Η Σενεγάλη κλείνει τα σύνορά της με τη Γουινέα για να εμποδίσει τον Εμπολα

Σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την εξάπλωση του Εμπολα, η Σενεγάλη έκλεισε τα σύνορα με τη γειτονική της Γουινέα, όπου ο ιός θεωρείται ύποπτος για το θάνατο 70 ανθρώπων στη χώρα.

senegal
Tα ύποπτα για Εμπολα κρούσματα σε Σιέρα Λεόνε και Λιβερία που συνορεύουν επίσης με τη Γουινέα σήμαναν συναγερμό στη Σενεγάλη που έσπευσε να κλείσει τα σύνορά της

Αν, μάλιστα, επιβεβαιωθεί πως πρόκειται για τον Εμπολα, θα είναι η πλέον θανατηφόρα επιδημία στην Αφρική τα τελευταία 7 χρόνια.

Η διαπίστωση πως 11 άτομα έχασαν τη ζωή τους στη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία, πιθανότατα από τον ιό Εμπολα, προκάλεσε ανησυχία στις αρχές της Σενεγάλης για το ότι μία από τις πλέον θανατηφόρες μολυσματικές ασθένειες μπορεί να εξαπλωθεί σ’ αυτή τη φτωχή γωνιά της Δυτικής Αφρικής, όπου τα συστήματα υγείας δεν είναι καλά εξοπλισμένα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Για το λόγο αυτό το υπουργείο Εσωτερικών της Σενεγάλης δήλωσε ότι έκλεισε το Σάββατο (29/3) τα χερσαία σύνορα με την Γουινέα στη νότια περιοχή της Κόλντα και στην νοτιοανατολική περιοχή της Κεντούγκου.

«Οι διοικητές των περιοχών αυτών έχουν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή αυτής της απόφασης», αναφέρει μια δήλωση που δημοσιεύτηκε από το επίσημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων APS.

Ενας εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Γουινέας είπε ότι δεν είχε λάβει καμία επίσημη κοινοποίηση της απόφασης της Σενεγάλης και υποστήριξε ότι κάπου υπάρχει υπερβολή σε ό,τι αφορά την έκταση της επιδημίας, καθώς μόλις 19 περιπτώσεις του ιού του Εμπολα έχουν επισήμως βεβαιωθεί από εργαστηριακές δοκιμές.

«Εχουμε λάβει αυστηρά μέτρα, για να σταματήσει αυτή η επιδημία και δεν υπάρχει λόγος για πανικό», τόνισε ο Damantang Albert Camara.

Η Σενεγάλη ανακοίνωσε ότι πλέον θα διενεργεί υγειονομικούς ελέγχους στις πτήσεις μεταξύ του Ντακάρ και της πρωτεύουσας της Γουινέας, Κόνακρι, όπου έχουν επιβεβαιωθεί οκτώ περιπτώσεις του ιού Εμπολα, συμπεριλαμβανομένου ενός θανάτου.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Δυτικής Αφρικής, δήλωσαν σε συνέντευξη στην Ακτή Ελεφαντοστού την περασμένη εβδομάδα ότι η επιδημία Εμπολα «αποτελεί μια απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια».

Αν οι 70 θάνατοι μέχρι σήμερα στη Γουινέα, επιβεβαιωθεί πως είναι όλοι αποτέλεσμα του ιού Εμπολα, θα πρόκειται για την πιο θανατηφόρα επιδημία από το 2007, όταν 187 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Λουέμπο, στην επαρχία Κασάι Οριεντάλε στο Κονγκό.

Η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων στη Γουινέα έχουν ανιχνευτεί σε απομακρυσμένες περιοχές νοτιοανατολικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία. Χρειάστηκαν σχεδόν έξι εβδομάδες στις αρχές για να ταυτοποιήσουν τον ιό και το διάστημα αυτό ήταν αρκετό στον Εμπολα για να εξαπλωθεί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει