Τα γραπτά μηνύματα μπορεί να καταστρέψουν τη σχέση

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τα γραπτά μηνύματα στο κινητό για να επιλύουν τις διαφορές τους αντί να μιλάνε απευθείας με τους συντρόφους τους. Κι αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί να δημιουργήσει ρήξη τις σχέσεις τους.

Μόνο στις ΗΠΑ σύμφωνα με την έρευνα, σε μία μόλις χρονιά, το 2012, απεστάλησαν 2.190 δισεκατομμύρια μηνύματα κι αυτό ισοδυναμεί με 182.500 εκατομμύρια μηνύματα το μήνα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένας σημαντικός αριθμός απ’ αυτά τα γραπτά κείμενα έχουν σταλεί από ζευγάρια και οι ερευνητές βρήκαν πως η συχνότητα και το περιεχόμενο αυτών των μηνυμάτων μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα της σχέσης.

Τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Journal of Couple and Relationship Therapy, προήλθαν από μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν άτομα μεταξύ των ηλικιών 18 έως 25 ετών που ήταν δεσμευμένα. Από τους συμμετέχοντες το 38% δήλωσαν ότι έχουν σοβαρή σχέση, το 48% ότι ήταν αρραβωνιασμένοι και το 16% ότι ήταν παντρεμένοι.

Ολοι οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο με λεπτομέρειες για το πώς συνδέονται με τους συντρόφους τους, μέσω της χρήσης της τεχνολογίας.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι περίπου το 82% των ατόμων, έστελναν μηνύματα στους συντρόφους τους πολλές φορές την ημέρα.

Ωστόσο, οι ερευνητές λένε πως αυτά τα μηνύματα δεν ήταν υποχρεωτικά ερωτικά, αλλά χρησιμοποιούνταν ως μια μορφή «συντήρησης της σχέσης».

Ειδικότερα οι γυναίκες που είχαν χαμηλότερης ποιότητας σχέση, χρησιμοποιούσαν τα γραπτά μηνύματα για να απολογηθούν, να επιλύσουν τις διαφορές τους ή να πάρουν κάποιες αποφάσεις σε συνεργασία με τους συντρόφους τους.

Οι ερευνητές επισήμαναν πως οι πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες είναι θετικές και πως τα γραπτά μηνύματα μπορούν να κάνουν τα πράγματα χειρότερα.

Ο Jonathan Sandberg, συγγραφέας της μελέτης, εξηγεί: «Η αντίδραση στην απογοήτευση και τον έλεγχο της πραγματικότητας εμφανίζεται πολύ πιο γρήγορα όταν οι δύο άνθρωποι έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο. Στο γραπτό μήνυμα υπάρχει μια στενότητα, δεν μπορεί κανείς να δει το εύρος του προσώπου που έχει απέναντί του».

Παράλληλα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσον αφορά τους άνδρες, όσο περισσότερα γραπτά μηνύματα έστελναν στη σύντροφό τους, τόσο πιο χαμηλή ήταν η ποιότητα σχέσης μεταξύ του ζευγαριού.

«Αναρωτιόμαστε αν αυτό σημαίνει πως οι άνδρες, καθώς φεύγουν από μια σχέση αντικαθιστούν την κατά πρόσωπο συνομιλία με περισσότερα γραπτά μηνύματα, επειδή αισθάνονται πως αυτή είναι μια ασφαλέστερη μορφή επικοινωνίας», λέει η συν-συγγραφέας της μελέτης, Lori Schade.

Βέβαια, δεν είναι όλα τα μηνύματα απαισιόδοξα και καταθλιπτικά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι όσο πιο ερωτευμένο είναι ένα ζευγάρι, τόσο περισσότερα γραπτά μηνύματα ανταλλάσσει, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη σχέση του.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει