Χαρτογραφήθηκαν οι «ζώνες κινδύνου» για τη γρίπη των πτηνών

Ο ιός H7N9, έχει μολύνει 433 ανθρώπους ως επί το πλείστον στην Κίνα και έχει σκοτώσει 62. Νέα μελέτη υποστηρίζει πως το Μπαγκλαντές, η Ινδία και το Βιετνάμ είναι χώρες εξίσου δεκτικές στον ιό.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications και σύμφωνα με τα ευρήματά της οι εν λόγω χώρες θα πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά τα πουλερικά, προκειμένου να εξασφαλίσουν πως θα είναι εύκολο να ανιχνευθεί οποιαδήποτε απειλή.

Ο ιός H7N9 εξαπλώθηκε από τα πτηνά στους ανθρώπους και εντοπίστηκε για πρώτη φορά το Μάρτιο 2013 στην Κίνα.

Οι νέοι ιοί είναι πάντα μια ανησυχία, λόγω του ότι είναι άγνωστοι και ως εκ τούτου δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει αν υπάρχει η δυνατότητα να εξαπλωθούν στους ανθρώπους ως μια θανατηφόρα πανδημία.

Τα στοιχεία από το ξέσπασμα του H7N9 χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργηθεί ένα μοντέλο που υπολογίζει και άλλες περιοχές της Ασίας που διατρέχουν κίνδυνο. Το μοντέλο συμπεριέλαβε τη χαρτογράφηση 8.000 αγορών ζωντανών πουλερικών και την αξιολόγηση του πόσο κοντά μεταξύ τους έπρεπε να είναι για να εξαπλωθεί η μόλυνση.

Ζώνες κινδύνου

Ο χάρτης δεν απεικονίζει πού θα καταλήξει ο ιός, αλλά δείχνει τις περιοχές όπου οι συνθήκες είναι κατάλληλες για τη διατήρηση του ιού, αν αυτός καταφέρει να φτάσει εκεί. Το Μπαγκλαντές, η Βόρεια Ινδία, τα δέλτα του Μεκόνγκ και του Κόκκινου Ποταμού, το Βιετνάμ και κάποια απομονωμένα μέρη της Ινδονησίας και των Φιλιππίνων, συμπεριλαμβάνονται στις ζώνες κινδύνου.

Η Ταϊλάνδη δεν είναι ζώνη κινδύνου, καθώς λόγω πολιτισμικών διαφορών, οι αγορές ζωντανών πουλερικών δεν είναι κάτι συνηθισμένο στη χώρα. Είναι, ακόμα, αξιοσημείωτο πως ούτε το σύνολο της Κίνας δεν βρίσκεται σε κίνδυνο.

Ο Η7Ν9 δεν είναι θανατηφόρος στα πουλιά κι έτσι δεν υπάρχει «αρίθμηση σωμάτων», μέσω των οποίων θα μπορούσε να παρακολουθηθεί η εξάπλωση της νόσου.

map
Οσο ψηλότερες είναι οι κορυφές, τόσο μεγαλύτερος είναι ο πιθανός κίνδυνος για τον ιό της γρίπης των πτηνών Η7Ν9

Ο δρ Tim Robinson, ανώτερος αναλυτής στο Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο Κτηνοτροφίας στο Ναϊρόμπι, τόνισε: «Είναι μια παρουσίαση του χάρτη του κινδύνου, εάν ο ιός έφτασε σε μια περιοχή, πόσο πιθανό θα ήταν να εξαπλωθεί και να συνεχίσει από εκεί. Ο H7N9 μπορεί να εξαπλωθεί πολύ ήσυχα σε όλο τον πληθυσμό των πουλερικών. Η κύρια χρήση των χαρτών είναι να στοχεύσουν στην επιτήρηση. Οι  χάρτες μπορούν να δείξουν τις περιοχές, όπου αν φτάσει η νόσος υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να φουντώσει».

Αυτό που λείπει από τους χάρτες είναι ο τρόπος με τον οποίο είναι πιθανό να εξαπλωθεί ο ιός. Οι ερευνητές θέλουν να αποκτήσουν και στοιχεία για το πώς γίνεται η αγοραπωλησία πουλερικών στην Ασία.

Ο δρ Simon Hay, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ωστόσο, δεν είναι βέβαιος ότι αυτοί οι χάρτες μπορούν να είναι χρήσιμοι σε περίπτωση εξάπλωσης του ιού στον άνθρωπο: «Ο H7N9 περιορίζεται στην Κίνα αυτή τη στιγμή και όλες οι γειτονικές χώρες ανησυχούν μήπως η δική τους βιομηχανία κοτόπουλου μολυνθεί. Οι χάρτες είναι μια πρόβλεψη για το πώς θα παραμείνει και θα εξαπλωθεί η ασθένεια σε μια περιοχή. Ομως, ο μεγάλος φόβος ξεκινά όταν αυτός ο ιός αρχίσει να εξαπλώνεται ταχύτατα μεταξύ ανθρώπων. Και σ’ αυτό το σημείο οι χάρτες καθίστανται άνευ αντικειμένου. Είναι πολύ διαφορετική η διαδικασία της νόσου αν κάνει το άλμα και μεταδοθεί στον άνθρωπο γιατί τότε θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί το μοντέλο της κλασικής γρίπης, που έχει να κάνει με την εγγύτητα των ανθρώπων, τον όγκο των αεροπορικών πτήσεων και τον αριθμό των ατόμων που διακινούνται μεταξύ των πόλεων».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει