Φυτικό γιατροσόφι στη μάχη κατά του κοροναϊού

Η μάχη κατά της πανδημίας δεν σταματά και οι επιστήμονες αναζητούν συνεχώς νέους πολύτιμους συμμάχους στα εργαστήρια αλλά και στη φύση για την αντιμετώπισή της.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο VirusDiseas των ερευνητών Rutwick Surya και U. Praveen, ένα φυτό εξέχον στη βίβλο της ινδικής παραδοσιακής ιατρικής Αγιουρβέδα, το Boerhavia diffusa ή Punarnava, έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των ειδικών, καθώς φάνηκε ότι μπλοκάρει τη δράση της κύριας πρωτεάσης (3CLpro) του κοροναϊού SARS-CoV-2,  μίας από τις 16 μη δομικές πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες για την αντιγραφή-μεταγραφή του ιικού γονιδιώματος.

Το Punarnava χορηγείται ως φυτική παυσίπονη θεραπεία και, σύμφωνα με άλλες ενδείξεις, μπορεί να εξασφαλίσει επιπλέον οφέλη για την υγεία, χάρη στο πλήθος ευεργετικών του συστατικών, ένα πλήθος από ισοφλαβονοειδή, ξανθόνες, στεροειδή και άλλα πολύπλοκα βιολογικά μόρια, καθώς και υψηλή συγκέντρωση βιταμινών Β και C.

H ερευνητική ομάδα εξέτασε προσομοιωτικά την ανασταλτική δράση εννέα κύριων φυτοχημικών του Punarnava έναντι της κύριας πρωτεάσης των ιών SARS-CoV-2 και MERS-CoV, καταλήγοντας σε επιτυχή αποτελέσματα για τρεις από τις εννέα ενώσεις: biorobin, bioquercetin και boerhavisterol.

Έπειτα, πραγματοποιήθηκαν περαιτέρω έλεγχοι για την εκτίμηση των ιδιοτήτων προσρόφησης, κατανομής, μεταβολισμού, απέκκρισης και τοξικότητας των τριών ενώσεων, λαμβάνοντας υπόψιν παράγοντες όπως η υδροφοβικότητα και η ομοιότητα στη δομή τους συγκριτικά με άλλες γνωστές ενώσεις.

Εξηγώντας τα σχετικά ευρήματα ο υποψήφιος διδάκτωρ Χημείας, Michael Greenwood, ανέφερε ότι τα Biorobin και Bioquercetin αποκλείστηκαν ως δυνητικές ουσίες για νέα φάρμακα, λόγω του μεγάλου αριθμού δοτών και υποδοχέων στους εξωτερικούς δεσμούς υδρογόνου και μοριακά βάρη άνω των 500.

Εν αντιθέσει, η Boerhavisterol, αποδείχτηκε ελπιδοφόρα μη τοξική ουσία, υποψήφια για την παρασκευή αποτελεσματικών φαρμάκων.

Ένα ενδιαφέρον εύρημα που ανέδειξε η μελέτη είναι πως, παρά τις ομοιότητες στη δομή των κοροναϊών, καμία από τις τρεις ουσίες δεν έδειξε να συνδέεται με την κύρια πρωτεάση στον ιό MERS-CoV, κάτι που υποδηλώνει διαφορές στην αλληλουχία των θυλάκων που συνδέονται με τα μόρια των ενώσεων αυτών.

Παρόλα αυτά, περαιτέρω έρευνα καθώς και πειράματα κρίνονται απαραίτητα προς επίρρωση των αποτελεσμάτων και τη διαφύλαξη της ασφάλειας από τη χρήση των παραπάνω ουσιών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει