Γιατί πρέπει να ενυδατώνεστε και το χειμώνα

Παρά το γεγονός ότι το θέμα της ενυδάτωσης μάς απασχολεί κυρίως το καλοκαίρι, δεν είναι ό,τι καλύτερο να αφυδατωθούμε το χειμώνα. Στην πραγματικότητα υπάρχει εξίσου μεγάλος κίνδυνος να συμβεί αυτό και μέσα στο κρύο.

Για παράδειγμα, η πιθανότητα αφυδάτωσης επιταχύνεται όταν ένα τρένο ταξιδεύει μέσα στο κρύο, σε μεγάλα υψόμετρα. Γενικά, όταν βρισκόμαστε σε μεγάλα υψόμετρα ο αέρας που αναπνέουμε είναι ξηρός και οι πνεύμονές μας πρέπει να εργαστούν σκληρότερα για να υγροποιήσουν τον αέρα και να τον ζεστάνουν. Επομένως, όσο πιο δύσκολα λειτουργεί το σώμα σας, που λειτουργεί δύσκολα υπό αυτές τις συνθήκες, αυτό είναι δεδομένο, τόσο περισσότερο πρέπει να πίνoυμε υγρά.

Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να παραμείνετε ενυδατωμένοι το χειμώνα:

Να φοράτε layers

Ο ιδρώτας μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματός σας και να αναγκάσει την καρδιά να εργαστεί σκληρότερα. Φορέστε λοιπόν ρούχα σε στρώσεις που μπορούν να απορροφήσουν τον ιδρώτα και είναι πιο εύκολο να τα βάλετε ή να τα αφαιρέσετε ανάλογα με τη θερμοκρασία.

Αντικαταστήστε τα υγρά που χάσατε

Το νερό βγαίνει από το στόμα μέσω της εκπνοής, της εφίδρωσης και της ούρησης. Αν τα ούρα σας είναι χλωμά και άφθονα, τότε είστε καλά ενυδατωμένοι. Αν είναι σκοτεινά και ελάχιστα σε όγκο, τότε θα πρέπει να πίνετε περισσότερα υγρά.

Ταιριάξτε τα υγρά σας με τη διάρκεια της δραστηριότητάς σας

Αν γυμνάζεστε μέχρι μία ώρα μπορείτε να ενυδατωθείτε μόνο με νερό. Αν, όμως, γυμνάζεστε περισσότερη από μία ώρα, τότε θα πρέπει να προσθέσετε ηλεκτρολύτες και υδατάνθρακες. Αν κάνετε άθλημα σε μεγάλο υψόμετρο, αυξάνονται οι απαιτήσεις του οργανισμού σας για υγρά.

Ενυδατωθείτε με υγρά στη θερμοκρασία του δωματίου

Τα κρύα υγρά απορροφώνται πιο γρήγορα. Τα θερμά ή σε θερμοκρασία δωματίου υγρά, από την άλλη πλευρά, είναι καλύτερα γιατί σας βοηθούν να διατηρείτε την βέλτιστη εσωτερική θερμοκρασία σας. Επιλέξτε το δεύτερο όταν γυμνάζεστε σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Τρώτε φρούτα

Τα φρούτα του χειμώνα είναι εξαιρετικές πηγές νερού. Για παράδειγμα, τα μήλα είναι κατά 84% νερό, τα αχλάδια, επίσης κατά 84%, ενώ οι κλημεντίνες έχουν νερό σε ποσοστό 87%. Επιπλέον, τα φρούτα περιέχουν βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην καταπολέμηση της γρίπης.

Φάτε αλμυρά τρόφιμα και σούπες

Τα τρόφιμα που περιέχουν αλάτι (όχι βέβαια να το παρακάνετε, γιατί τότε μπορεί να προκύψουν άλλα προβλήματα…) θα σας βοηθήσουν να συγκρατήσετε το νερό. Και οι σούπες με ζωμό λαχανικών ενυδατώνουν επίσης. Μερικές καλές επιλογές για το χειμώνα είναι η ντοματόσουπα και η μινεστρόνε.

Πίνετε ζεστή σοκολάτα

Εχετε πιθανόν ακούσει πως το σοκολατούχο γάλα είναι το ιδανικό μετά την προπόνηση «ποτό αποκατάστασης», λόγω της αναλογίας του 4:1 σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνη. Η ζεστή σοκολάτα παρέχει τα ίδια οφέλη, συν τη ζεστασιά.

Περιορίστε το αλκοόλ και την καφεΐνη

Η καφεΐνη και το αλκοόλ έχουν διουρητική δράση. Αφήστε τα να τα πιείτε μετά από ένα πρόγραμμα γυμναστικής στο κρύο…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει