Φρούτα και λαχανικά δεν αδυνατίζουν από… μόνα τους

Μπορεί να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά, επειδή θεωρούνται ένας από τους καλύτερους τρόπους απώλειας βάρους, όμως δυστυχώς δεν μπορούν να σάς βοηθήσουν να ρίξετε τα περιττά κιλά, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Η νέα μελέτη αναθεωρεί στοιχεία από περισσότερες από επτά μελέτες που εξέτασαν τον τρόπο που η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει αντίκτυπο στην απώλεια βάρους.

«Σε όλους τους τομείς, σε όλες τις μελέτες που εξετάσαμε, είδαμε μια σχεδόν μηδενική επίδραση των φρούτων και των λαχανικών στην απώλεια βάρους. Το να τρώει κανείς περισσότερα φρούτα και λαχανικά δεν συνιστά από μόνο του κατ’ ανάγκη μια αποτελεσματική προσέγγιση για την απώλεια βάρους και προσθέτοντάς τα απλά στην κορυφή των διατροφικών προτιμήσεων ενός ατόμου, δεν είναι πιθανό να προκαλέσουν μεταβολή του σωματικού του βάρους», τόνισε η Kathryn Kaiser, καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα.

Βεβαίως, η Kaiser και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων δεν μεγαλώνει τον κίνδυνο αύξησης του βάρους.

«Φαίνεται ότι η αύξηση των μερίδων φρούτων και λαχανικών στη διατροφή, δεν αυξάνει το βάρος του ατόμου, αντίθετα τού προσφέρει περισσότερες βιταμίνες και φυτικές ίνες», τόνισε.

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 1.200 άτομα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Τα φρούτα και τα λαχανικά παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά οι άνθρωποι δεν πρέπει να περιμένουν αυτά τα τρόφιμα να τους βοηθήσουν να αδυνατίσουν, υποστηρίζει η  Kaiser.

«Στο γενικό πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας (μείωση των θερμίδων δηλαδή) είναι ο μόνος τρόπος που θα επιτρέψει σε κάποιον να χάσει βάρος. Οι άνθρωποι υποθέτουν ότι τα τρόφιμα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, εκτοπίζουν τα λιγότερο υγιεινά τρόφιμα κι αυτό είναι ένας μηχανισμός για να χάσουν βάρος. Αλλά τα ευρήματά μας από τα καλύτερα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία, δείχνουν ότι το αποτέλεσμα αυτής της αντικατάστασης δεν είναι η απώλεια βάρους», επισημαίνει.

Μ’ άλλα λόγια, όσα φρούτα και λαχανικά κι αν φάτε αν δεν μειώσετε τις μερίδες των υπόλοιπων τροφίμων που καταναλώνετε δεν πρόκειται να χάσετε το επιθυμητό βάρος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει