Γύρη: Η τέλεια τροφή της φύσης

Ο όρος «γύρη μελισσών» αναφέρεται στη γύρη των φυτών που συγκεντρώνεται στις μέλισσες, καθώς συλλέγουν νέκταρ.

Συγκεντρώνεται με μια ειδική συσκευή που είναι σχεδιασμένη για να βουρτσίζει το υλικό από τα πίσω πόδια τους, καθώς εισέρχονται στην κυψέλη. Η γύρη έχει αποκληθεί «η τέλεια τροφή της φύσης» και λέγεται ότι περιέχει βιταμίνες, μέταλλα, ένζυμα και αμινοξέα που βρίσκονται σε κάθε φυτό από το οποίο οι μέλισσες συλλέγουν γύρη. Χρησιμοποιείται για να αυξήσει την ενέργεια, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και την καταπολέμηση των επιπτώσεων της γήρανσης του πληθυσμού.

Η γύρη μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά οξέα, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη D, βιταμίνη Ε, λεκιθίνη, βήτα καροτίνη και σελήνιο, όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει αποδειχθεί ότι έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές επιδράσεις στο σώμα. Επίσης, υπάρχει η θεωρία ότι η γύρη μελισσών θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία παθήσεων που σχετίζονται με τις ελεύθερες ρίζες, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και η μειωμένη νοητική λειτουργία. Η γύρη των μελισσών επίσης θεωρείται ως ένα συμπλήρωμα αντιγήρανσης και οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι μπορεί να εμποδίσει την αύξηση του σωματικού βάρους, τη μειωμένη λίμπιντο, το λήθαργο και την ατονία των μυών και του δέρματος, που σχετίζονται με τη γήρανση.

Η γύρη των μελισσών έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των αλλεργιών, με την ιδέα ότι οι μικρές ποσότητες γύρης, σε ενέσεις, αναπτύσσουν τη σταδιακή ανοσία. Ωστόσο, ορισμένοι επαγγελματίες της υγείας προειδοποιούν ότι η χρήση της γύρης μελισσών για τη θεραπεία των αλλεργιών μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες αλλεργικές αντιδράσεις σε μερικούς ανθρώπους, επειδή είναι αδύνατο να προσδιοριστεί η ακριβής ποσότητα ή το είδος της γύρης σε κάθε συμπλήρωμα. Η γύρη μελισσών έχει προταθεί ως θεραπεία σχεδόν για τα πάντα: Nαυτία, αϋπνία, όλα τα είδη των λοιμώξεων, καταστολή του  ανοσοποιητικού συστήματος μετά από χημειοθεραπεία, χαμηλή λίμπιντο, χαμηλή αρτηριακή πίεση, αναιμία, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, δυσκοιλιότητα, και πολλά άλλα. Επίσης, μερικές φορές χρησιμοποιείται για να βελτιώσει την αθλητική απόδοση και την ψυχική λειτουργία. Πολλοί στην επιστημονική κοινότητα είναι σκεπτικοί σχετικά με τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται από τους υπερασπιστές της γύρης των μελισσών. Επισημαίνουν ότι τα φυτικά ένζυμα χωνεύονται στο ανθρώπινο σώμα και έτσι δεν έχουν καμία επίδραση στην ανθρώπινη λειτουργία του μεταβολισμού. Επισημαίνουν, επίσης, την έλλειψη επιστημονικών στοιχείων που να υποστηρίζουν τη χρήση της γύρης για τη θεραπεία οποιασδήποτε ανθρώπινης κατάστασης της υγείας.

Προϊόντα γύρης είναι διαθέσιμα στα καταστήματα υγιεινής διατροφής, στα φαρμακεία και στο Διαδίκτυο. Υπάρχουν σε κάψουλες, δισκία και κόκκους. Τα άτομα με αλλεργίες σε φυτά θα πρέπει να λαμβάνουν αυτά τα συμπληρώματα με προσοχή. Η γύρη μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει