«Φτωχά» αποτελέσματα στην εγχείριση καρκίνου του οισοφάγου

Ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του οισοφάγου ενδέχεται να εμφανίσουν διάφορες «ομάδες» συμπτωμάτων μήνες μετά την επέμβαση, που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο θανάτου από τη νόσο.

Αυτό αναφέρει νέα μελέτη του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία που δημοσιεύεται στο περιοδικό Cancer.

Ο καρκίνος του οισοφάγου (του σωλήνα που συνδέει το στόμα με το στομάχι) είναι ένας από τους πιο επιθετικούς καρκίνους και σύμφωνα με τη μελέτη που έγινε στη Σουηδία, μόνο το 25% των ασθενών που διαγιγνώσκονται με αυτή τη μορφή καρκίνου υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλοί ασθενείς έχουν όγκους που είναι πολύ προχωρημένοι για να αφαιρεθούν, ή δεν είναι οι ίδιοι αρκετά υγιείς ώστε να θεωρηθεί ότι θα αντέξουν να υποβληθούν σ’ αυτή τη διαδικασία. Από τους ασθενείς που χειρουργούνται, μόνο το 30% επιβιώνει 5 χρόνια ή και περισσότερο μετά τη διαδικασία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο του οισοφάγου ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρά μετεγχειρητικά συμπτώματα στους ασθενείς, που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα της ζωής τους. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν προβλήματα στη διατροφή και την κατάποση, παλινδρόμηση, πόνο και κούραση.

Προηγούμενη έρευνα που ασχολήθηκε με τα συμπτώματα άλλων μορφών καρκίνου, έδειξε πως οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν συγκεκριμένες ομάδες συμπτωμάτων και ότι αυτές οι ομάδες θα μπορούσαν να καθορίσουν την έκβαση της υγείας των ασθενών.

Για να δουν αν αυτό ισχύει και για τον καρκίνο του οισοφάγου, οι ερευνητές ανέλυσαν 402 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση.

Από την ανάλυσή τους διαπίστωσαν πως οι ασθενείς παρουσίασαν συγκεκριμένα συμπτώματα που συγκεντρώνονται μαζί σε τρεις ξεχωριστές ομάδες, έξι μήνες μετά την επέμβαση. Αυτές οι ομάδες διαιρέθηκαν σε συμπτώματα που σχετίζονται με:

*  Κούραση και τον πόνο

* Παλινδρόμηση και βήχα

* Δυσκολίες στην πρόσληψη τροφής

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που παρουσίασαν συμπτώματα που σχετίζονται με παλινδρόμηση και βήχα, καθώς και τις διατροφικές δυσκολίες, είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του οισοφάγου, σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν εμφάνισαν αυτά τα συμπτώματα.

«Τα ευρήματα υποδηλώνουν πως τα μετεγχειρητικά συμπτώματα του καρκίνου του οισοφάγου δεν θα πρέπει να εξετάζονται μεμονωμένα, αλλά πρέπει να θεωρούνται “ομάδα συμπτωμάτων”. Γι’ αυτό είναι σημαντικό αυτά τα συμπτώματα να αντιμετωπίζονται ως ομάδες στο κλινικό περιβάλλον, προκειμένου να μειωθεί ενδεχομένως ο αυξημένος κίνδυνος θνησιμότητας που συνδέεται με αυτά», αναφέρει η δρ Anna Wikman του Iνστιτούτου Καρολίνσκα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει