Γκάγκα: «Αρχίζει η διάθεση για φάρμακα κορoναϊού με delivery στο σπίτι»

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ανακοίνωσε ότι ξεκινά την επόμενη εβδομάδα η χορήγηση των αντιικών φαρμάκων σε συμπολίτες μας που βρίσκονται θετικοί στον κοροναϊό.

Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε η Μίνα Γκάγκα, ξεκινά η διάθεση των αντι-ιικών χαπιών για τον κορωνοϊό που θα γίνεται με βάση ένα εκτενές επιχειρησιακό σχέδιο και θα γίνεται παράδοση στο σπίτι.

Από την επόμενη εβδομάδα πολίτες με προβλήματα υγείας που είναι θετικοί στον ιό και είναι άνω των 18 ετών θα μπορούν να λάβουν τα αντιικά χάπια. Ωστόσο, δεν θα δίνονται σε γυναίκες που διανύουν περίοδο εγκυμοσύνης.

Οι πολίτες που θα πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν τα αντιικά χάπια θα πρέπει να έχουν θετικό rapid test ή PCR test ενώ η αίτηση θα εξετάζεται μέσα σε 24 ώρες.

Βάνα Παπαευαγγέλου: Η Omicron έχει επικρατήσει στην Ελλάδα

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Βάνα Παπαευαγγέλου η οποία τόνισε πως το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει ιδιαίτερα υψηλό, με τα ενεργά κρούσματα να είναι περίπου 150.000, ενώ η μετάλλαξη Omicron έχει επικρατήσει στην χώρα μας.

Παράλληλα, τόνισε πως υπάρχει μεν μείωση στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά οι νοσηλείες σε όλη την Ελλάδα είναι σε υψηλά επίπεδα, περίπου 5.000.

Η Bάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι υπάρχει ήπια αποκλιμάκωση στον αριθμό των διασωληνωμένων, ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος στους θανάτους είναι 96 νεκροί κάθε μέρα.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια παιδιατρικής, προβλέπεται αποκλιμάκωση και των «σκληρών δεικτών της πανδημίας τις προσεχείς 3-4 εβδομάδες», τονίζοντας ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων  θα κυμανθεί ανάμεσα στους 550 με 600.

Όπως προέβλεψε η Βάνα Παπαευαγγέλου, ο περιορισμός της κινητικότητας τις τελευταίες ημέρες λόγω του χιονιά, ίσως οδηγήσει σε μία επιπλέον μείωση της διασποράς.

Μιλώντας για το σύστημα υγείας και την διαθεσιμότητα, η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι το 57% σε απλές κλίνες Covid είναι κατειλημμένο και το 75% στις κλίνες ΜΕΘ Covid. Η ίδια έκανε λόγο για μείωση 12% στις εισαγωγές ασθενών με κοροναϊό στα νοσοκομεία και παρατήρησε ότι μετά από πολύ καιρό, οι εισαγωγές ασθενών στο νοσοκομείο έπεσαν κάτω από τις 400 ανά ημέρα.

Γεγονός που, όπως είπε, πιθανότατα οφείλεται και στην επικράτηση της Omicron καθώς καταγράφεται αύξηση των νέων νοσηλειών με Omicron. «8 στους 10 που μπαίνουν πλέον στο νοσοκομείο έχουν Omicron », είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, επισήμανε ότι ένα στα τέσσερα άτομα που εξακολουθούν να μπαίνουν στο νοσοκομείο, έχουν την μετάλλαξη Δέλτα.

«Οι λίγοι που έχουν χάσει τη ζωή τους με Omicron είναι υπέργηροι με σοβαρά προβλήματα υγείας», εξήγησε η κυρία Παπαευαγγέλου, τονίζοντας πως «η νόσος Omicron δεν είναι κοινό κρυολόγημα ιδιαίτερα για τους ανεμβολίαστους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας».

Φαίνεται από πολλές μελέτες ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης συμβάλλει στην ηπιότερη νόσηση και στην αποφυγή της νοσηλείας, είπε και με στοιχεία που παρέθεσε φαίνεται πως από 57% που είναι η προστασία με τη δεύτερη δόση ανεβαίνει στο 90% με την τρίτη δόση. Μάλιστα αυτή η προστασία εκτιμάται ότι διαρκεί τουλάχιστον για τρεις μήνες.

Επίσης, ανέφερε πως δεν παρατηρείται αύξηση στα νέα κρούσματα παρά μόνο σε κάποια νησιά. «Γενικά υπάρχει σταθεροποίηση, περνάμε σε μια επόμενη φάση σταθεροποίησης ώστε να ζούμε με τον ιό», προσέθεσε.

Επανέλαβε ακόμα την ανάγκη να κάνουν οι πολίτες την τρίτη δόση εφόσον έχουν περάσει τρεις μήνες μετά τη δεύτερη.

Όσο για την απόφαση της πολιτείας για άρση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης, η Βάνα Παπαευαγγέλου διευκρίνισε ότι η σταδιακή αποκλιμάκωση των νέων κρουσμάτων οδήγησε στην  συγκεκριμένη απόφαση.

«Οι σκληροί δείκτες ακολουθούν. Αυτοί που χάνονται τώρα, είναι άνθρωποι που έχουν νοσήσει πριν τα Χριστούγεννα» διευκρίνισε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει