H ανεργία οδηγεί στην αυτοκτονία 1 στα 5 άτομα

Η ανεργία μεταξύ των ετών 2000-2011 υπήρξε η αιτία περίπου 45.000 αυτοκτονιών ετησίως σε όλο τον κόσμο, αριθμός που αντιστοιχεί σε 1 στα 5 άτομα, ακόμα και σε χώρες ή σε περιόδους που δεν υπήρχε κρίση.

Αυτό αναφέρει νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet Psychiatry.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ Carlos Nordt, από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης στην Ελβετία και ο συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας, προκειμένου να μειώσουν τις επιπτώσεις της στις αυτοκτονίες.

Για να φτάσουν τα ευρήματά τους, οι ερευνητές αξιολόγησαν τα στοιχεία από τη βάση δεδομένων σχετικά με τη θνησιμότητα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και τη βάση δεδομένων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μοντέλα υπολογιστή για να μετρήσει την επίδραση που είχε η ανεργία στις αυτοκτονίες σε 63 χώρες σε πάνω από τέσσερις περιοχές του κόσμου, μεταξύ του 2000 και του 2011. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι παρακολούθησαν την συγκεκριμένη περίοδο, ώστε να μπορούν να αναλύσουν τα δεδομένα σε περιόδους οικονομικής σταθερότητας (2000-2007) και σε περιόδους οικονομικής κρίσης (2008-2011).

Διαπίστωσαν πως σε όλες τις περιοχές που περιελάμβανε η ανάλυσή τους, το ποσοστό των αυτοκτονιών που συνδέθηκε με την ανεργία αυξήθηκε κατά 20-30% το 2000-2011.

Υπολόγισαν ότι περίπου 233.000 αυτοκτονίες συνέβησαν κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου και απ’ αυτές η ανεργία αντιπροσώπευε περίπου 45.000 άτομα, δηλαδή περίπου 1 στους 5 αυτοκτόνησαν εξαιτίας της ανεργίας.

Το πιο ενδιαφέρον ήταν πως οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ανεργία σχετίζεται με 41.148 αυτοκτονίες το 2007 και 46.131 το 2009, γεγονός που υποδηλώνει πως η ύφεση το 2008 ήταν υπεύθυνη για 4.983 επιπλέον αυτοκτονίες.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης πως τα ποσοστά αυτοκτονίας έτειναν να αυξάνονται 6 μήνες πριν την αύξηση των ποσοστών ανεργίας, καθώς και ότι η αύξηση των ποσοστών ανεργίας πλήττει εξίσου άνδρες και γυναίκες, ένα εύρημα που αμφισβητεί τις προηγούμενες μελέτες σύμφωνα με τις οποίες οι γυναίκες πλήττονταν περισσότερο.

«Τα στοιχεία μας δείχνουν επίσης ότι δεν είναι οι επιπτώσεις της απώλειας θέσεων εργασίας κατ’ ανάγκην ίσες, καθώς η επίδραση στον κίνδυνο αυτοκτονίας φαίνεται να είναι εντονότερη σε χώρες που το να μένει κανείς εκτός εργασίας είναι ασυνήθιστο. Είναι πιθανό μία απρόσμενη αύξηση του ποσοστού ανεργίας να ενεργοποιεί τον φόβο και την ανασφάλεια σ’ αυτές τις χώρες συγκριτικά με εκείνες που είχαν υψηλά επίπεδα ανεργίας και πριν από την κρίση», αναφέρουν στην έκθεσή τους οι ερευνητές.

Οι αυτοκτονίες λόγω οικονομικής κρίσης είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου

Σε ένα κύριο άρθρο που συνδέεται με τη μελέτη, οι Roger Webb και Navneet Kapur, από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, αναφέρουν ότι ο αριθμός των αυτοκτονιών που προκύπτει από την οικονομική κρίση μπορεί να είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου», επισημαίνοντας ότι είναι πιθανό να προκαλέσει πολλά άλλα θέματα.

«Πολλά άτομα που εξακολουθούν να έχουν εργασία κατά τη διάρκεια των δύσκολων αυτών καιρών, αντιμετωπίζουν σοβαρούς ψυχολογικούς στρεσογόνους παράγοντες που οφείλονται στα ολέθρια οικονομικά ζητήματα πέραν της ανεργίας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των εισοδημάτων, της εργασιακής ανασφάλειας, της πτώχευση, του χρέους και του κινδύνου απώλειας κατοικίας», εξηγούν.

Ως εκ τούτου, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως απαιτείται καλύτερη κατανόηση των ψυχοκοινωνικών εκδηλώσεων της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας, όπως ο μη θανατηφόρος αυτοτραυματισμός, το άγχος, η κατάθλιψη, η απελπισία, η κατάχρηση αλκοόλ, οι οικογενειακές συγκρούσεις και η διάλυση των σχέσεων. Κάνουν δε έκκληση στις κυβερνήσεις να πάρουν πιο αποφασιστικά μέτρα για την μείωση της ανεργίας, προκειμένου να μειωθούν αντίστοιχα οι καταστρεπτικές συνέπειές της για την ανθρώπινη ζωή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει