Γιατί οι γυναίκες χρειάζονται οιστρογόνα

Η οιστραδιόλη, η οιστρόνη και η οιστριόλη είναι τρεις μορφές της ορμόνης που ονομάζεται οιστρογόνο. Οι ορμόνες είναι μόρια-«αγγελιοφόροι» που ταξιδεύουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και αλληλεπιδρούν με τα κύτταρα σε συγκεκριμένους τοπικούς στόχους.

Η οιστραδιόλη και η οιστρόνη παράγονται και εκκρίνονται από τις ωοθήκες. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η οιστριόλη παράγεται από τον πλακούντα. Κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας, τα στήθη και η μήτρα, καθώς και ο εγκέφαλος, τα οστά, το ήπαρ και η καρδιά είναι σημεία-στόχοι για μόρια οιστρογόνων.

Τα επίπεδα οιστρογόνων επηρεάζουν το αναπαραγωγικό σύστημα και τη φυσική εμφάνιση της γυναίκας, την υγεία των οστών και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Οι γυναίκες χρειάζονται τα οιστρογόνα για καλή υγεία.

Βασικές αρχές

Το οιστρογόνο διεγείρει την ανάπτυξη και τη διατήρηση του θηλυκού αναπαραγωγικού συστήματος μαζί με την ανάπτυξη δευτερογενών σεξουαλικών χαρακτηριστικών. Κατά την εφηβεία, η αυξημένη έκκριση οιστρογόνων σηματοδοτεί αξιοσημείωτες αλλαγές, όπως η ανάπτυξη του μαστού, η ανάπτυξη της ήβης και των τριχών στις μασχάλες και η εμφάνιση της περιόδου. Η μορφή του σώματος ενός νεαρού κοριτσιού αλλάζει με την ανακατανομή του λίπους στους γοφούς, τους μηρούς και τους γλουτούς. Ο ρυθμός ανάπτυξης συμβαίνει συνήθως κατά την πρώιμη εφηβεία και μπορεί να φτάσει στο τέλος της ηλικίας των 12 ετών. Οι γυναίκες έχουν πιο λεία επιδερμίδα και λιγότερη τριχοφυΐα από τους άνδρες, ακριβώς λόγω των οιστρογόνων. Κάθε μήνα κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών ετών μιας γυναίκας, τα οιστρογόνα ενεργοποιούν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων εντός των μαστικών αδένων και του ενδομητρίου, που είναι το εσωτερικό τμήμα της μήτρας. Καθώς μια γυναίκα πλησιάζει τα τέλη της δεκαετίας των 30 χρόνων της, οι ωοθήκες της αρχίζουν από τη φύση τους να παράγουν λιγότερα οιστρογόνα. Οι διακυμάνσεις των ορμονικών επιπέδων εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης (το χρονικό διάστημα ανάμεσα στην κλιμακτήριο και πριν την εμμηνόπαυση). Μόλις μια γυναίκα φτάσει στην εμμηνόπαυση, οι ωοθήκες της παράγουν ακόμα λιγότερα οιστρογόνα.

Εγκυμοσύνη και θηλασμός

Οι ορμόνες ρυθμίζουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο. Η ωχρινοτρόπος ορμόνη και η ορμόνη διέγερσης των ωοθηκών διεγείρουν τις ωοθήκες για να παράγουν οιστρογόνα και προγεστερόνη για την προετοιμασία για πιθανή γονιμοποίηση. Αφού απελευθερωθεί ένα ωάριο από τη μία ωοθήκη, τα επίπεδα οιστρογόνων αυξάνονται και προκαλούν την πήξη του ενδομητρίου. Εάν συμβεί σύλληψη, το έμβρυο ή γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στο ενδομήτριο, το οποίο είναι η πρώιμη πηγή θρέψης του. Το οιστρογόνο αναγκάζει τους αγωγούς γάλακτος στο στήθος να διευρυνθούν και να προετοιμαστούν για την παραγωγή γάλακτος. Μια γυναίκα χρειάζεται οιστρογόνα εάν θέλει να έχει ένα μωρό και αν θέλει να θηλάσει το μωρό της.

Οστική πυκνότητα

Για να διατηρηθεί η πυκνότητα των οστών, το σώμα χρειάζεται επαρκή παροχή μετάλλων όπως ασβέστιο, βιταμίνη D και αρκετές ορμόνες, συμπεριλαμβανομένων των οιστρογόνων. Μια γυναίκα χρειάζεται οιστρογόνα για να διατηρήσει ισχυρά οστά. Η έλλειψη οιστρογόνων είναι μια σημαντική αιτία της οστεοπόρωσης μεταξύ των εμμηνοπαυσιακών γυναικών. Η οστεοπόρωση οδηγεί σε εύθραυστα οστά και αυξημένες πιθανότητες κατάγματος.

Επίπεδα χοληστερόλης

Το οιστρογόνο ελέγχει τα επίπεδα χοληστερόλης αυξάνοντας την λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας ή «καλή» χοληστερόλη (HDL). Οι υγιείς προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έχουν υψηλά επίπεδα HDL και χαμηλά επίπεδα LDL (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας ή «κακή» χοληστερόλη), λόγω των οιστρογόνων. Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, όταν μειώνονται τα επίπεδα των οιστρογόνων, μια γυναίκα χάνει αυτή την προστασία και τότε κινδυνεύει να αναπτύξει καρδιακές παθήσεις. Με άλλα λόγια τα οιστρογόνα λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας της γυναικείας καρδιάς.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει