Οι φυτικές ίνες βοηθούν τους επιζώντες από καρδιακή προσβολή

Αν έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή, μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να βελτιώσει μακροπρόθεσμα τις πιθανότητες που έχετε να ανακάμψετε, υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες.

Οι επιζώντες από καρδιακή προσβολή είναι πιο πιθανό να παραμείνουν ζωντανοί 10 χρόνια αργότερα, αν ακολουθήσουν διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, αναφέρει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ.

Κάθε αύξηση πρόσληψης φυτικών ινών κατά 10 γρ. συνδεόταν με μείωση κατά 15% του κινδύνου θανάτου, το διάστημα που διαρκούσε η μελέτη.

Οι φυτικές ίνες μπορεί να βελτιώσουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Κατά μέσο όρο, οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν γύρω στα 14 γρ. φυτικών ινών, ενώ ο στόχος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 γρ. Οι δε Αμερικανοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι ο άνθρωπος θα πρέπει να προσλαμβάνει μέχρι και 38 γρ. φυτικών ινών σε καθημερινή βάση.

Φρούτα, όπως μπανάνες και μήλα, τα λαχανικά ρίζας όπως τα καρότα και οι πατάτες, το ψωμί ολικής αλέσεως, τα δημητριακά, είναι όλα καλές πηγές φυτικών ινών.

Μια πατάτα ψητή ή μια μερίδα φασόλια περιέχουν περίπου 10 γραμμάρια φυτικές ίνες. Δύο φέτες ψωμί ολικής αλέσεως περίπου 4 γρ.

Δημητριακά πρωινού

Μια διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες, συνδέεται με τη δυσκοιλιότητα και ασθένειες του εντέρου όπως εκκολπωματίτιδα, ακόμα και καρκίνο του εντέρου, αλλά μπορεί να έχει επιπτώσεις και στην υγεία της καρδιάς, λένε οι Αμερικανοί ερευνητές.

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ανέλυσε δεδομένα από δύο μεγάλες αμερικανικές μελέτες που περιελάμβαναν περισσότερους από 4.000 άνδρες και γυναίκες, που είχαν επιζήσει από μια πρώτη καρδιακή προσβολή και είχαν δώσει πληροφορίες σχετικά με το συνηθισμένο διαιτολόγιο που ακολούθησαν, μέσω ερωτηματολογίων.

Ακολούθησαν τη συγκεκριμένη διατροφή κατά μέσο όρο περίπου 9 χρόνια μετά την καρδιακή προσβολή, στη διάρκεια της οποίας 682 από τις γυναίκες και 451 από τους άνδρες έχασαν τη ζωή τους.

Οι πιθανότητες επιβίωσης φαίνεται να συνδέονται με την πρόσληψη φυτικών ινών, που προερχόταν ως επί το πλείστον από τα δημητριακά πρωινού.

Ο ένας στους πέντε που κατανάλωσαν μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών μετά την καρδιακή προσβολή, είχε 25% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνει από οποιαδήποτε αιτία κατά τη διάρκεια των 9 χρόνων της μελέτης.

Η ομάδα των ατόμων που ακολούθησε δίαιτα υψηλή σε φυτικές ίνες, είχε επίσης 13% λιγότερες πιθανότητες να υποστεί μια δεύτερη καρδιακή προσβολή που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία.

Οι ερευνητές λένε πως τα ευρήματά τους δείχνουν ότι μια απλή αλλαγή στον τρόπο ζωής των ανθρώπων, σε συνδυασμό με τα φάρμακά τους, μπορούν να βελτιώσουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της υγείας τους.

«Οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι ένα σημαντικό μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής και αυτή η μελέτη δείχνει ότι μπορούν να έχουν ένα συγκεκριμένο όφελος για τους επιζώντες από καρδιακή προσβολή. Δεν μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε τι προκάλεσε το όφελος που βλέπουμε, αλλά ξέρουμε ότι κατά μέσο όρο δεν παίρνουμε αρκετές φυτικές ίνες στη διατροφή μας. Οι φυτικές ίνες προέρχονται από μια ποικιλία τροφών, όπως φρούτα και λαχανικά, φασόλια και φακές, αλλά και από προϊόντα δημητριακών, που η μελέτη διαπίστωσε πως είναι ιδιαίτερα ευεργετικά. Για να πάρετε περισσότερες φυτικές ίνες, θα πρέπει απλά να αντικαταστήσετε το άσπρο ψωμί με ψωμί ολικής αλέσεως», αναφέρει η Victoria Taylor από το Βρετανικό Ιδρυμα Καρδιάς.

Τροφές υψηλές σε φυτικές ίνες

Ενα πορτοκάλι ή αχλάδι – 3g ινών

Εξι αποξηραμένα βερίκοκα – 4g

Ψητή πατάτα – 5g

2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως – 4.2g

Μπορεί επίσης να σας αρέσει