Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Ανεξέλεγκτη η επιδημία του Εμπολα στη Γουινέα

«Το ξέσπασμα της επιδημίας Εμπολα που έχει σκοτώσει ήδη 78 ανθρώπους στη Γουινέα είναι άνευ προηγουμένου και η εξάπλωση της νόσου σε όλη τη χώρα είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί», λένε οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Η ιατρική φιλανθρωπική οργάνωση που λόγω της θέσης της έχει σαφέστατη εικόνα της κατάστασης, εμφανίζεται απαισιόδοξη για την πορεία του ιού στην χώρα της Δυτικής Αφρικής.

Η Γουινέα δίνει μάχη για τον περιορισμό της επιδημίας μετά τα κρούσματα που αναφέρθηκαν στις περιοχές που είναι εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα Κόνακρι.

Ο Εμπολα μεταδίδεται από τη στενή επαφή και σκοτώνει μεταξύ 25% -90% των θυμάτων του.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια επιδημία ενός μεγέθους που δεν έχουμε ξαναδεί σε σχέση με την γεωγραφική κατανομή. Αυτή η γεωγραφική κατανομή είναι ανησυχητική, διότι θα περιπλέξει σε μεγάλο βαθμό τις εργασίες των οργανισμών που εργάζονται για τον έλεγχο της επιδημίας», είπε ο Mariano Lugli, συντονιστής στην ομάδα βοήθειας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γουινέα.

Η έξαρση του ιού του Εμπολα έχει επικεντρωθεί γύρω από την απομακρυσμένη νοτιο-ανατολική περιοχή της Γουινέας, στο Νζερεκόρε, αλλά οι Αρχές χρειάστηκαν έξι εβδομάδες για να εντοπίσουν την ασθένεια.

Πλέον, έχει εξαπλωθεί στη γειτονική Λιβερία, καθώς και στην πρωτεύουσα της Γουινέας, Κόνακρι, που έχει πληθυσμό δύο εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ενας διάσημος τραγουδιστής της Σενεγάλης, μάλιστα, ο Youssou Ndour, ακύρωσε συναυλία στο Κόνακρι το περασμένο Σάββατο, λόγω της επιδημίας. Παρά το γεγονός ότι είχε ήδη ταξιδέψει στην πόλη, είπε στα ΜΜΕ πως δεν θεωρεί καλή ιδέα να φέρει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους μαζί σε έναν κλειστό χώρο.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από τον υπουργείο Υγείας της Γουινέας, έδειξαν ότι υπήρξαν 78 θάνατοι από 122 περιπτώσεις υπόπτων για τον Εμπολα από τον Ιανουάριο. Απ’ αυτά υπήρξαν 22 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού Εμπολα, σύμφωνα με το υπουργείο.

Η Λιβερία από την πλευρά της, έχει καταγράψει συνολικά επτά ύποπτα και επιβεβαιωμένα περιστατικά, μεταξύ των οποίων τέσσερις θανάτους, όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο υπουργός Υγείας της Λιβερίας, Walter Gwenigale, προειδοποίησε τους ανθρώπους να σταματήσουν να κάνουν σεξ, επειδή ο ιός διαδόθηκε μέσω σωματικών υγρών. Αυτή η προτροπή ήρθε να συμπληρώσει τις ήδη υπάρχουσες συμβουλές να σταματήσουν οι άνθρωποι να φιλιούνται και να κάνουν χειραψίες.

Στην Μονρόβια, πρωτεύουσα της Λιβερίας, οι κάτοικοι, αλλά και πολλοί εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκετ, ολοένα και περισσότερο φορούν γάντια ως προληπτικό μέτρο.

Τα δύο πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα που πέθαναν από Εμπολα, στη Λιβερία, ήταν δύο αδέλφια, ένα από τα οποία είχε πρόσφατα επιστρέψει από τη Γουινέα.

Αλλα πέντε κρούσματα έχουν αναφερθεί στη Σιέρα Λεόνε, όμως κανένα απ’ αυτά δεν είναι επιβεβαιωμένα θύμα του Εμπολα, ενώ υπενθυμίζεται πως η Σενεγάλη έχει κλείσει τα χερσαία σύνορά της με τη Γουινέα.

Τα κρούσματα του ιού Εμπολα εμφανίζονται κυρίως σε απομακρυσμένα χωριά στην Κεντρική και Δυτική Αφρική, κοντά σε τροπικά δάση, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει