Για τις περισσότερες γυναίκες δεν χρειάζεται διπλή μαστεκτομή

Οι περισσότερες γυναίκες που κάνουν προληπτικά μαστεκτομή και στα δύο στήθη, για τον καρκίνο του μαστού, δεν χρειαζόταν να προχωρήσουν σ’ αυτή την απόφαση και συχνά παρακινούνται από το φόβο.

Αυτό αναφέρουν ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Ann Arbor του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν που διαπίστωσαν ότι το 70% των γυναικών είχαν έναν υγιή μαστό και τον αφαίρεσαν μετά από διάγνωση καρκίνου στον άλλο μαστό τους, παρόλο που είχαν πολύ χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης όγκου στον υγιή μαστό.

Το θέμα έχει έρθει στην επικαιρότητα μετά την διπλή μαστεκτομή στην οποία είχε υποβληθεί η διάσημη ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί, επειδή είχε λόγω οικογενειακού ιστορικού πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου μαστού και ωοθηκών.

«Δεν είναι θέμα άγνοιας. Νομίζω ότι πολλές ασθενείς που ισχυρίζονται πως δεν ήταν ενημερωμένες, προχωρούν σε διπλή  μαστεκτομή καθαρά από επιλογή. Είναι δύσκολο να ζουν με τον φόβο ή την ανησυχία», λέει η Sarah Hawley από το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν.

Τα ποσοστά των γυναικών που επιλέγουν την προληπτική μαστεκτομή έχουν αυξηθεί κατά περίπου 50% τα τελευταία χρόνια, λένε οι ειδικοί. Οι χειρουργικές επεμβάσεις έχουν εκτοξευτεί μετά από την δημοσιοποίηση των επεμβάσεων που έκαναν προσωπικότητες υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένων των Αντζελίνα Τζολί και Κριστίνα Απλγκέιτ. Οι έρευνες, μάλιστα, δείχνουν ότι οι γυναίκες που επιλέγουν την διαδικασία της διπλής μαστεκτομής, είναι ευχαριστημένες με αυτή την απόφασή τους.

Ωστόσο, πολλοί γιατροί είναι προβληματισμένοι γιατί είναι σοβαρή χειρουργική επέμβαση, δεν μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου εντελώς και οι γυναίκες έχουν άλλες επιλογές, όπως ένα χάπι μια φορά την ημέρα και προσεκτική παρακολούθηση. Οι γυναίκες μπορούν να λάβουν ταμοξιφαίνη ή ένα από τα πολλά νεότερα φάρμακα που ονομάζονται αναστολείς της αρωματάσης και να μειώσουν τον κίνδυνο μέχρι και κατά 50%.

Και ακόμα κι αν ο καρκίνος δεν εμποδίζεται, τα ποσοστά επιβίωσης για τον καρκίνο του μαστού είναι 93%, εάν εντοπιστεί στο ξεκίνημα και 88% κατά το στάδιο 1.

Η ομάδα της Hawley μελέτησε 1.447 γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού και ο καρκίνος δεν επανεμφανίστηκε στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Το 8% των γυναικών έκανε διπλή μαστεκτομή και το 18% έκανε μαστεκτομή μόνο στον ένα μαστό.

Η μελέτη ήταν μια ενημερωμένη έκδοση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων που η Hawley κυκλοφόρησε το 2012 και στηρίζει τις αρχικές διαπιστώσεις ότι οι περισσότερες από τις γυναίκες δεν χρειάζονται εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση. Περισσότερα από τα δύο τρίτα -68,9%- των γυναικών που είχαν αφαιρέσει και τα δύο στήθη, δεν είχαν μεγάλους γενετικούς ή οικογενειακούς παράγοντες κινδύνου.

Η Hawley λέει πως δεν πρέπει κανείς να κατηγορεί τους χειρουργούς: «Οι χειρουργοί ως επί το πλείστον προσπαθούν να αποθαρρύνουν τις ασθενείς να μπουν στη διαδικασία της διπλής μαστεκτομής και είναι οι ίδιες οι ασθενείς που τούς ζητούν να το κάνουν. Είχα μαρτυρίες από χειρουργούς στους οποίους οι ασθενείς είπαν πως αν το δεν το κάνουν οι ίδιοι, θα πάνε σε άλλους χειρουργούς που θα είναι πρόθυμοι να το κάνουν. Οι ίδιοι οι χειρουργοί λένε πως θα προτιμούσαν να μην προχωρήσουν σε διπλή μαστεκτομή σε μία ασθενή που δεν έχει καμία κλινική ένδειξη ότι χρειάζεται κάτι τέτοιο», είπε.

Μάλιστα, επειδή υπάρχει εμπλοκή με τις ασφαλιστικές εταιρείες που θέλουν ξεκάθαρη εικόνα για το αν είναι αναγκαία η διπλή μαστεκτομή, πολλές γυναίκες πληρώνουν από την τσέπη τους την χειρουργική επέμβαση και στα δύο στήθη.

«Οι γυναίκες θέλουν να αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο της θεραπείας τους. Και μπορεί να επηρεάζονται και από τις διάσημες που έχουν κάνει ανάλογες επεμβάσεις, ακόμα και αν στη δική τους περίπτωση, όπως συνέβη με την Αντζελίνα Τζολί, υπήρχε όντως εξαιρετικά υψηλός γενετικός κίνδυνος για τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών», δήλωσε η Hawley.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει