Ποια είναι τα συμπτώματα των γυναικολογικών καρκίνων

Μαθαίνοντας πώς να εντοπίζετε τα σημάδια των γυναικολογικών καρκίνων, κατανοώντας τους παράγοντες κινδύνου και πηγαίνοντας εγκαίρως στον γιατρό σας μόλις παρατηρήσετε κάτι ύποπτο μπορείτε να σώσετε τη ζωή σας.

Πώς θα ξέρετε ότι έχετε συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών; Δεν υπάρχει καμία εξέταση ρουτίνας για την ανίχνευση του συγκεκριμένου καρκίνου. Πάνω από το 60% των γυναικών έχουν λάβει διάγνωση του καρκίνου αυτού, αφότου αυτός έχει εξαπλωθεί, όταν πλέον οι πιθανότητες επιβίωσης για μια πενταετία είναι λιγότερο από 30%.

Παρά το γεγονός ότι αισθανόμαστε οικεία με το σώμα μας, ωστόσο, οι περισσότερες γυναίκες δεν γνωρίζουν τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών, του τραχήλου, της μήτρας και του κόλπου όπως διαπιστώνει έρευνα. Ωστόσο, το να προσπεράσετε σημαντικά συμπτώματα ή να τα αγνοήσετε ως «τίποτα σοβαρό» θα μπορούσε να σας καθυστερήσει από το να πάρετε την ιατρική περίθαλψη που θα μπορούσε να σώσει τη ζωή σας.

Γιατί είναι τόσες πολλές από τις γυναίκες στο σκοτάδι σχετικά με τις μορφές καρκίνου που πλήττουν αποκλειστικά τις γυναίκες;  Ενας λόγος είναι η γενική απροθυμία των γυναικών να μιλήσουν για ευαίσθητα θέματα. Κανείς δεν θέλει πραγματικά να μιλάει για τον καρκίνο γενικά, και ο καρκίνος του γεννητικού συστήματος, ειδικότερα, δεν είναι ένα κοινό θέμα συζήτησης.

Ελλειψη ενημέρωσης

Σπάνια ακούμε για γυναικολογικούς καρκίνους στα μέσα ενημέρωσης. Οταν πρόκειται για μορφές καρκίνου που πλήττουν τις γυναίκες, ο καρκίνος του μαστού μονοπωλεί τα φώτα της δημοσιότητας. Η αφθονία της προσοχής των μέσων ενημέρωσης έχει βοηθήσει πολλές γυναίκες να κατανοήσουν τους παράγοντες κινδύνου και να γνωρίζουν τα βήματα για να εντοπίσουν τα σημάδια του καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, πολλές γυναίκες δεν έχουν ιδέα πώς να αναγνωρίζουν τα σημάδια του καρκίνου των ωοθηκών ή της μήτρας.

Παρά την έλλειψη προσοχής, οι γυναικολογικοί καρκίνοι πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Περισσότερες από 82.000 γυναίκες διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με καρκίνο του τραχήλου, των ωοθηκών, της μήτρας, του κόλπου ή του αιδοίου. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο μόνος από αυτούς τους καρκίνους που μπορεί να διαγνωστεί με ένα τεστ ρουτίνας (το τεστ Παπανικολάου).

Πώς να εντοπίζετε τα συμπτώματα

Είναι στο χέρι σας να είστε προσεκτικές και να αναφέρετε οποιαδήποτε ύποπτα συμπτώματα στο γιατρό σας. Το πώς να εντοπίζετε τα σημάδια του καρκίνου μπορεί να είναι κάτι το περίπλοκο. Για παράδειγμα, το φούσκωμα μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα του καρκίνου των ωοθηκών, αλλά μπορεί επίσης απλά να δείχνει ότι έχετε φάει πάρα πολύ. Η ασυνήθιστη κολπική αιμορραγία αποτελεί προφανή αιτία ανησυχίας όταν είστε αρκετά χρόνια μετά την εμμηνόπαυση, αλλά αν είστε στην έναρξη της εμμηνόπαυσης, όταν οι περίοδοι είναι ακανόνιστες, θα μπορούσε να είναι απόλυτα φυσιολογικό. Λοιπόν, πώς μπορείτε να ξεχωρίσετε τη διαφορά;

Η διάρκεια των συμπτωμάτων είναι ένα σημαντικό στοιχείο. Ενα σύμπτωμα που δεν υποχωρεί είναι κάτι το ανησυχητικό.

Γνωρίστε τους κινδύνους σας

Γνωρίζοντας τους κινδύνους σας, συμπεριλαμβανομένου του οικογενειακού ιστορικού σας, είναι επίσης σημαντικό, ειδικά επειδή ορισμένες μορφές καρκίνου δεν αναπτύσσουν συμπτώματα έως ότου έχουν ήδη αρχίσει να εξαπλώνονται. Αν έχετε ένα ισχυρό οικογενειακό ιστορικό γυναικολογικού καρκίνου, αυτό θα ήταν ένας καλός λόγος για να υποβάλλεστε πιο τακτικά σε εξετάσεις ή, τουλάχιστον, να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στα συμπτώματα.

Δεν έχει σημασία το προφίλ του κινδύνου σας. Εάν έχετε οποιαδήποτε νέα ή ανησυχητικά συμπτώματα, καλέστε το γυναικολόγο σας για αξιολόγηση.

risk2

risk1

Μπορεί επίσης να σας αρέσει