιήστε πάνες ακράτειας, έναν καθετήρα και ειδικά υποστρώματα στο κρεβάτι για να κρατάτε πάντα το αγαπημένο σας πρόσωπο στεγνό και καθαρό.

Δεν μπορεί να μιλήσει: Mιλήστε του εσείς με όσο πιο κατευναστική φωνή μπορείτε. Κρατήστε του το χέρι.

Εχει ανησυχία ή βρίσκεται σε σύγχυση: Να είστε ήρεμοι και καθησυχαστικοί απέναντί του. Υπενθυμίστε του πού βρίσκεται και ποιος είναι μαζί του (ποιος είστε εσείς δηλαδή). Ρωτήστε το γιατρό του ποιος είναι ο λόγος που παρουσιάζει αυτή τη σημαντική διέγερση.

Φαίνεται πως πονάει: Ρωτήστε το γιατρό μήπως πρέπει να προσαρμόσετε τα φάρμακά του ή αν υπάρχει άλλο σχέδιο θεραπείας για ανακούφιση από τον πόνο.

Δεν αποκλείεται το αγαπημένο σας πρόσωπο να αντιμετωπίσει, σε αντίθεση με όλα τα παραπάνω μια τελική αύξηση ενέργειας. Αν και μπορεί αυτό να σάς προκαλέσει σύγχυση και να το δείτε σαν μια ελπίδα ότι το αγαπημένο σας πρόσωπο ανανεώνει τη ζωτικότητά του, να θυμάστε ότι αυτό είναι συχνά φυσιολογικό μέρος του θανάτου. Αν αυτό συμβεί, επωφεληθείτε από την ευκαιρία για να απολαύσετε τις τελευταίες στιγμές με το αγαπημένο σας πρόσωπο και να δώσετε τον τελικό αποχαιρετισμό σας.

Αγρυπνία

Για πολλές οικογένειες, το να κρατήσουν αγρυπνία κοντά σε έναν ετοιμοθάνατο είναι ένας τρόπος να τού δείξουν την υποστήριξη και την αγάπη τους. Αν αποφασίσετε να κρατήσετε αγρυπνία, συνεχίστε να μιλάτε με το αγαπημένο σας πρόσωπο. Αν το αγαπημένο σας πρόσωπο έχει πνευματική διαύγεια και νομίζετε ότι θέλει να μοιραστεί τις στιγμές με τους άλλους, καλέστε τα μέλη της οικογένειας ή τους στενούς του φίλους για να δείξουν την υποστήριξή τους. Εκφράστε την αγάπη σας, αλλά επίσης αφήστε το αγαπημένο σας πρόσωπο να ξέρει ότι μπορεί να φύγει ήσυχο γιατί είναι όλα τακτοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει