Φρούτα και λαχανικά: Δεν βοηθά ποσότητα πάνω από 5 μερίδες

Νέα έρευνα έρχεται να υποστηρίξει πως πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, όντως βοηθούν τον οργανισμό, αλλά οι παραπάνω ποσότητες δεν προσφέρουν κανένα πρόσθετο όφελος.

Μια ανάλυση των 16 πιο σημαντικών μελετών που έχουν γίνει ανά τον κόσμο για τα φρούτα και τα λαχανικά, έδειξε πως για κάθε μερίδα τους που καταναλώνουμε, χαμηλώνουμε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Ομως, μετά από τις πέντε μερίδες την ημέρα, δεν υπάρχει καμία επιπλέον επίδραση.

Τα αποτελέσματα της μελέτης που διεξήγαγαν μελετητές από το Χάρβαρντ αλλά και από την Κίνα, δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό BMJ.

Μέχρι σήμερα οι κατευθυντήριες γραμμές μιλούν για τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα (και τα δύο μαζί), ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τρώνε παραπάνω από τέσσερις.

Η νέα ανάλυση εξέτασε 16 μελέτες από τις ΗΠΑ, την Ασία και την Ευρώπη, στις οποίες συμμετείχαν 833.000 άνθρωποι από τους οποίους 56.000 πέθαναν κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι όσοι έτρωγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, κυρίως όμως από καρδιαγγειακή νόσο.

Ο μέσος κίνδυνος θανάτου μειώνεται κατά περίπου 5% για κάθε επιπλέον μερίδα φρούτων και λαχανικών, μέχρι πέντε μερίδες την ημέρα, αλλά όχι πέρα από αυτές.

«Η ανάλυση αυτή παρέχει μια περαιτέρω απόδειξη ότι η υψηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αίτιο, ιδιαίτερα από καρδιαγγειακή θνησιμότητα. Ωστόσο, οι πέντε μερίδες είναι το όριο. Πέρα από αυτές ο κίνδυνος της καρδιαγγειακής θνησιμότητας, αλλά και οποιασδήποτε άλλης αιτίας δεν μειώνεται άλλο», λέει ο καθηγητής Frank Xu από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ στη Βοστώνη των ΗΠΑ.

Επτά μερίδες την ημέρα;

Πρόσφατα είχαν υπάρξει εκκλήσεις για αύξηση του ποσοστού φρούτων και λαχανικών που πρέπει να καταναλώνει ένας άνθρωπος καθημερινά από πέντε σε επτά.

Μια προηγούμενη μελέτη στην Αγγλία διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν επτά ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα ήταν πιο υγιείς από εκείνους που έτρωγαν πέντε μερίδες και συνιστούσε πως πρέπει ο πληθυσμός να αυξήσει την πρόσληψη των μερίδων των φρούτων και των λαχανικών αν θέλει να απολαύσει μακροζωία.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι άνθρωποι δεν φτάνουν τις πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, οπότε είτε πέντε, είτε επτά, το θέμα είναι πως το μήνυμα για τον κόσμο είναι ότι πρέπει να εξακολουθήσουν να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

«Παρά το γεγονός ότι το μήνυμα για πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα είναι καλά εδραιωμένο, είναι ανησυχητικό ότι στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες το 70% των ενηλίκων δεν έχει καταφέρει να πιάσει αυτό το στόχο», είπε η Victoria Taylor, ανώτερη διαιτολόγος στο Βρετανικό Ιδρυμα Καρδιολογίας και πρόσθεσε:

«Απλά θυμηθείτε ότι κάθε επιπλέον μερίδα φρούτων και λαχανικών που τρώτε, θα σας βοηθήσει να κρατήσετε την καρδιά σας υγιή».

Τι αντιπροσωπεύουν οι 5 μερίδες

• Οι οδηγίες για τις πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα έχουν προταθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

• Οι πέντε μερίδες αντιστοιχούν σε πέντε μέρη των 80 γραμμαρίων (το καθένα) φρούτων και λαχανικών σε καθημερινή βάση

• Οι μερίδες πρέπει να περιλαμβάνουν μια ποικιλία από φρούτα και λαχανικά

• Τα φρούτα και τα λαχανικά συνυπολογίζονται σ’ αυτές τις πέντε μερίδες

• Στα φρούτα και λαχανικά περιλαμβάνονται φρέσκα, κατεψυγμένα, κονσερβοποιημένα, αποξηραμένα ή φυσικοί χυμοί

• Δεν συμπεριλαμβάνονται οι πατάτες επειδή συμβάλλουν στην παροχή αμύλου στην διατροφή

Μπορεί επίσης να σας αρέσει