Γιατί οι άνδρες έχουν μεγαλύτερες μύτες από τις γυναίκες

Οι ανθρώπινες μύτες υπάρχουν σε όλες τις μορφές και σε όλα τα μεγέθη. Αλλά ένα πράγμα είναι βέβαιο. Ανεξάρτητα από το μέγεθος ή το σχήμα οι άνδρες έχουν μεγαλύτερες μύτες από τις γυναίκες. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Δεν πρόκειται για κάποιο μεγάλο μυστήριο. Τα πράγματα είναι απλά. Οι άνδρες έχουν περίπου 10% μεγαλύτερες μύτες από τις γυναίκες επειδή συνήθως έχουν περισσότερους μύες κι αυτοί απαιτούν περισσότερο οξυγόνο.

Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν επίσης να ρίξουν φως στα μυστήρια της ανθρώπινης εξέλιξης, όπως το γιατί οι Νεάντερταλ είχαν μεγάλες μύτες, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι σύγχρονοι άνθρωποι έχουν μικρότερες μύτες απ’ ό,τι οι αρχαίοι, συμπεριλαμβανομένων και των Νεάντερταλ, που είναι οι κοντινότεροι πρόγονοι των σύγχρονων ανθρώπων. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το μέγεθος της ανθρώπινης μύτης συνδέεται με το πόσο οξυγόνο απαιτούν οι ανάγκες του σώματος και οι σκελετοί των αρχαίων δείχνουν ότι είχαν μεγαλύτερες μάζες σώματος από τους σύγχρονους ανθρώπους, γι’ αυτό και μπορεί να χρειάζονταν μεγαλύτερες μύτες ώστε να τους παρέχουν τα υψηλότερα επίπεδα οξυγόνου που χρειάζονταν. Ωστόσο, επειδή οι σκελετοί των αρχαίων ανθρώπων είναι συχνά αποσπασματικοί και ελλιπείς, οι ερευνητές δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν κατά πόσο το μέγεθος της μύτης σχετίζεται με τη μάζα του σώματος.

Προηγούμενες έρευνες σε ένα ευρύ φάσμα πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο είχαν επίσης αποκαλύψει πως οι άνδρες γενικά έχουν μεγαλύτερη μύτη απ’ ό,τι οι γυναίκες και συνήθως έχουν μεγαλύτερες ρινικές κοιλότητες και αεραγωγούς πίσω από τη μύτη. Επιπλέον, οι άνδρες καταναλώνουν περισσότερο οξυγόνο κατά τη διάρκεια της ρινικής αναπνοής απ’ ό,τι οι γυναίκες.

Για να απαντήσουν σ’ αυτά τα ερωτήματα σχετικά με το μέγεθος της μύτης, οι ερευνητές του τμήματος Μελέτης Ανάπτυξης Προσώπου της Αϊόβα στις ΗΠΑ, ανέλυσαν το πότε η μύτη αρχίζει να αλλάζει στα δύο φύλα. Επικεντρώθηκαν σε 18 γυναίκες και 20 άνδρες εθελοντές, όλοι ευρωπαϊκής καταγωγής και στηρίχθηκαν σε περίπου 300 σημεία δεδομένων από ακτίνες Χ και άλλες φυσικές εξετάσεις που συγκεντρώθηκαν από τους εθελοντές από την ηλικία των 3 ετών μέχρι και πάνω από 20.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες είχαν παρόμοια μεγέθη μύτης όταν ήταν νέοι. Ωστόσο, οι ανδρικές μύτες συνήθως αρχίζουν να αναπτύσσονται και να μεγαλώνουν σε σχέση με αυτές των γυναικών στην ηλικία της εφηβείας που συμπίπτει με το γεγονός ότι τα αρσενικά καταναλώνουν περισσότερο οξυγόνο σε σχέση με τα θηλυκά. Συνολικά, οι ανδρικές μύτες που εξετάστηκαν ήταν περίπου 10% μεγαλύτερες από τις γυναικείες κατά μέσο όρο.

«Καθώς αυξάνεται το μέγεθος του σώματος σε άνδρες και γυναίκες κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, τα αρσενικά παρουσιάζουν δυσανάλογη αύξηση του ρινικού μεγέθους. Αυτό ακολουθεί το ίδιο πρότυπο με τις ενεργητικές μεταβλητές, όπως είναι η κατανάλωση οξυγόνου», λέει ο Nathan Holton, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Οι άνδρες αποκτούν συνήθως περισσότερο άπαχους μύες κατά τη διάρκεια της εφηβείας απ’ ό,τι οι γυναίκες και αυτό απαιτεί περισσότερη ενέργεια και οξυγόνο. Η διαπίστωση ότι οι ανδρικές μύτες μπορεί να μεγαλώσουν κατά τη διάρκεια της εφηβείας, συνδέεται με την κατανάλωση του οξυγόνου.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο επιστημονικό περιοδικό American Jorurnal of Physical Anthropology.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει