Οι γυναίκες έχουν καλύτερη μνήμη από τους άνδρες και δεν ξεχνούν φυσιογνωμίες

Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο McMaster αναφέρει πως οι γυναίκες μπορούν να θυμηθούν ευκολότερα φυσιογνωμίες απ’ ό,τι οι άνδρες, κυρίως επειδή ξοδεύουν περισσότερο χρόνο να μελετήσουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Αυτή η γυναικεία «τεχνική», την οποία οι γυναίκες χρησιμοποιούν χωρίς καν να αντιλαμβάνονται ότι το κάνουν, μπορεί σύμφωνα με τους ερευνητές να βοηθήσει κάποιον να βελτιώσει τη μνήμη του.

Τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Science, βοήθησαν να απαντηθεί το ερώτημα σχετικά με το λόγο που κάποιοι άνθρωποι μπορούν να θυμηθούν πολύ ευκολότερα την εικόνα του προσώπου ενός άλλου ανθρώπου, ενώ κάποιοι άλλοι την ξεχνούν ευθύς αμέσως μετά τη γνωριμία τους.

«Ο τρόπος που κινούνται τα μάτια από πάνω μέχρι κάτω στο πρόσωπο ενός ανθρώπου που μόλις γνωρίσαμε, επηρεάζει την ικανότητά μας να τον αναγνωρίσουμε αν τον συναντήσουμε ξανά αργότερα. Tα ευρήματά μας παρέχουν νέες γνώσεις σχετικά με τους πιθανούς μηχανισμούς της επεισοδιακής μνήμης (το είδος μνήμης που μας επιτρέπει να θυμόμαστε προσωπικά βιώματα τοποθετημένα σε χρόνο) και τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων. Ανακαλύψαμε ότι οι γυναίκες παρακολουθούν περισσότερο τα νέα πρόσωπα απ’ ό,τι οι άνδρες, γεγονός που τούς επιτρέπει να δημιουργήσουν μια πιο πλούσια και ανώτερη μνήμη», εξηγεί η Jennifer Heisz, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Rotman στο Baycrest (Τορόντο, Καναδάς) και βοηθός καθηγήτρια στο Τμήμα Κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο ΜcMaster.

H τεχνολογία ανίχνευσης  του ματιού χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση των συμμετεχόντων στη μελέτη – είτε πρόκειται για τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα, καθώς εκείνοι έβλεπαν μια τυχαία σειρά από επιλεγμένα πρόσωπα στην οθόνη ενός υπολογιστή. Σε κάθε πρόσωπο είχε εκχωρηθεί ένα όνομα που οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να θυμηθούν. Η μία ομάδα συμμετεχόντων ελέγχθηκε κατά τη διάρκεια μίας ημέρας, ενώ μια άλλη ομάδα ελέγχθηκε κατά τη διάρκεια τεσσάρων ημερών.

«Βρήκαμε ότι οι γυναίκες είχαν εμμονή με τα χαρακτηριστικά περισσότερο από τους άνδρες, αλλά η στρατηγική αυτή λειτουργεί εντελώς έξω από την αντίληψή μας. Τα άτομα συνήθως δεν το αντιλαμβάνονται ότι το βλέμμα τους μένει αρκετή ώρα σε ένα πρόσωπο, οπότε όλα ξεκινούν από το υποσυνείδητο».

Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι συναρπαστικές, όπως λέει η Heisz γιατί αυτό σημαίνει πως ο καθένας μπορεί να μάθει να παρατηρεί περισσότερο και έτσι να βελτιώνει τη μνήμη του.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπορεί κανείς να αποκτήσει καλύτερη μνήμη αλλάζοντας τον τρόπο που κινεί τα μάτια του πάνω σε ένα αντικείμενο. Η αυξημένη σάρωση μπορεί να αποδειχτεί μια απλή στρατηγική για να βελτιώσει τη μνήμη των χαρακτηριστικών του προσώπου στο γενικό πληθυσμό, ιδιαίτερα στα άτομα με διαταραχή της μνήμης, όπως είναι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας», λέει ο David Shore καθηγητής Ψυχολογίας στο Mc Master.

Την μελέτη του Πανεπιστημίου McMaster μπορείτε να τη βρείτε εδώ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει