Γλυκίνη: Ο «φύλακας – άγγελος» των ιστών

Η γλυκίνη είναι ένα αμινοξύ, δομικό στοιχείο για την πρωτεΐνη. Δεν θεωρείται «απαραίτητο αμινοξύ», επειδή το σώμα μπορεί να τη δημιουργήσει από άλλες χημικές ουσίες.

Μια τυπική δίαιτα περιέχει περίπου 2 γραμμάρια γλυκίνης ημερησίως. Οι πρωτογενείς πηγές της είναι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες όπως κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά και όσπρια.

Βοηθά στην πρόληψη της βλάβης των μυών ενισχύοντας τα επίπεδα της κρεατίνης, μιας ουσίας που βοηθά στην οικοδόμηση της μυϊκής μάζας. Οι υψηλές συγκεντρώσεις γλυκίνης έχουν βρεθεί όχι μόνο στους μύες, αλλά στο δέρμα και σε άλλους συνδετικούς ιστούς.  Σχεδόν το 1/3 του κολλαγόνου, το οποίο κρατά το δέρμα και τους συνδετικούς ιστούς σφικτούς και ελαστικούς, αποτελείται από γλυκίνη. Τα υψηλά ποσά της γλυκίνης βρίσκονται επίσης στη ζελατίνη, που είναι μια μορφή του μετουσιωμένου κολλαγόνου. Χωρίς γλυκίνη το σώμα δεν θα είναι σε θέση να επιδιορθώσει τους κατεστραμμένους ιστούς. Το δέρμα θα γίνει χαλαρό, καθώς θα υποκύπτει στις υπεριώδεις ακτίνες, την οξείδωση και τις ελεύθερες ρίζες και οι πληγές δεν θα επουλωθούν. Μερικοί άνθρωποι απλώνουν την γλυκίνη απευθείας στο δέρμα τους, για να θεραπεύσουν τα έλκη στα πόδια και άλλες πληγές.

Η γλυκίνη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας, τα εγκεφαλικά επεισόδια, την καλοήθη υπερτροφία του προστάτη και ορισμένες σπάνιες κληρονομικές μεταβολικές διαταραχές. Χρησιμοποιείται επίσης για να προστατεύσει τα νεφρά από τις επιβλαβείς παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται μετά από μεταμόσχευση οργάνων, καθώς και το ήπαρ από επιβλαβείς επιδράσεις του αλκοόλ. Αλλες χρήσεις περιλαμβάνουν την πρόληψη του καρκίνου και την ενίσχυση της μνήμης.

Πώς λειτουργεί;

Το σώμα χρησιμοποιεί γλυκίνη για να κάνει τις πρωτεΐνες. Η γλυκίνη συμμετέχει επίσης στη μετάδοση των χημικών σημάτων στον εγκέφαλο, γι’ αυτό υπάρχει ενδιαφέρον να δοκιμαστεί για τη σχιζοφρένεια και τη βελτίωση της μνήμης. Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι η γλυκίνη μπορεί να παίξει ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου, επειδή φαίνεται πως παρεμβαίνει στην παροχή αίματος που απαιτείται από ορισμένους όγκους.

Πιθανώς αποτελεσματική για:

* Τη θεραπεία της σχιζοφρένειας, όταν χρησιμοποιείται με άλλα συμβατικά φάρμακα.

* Τη θεραπεία ελκών των ποδιών, όταν εφαρμόζεται ως μια κρέμα που περιέχει επίσης και άλλα αμινοξέα.

* Την αντιμετώπιση της πιο κοινής μορφή του εγκεφαλικού (ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο). Βάζοντας γλυκίνη κάτω από τη γλώσσα μπορεί κανείς να βοηθήσει να περιοριστεί η βλάβη του εγκεφάλου που προκαλείται από ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο αν αυτό γίνει μέσα σε έξι ώρες από τη στιγμή του εγκεφαλικού. Ενα ισχαιμικό επεισόδιο προκαλείται από την απόφραξη ενός αιμοφόρου αγγείου (συνήθως από έναν θρόμβο) στον εγκέφαλο. Τα κύτταρα του εγκεφάλου πέρα από το σημείο της παρεμπόδισης δεν λαμβάνουν πια οξυγόνο και αρχίζουν να πεθαίνουν, προκαλώντας ανεπανόρθωτες βλάβες.

Eπαρκώς αποτελεσματική για:

* Ενίσχυση της μνήμης

* Καλοήθη υπερτροφία του προστάτη

* Ηπατική προστασία

* Πρόληψη του καρκίνου

* Αλλες συνθήκες

Παρενέργειες και ασφάλεια

Η γλυκίνη φαίνεται πως είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους όταν λαμβάνεται από το στόμα ή εφαρμόζεται πάνω στο δέρμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν βιώνουν ανεπιθύμητες ενέργειες, αν και υπήρξαν μερικές αναφορές ναυτίας, εμετού, στομαχικών διαταραχών και υπνηλίας.

Ειδικές προφυλάξεις και προειδοποιήσεις

Κύηση και θηλασμός: Δεν υπάρχουν αρκετά γνωστά στοιχεία για τη χρήση της γλυκίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Οπότε το καλύτερο είναι σε τέτοιες καταστάσεις να αποφευχθεί η χρήση.

Να είστε προσεκτικοί με αυτό το συνδυασμό

Η κλοζαπίνη αλληλεπιδρά με γλυκίνη: Η κλοζαπίνη χρησιμοποιείται για να βοηθήσει τη θεραπεία της σχιζοφρένειας. Η λήψη γλυκίνης μαζί με την κλοζαπίνη μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα της κλοζαπίνης. Δεν είναι σαφές γιατί αυτή η αλληλεπίδραση συμβαίνει. Για την ασφάλειά σας μην πάρετε γλυκίνη αν παίρνετε κλοζαπίνη.

Δόσεις
Από το στόμα

Για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας: Η γλυκίνη έχει χρησιμοποιηθεί σε δόσεις που κυμαίνονται 0,4 έως 0,8 γραμμάρια ανά κιλό ημερησίως σε διαιρεμένες δόσεις. Συνήθως είναι καλό να ξεκινήσει κανείς με 4 γραμμάρια ημερησίως και να αυξάνει κατά 4 γραμμάρια την ημέρα μέχρι να φτάσει την αποτελεσματική δόση.

Κάτω από τη γλώσσα

Για την προστασία των κυττάρων του εγκεφάλου (νευροπροστασία) μετά την έναρξη ενός εγκεφαλικού επεισοδίου που προκαλείται από έναν θρόμβο (ισχαιμικά επεισόδια): 1 έως 2 γραμμάρια την ημέρα μέσα σε έξι ώρες από τη στιγμή του εγκεφαλικού.

Στο δέρμα

Για τη θεραπεία ελκών των ποδιών: Μία κρέμα που περιέχει 10 mg γλυκίνης, 2 mg L-κυστεΐνης, και 1 mg DL-θρεονίνης ανά γραμμάριο κρέμας είναι δοσολογία που έχει δοκιμαστεί.  Η κρέμα αυτή εφαρμόστηκε σε κάθε καθαρισμό τραύματος και αλλαγή επιδέσμου μία φορά την ημέρα, κάθε δεύτερη ημέρα, ή δύο φορές ημερησίως.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει