Γεύματα υψηλά σε πρωτεΐνες βοηθούν στην απώλεια βάρους

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά σχέδια διατροφής για την απώλεια βάρους, δεν είναι όλα επιθυμητά ή αποτελεσματικά ανάλογα με τις προσωπικές προτιμήσεις του καθενός που θέλει να κάνει δίαιτα.

Ενώ λοιπόν υπάρχουν πολλά σχέδια απώλειας βάρους, ένα από τα λίγα σχέδια που υποστηρίζονται από την ιατρική έρευνα είναι αυτό που περιλαμβάνει γεύματα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες.

Βεβαίως, παρά την πιθανότατη αποτελεσματικότητα μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν από την έναρξή της, ώστε να εξασφαλίσετε μια αποτελεσματική απώλεια βάρους.

Τα βασικά

Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα τέσσερα μακροθρεπτικά συστατικά. Τα άλλα τρία είναι τα λίπη, οι υδατάνθρακες και το αλκοόλ. Η πρωτεΐνη παρέχει στο σώμα τέσσερις θερμίδες ανά γραμμάριο, την ίδια ακριβώς ποσότητα που παρέχουν και οι υδατάνθρακες. Εκτελεί λειτουργίες πολύ σημαντικές για το σώμα, όπως η βοήθεια για την κατασκευή και επισκευή των ιστών του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των μυών και των οστών. Η πρωτεΐνη είναι παρούσα σε κάθε κύτταρο στο σώμα, το οποίο δεν αποθηκεύει την πρωτεΐνη με τον ίδιο τρόπο όπως άλλα θρεπτικά συστατικά, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να καταναλώνετε πρωτεΐνη κάθε μέρα για βέλτιστη υγεία.

Υψηλή πρωτεΐνη

Σε αντίθεση με άλλες δίαιτες όπως η Zone, που καθορίζει με ιδιαίτερη αυστηρότητα την πρόσληψη μακροθρεπτικών συστατικών, οι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη δίαιτες είναι υποκειμενικές. Οι γενικές κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν την κατανάλωση 50-65 γραμμάρια πρωτεΐνης κάθε ημέρα, επομένως μια δίαιτα που περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα απ’ αυτήν θεωρείται δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη. Όμως, πόσο ακριβώς είναι το «πολύ»; Σύμφωνα με μελέτες η κατανάλωση έως 1 γραμμαρίου πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους μπορεί να είναι ασφαλής και επωφελής για τη σύσταση του σώματος. Η κατανάλωση τόσο μεγάλης ποσότητας πρωτεΐνης μπορεί να μην είναι απαραίτητη. Η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ δείχνει ότι η κατανάλωση μιας δίαιτας στην οποία το 20-25% των θερμίδων σας προέρχονται από πρωτεΐνες, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Έρευνα

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα προγράμματα γευμάτων υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες είναι αποτελεσματικά. Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2002 στο περιοδικό American College of Nutrition, υποδηλώνει ότι οι υψηλές σε πρωτεΐνες δίαιτες παράγουν αυξημένη ταχύτητα ενεργειακής δαπάνης ή καύσης θερμίδων σε σύγκριση με τις δίαιτες χαμηλότερης περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες. Επιπλέον, μεταγενέστερη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ίδιο περιοδικό διαπιστώνει ότι τα προγράμματα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, προσφέρουν βελτιωμένη αίσθηση κορεσμού και απώλεια λίπους σε σύγκριση με τα προγράμματα διατροφής χαμηλότερης περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη.

Μειονεκτήματα

Αν και τα προγράμματα για γεύματα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες μπορεί να προωθήσουν την απώλεια βάρους, υπάρχουν πιθανές παρενέργειες. Η Mayo Clinic υποδεικνύει πως η κατανάλωση γευμάτων υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, μπορεί να επιδεινώσει τα υπάρχοντα ή να προκαλέσει νέα προβλήματα στο ήπαρ και τους νεφρούς λόγω της έντασης που προϋποθέτει η διαδικασία επεξεργασίας της πρωτεΐνης και της αποβολής των μεταβολικών της προϊόντων. Επιπλέον, αν δώσει κανείς προτεραιότητα στην πρωτεΐνη μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά του να καταναλώσει επαρκή επίπεδα φυτικών ινών και άλλων θρεπτικών συστατικών που παρέχουν οι υδατάνθρακες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει