Φρούτα και λαχανικά σχετίζονται με την καλή ακοή

Μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο της Φλόριντα υποστηρίζει πως η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών εκτός της γενικότερης υγείας ωφελεί ειδικότερα την ανθρώπινη ακοή.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Audiology και σύμφωνα με αυτά, τα άτομα που ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής διατροφής δεν έχουν κίνδυνο απώλειας της ακοής τους.

Επεσήμαναν μάλιστα ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να μην αντιστρέφει τις όποιες βλάβες έχει το ακουστικό μας σύστημα, όπως παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη. Αντίθετα αποτελέσματα φέρνει η κατανάλωση junk-food.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 2.366 εθελοντές, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε ένα τεστ ακοής. Όταν οι επιστήμονες ανέλυσαν τα δεδομένα, ανακάλυψαν ότι υπάρχει δυνατή σχέση ανάμεσα στη διατροφή, την ακοή και την έκθεση στο θόρυβο.

Όπως επισημαίνουν το ακουστικό μας σύστημα εξαρτάται από την καρδιαγγειακή, τη νευρική και τη μεταβολική μας υγεία γι’ αυτό είναι λογικό να αυξάνεται η ευαισθησία μας απέναντι στην απώλεια της ακοής. Και όπως παρατήρησαν η ακοή όσων έτρωγαν καλά, όμως είχαν υψηλή έκθεση σε θόρυβο ήταν συγκρίσιμη με την ακοή εκείνων που είχαν λιγότερη έκθεση σε θόρυβο και ακολουθούσαν κακή διατροφή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει