Η ανθρώπινη μύτη ανιχνεύει 1 τρισεκατομμύριο μυρωδιές

Μέχρι τώρα πιστευόταν πως η μύτη του ανθρώπου μπορεί να εντοπίσει περίπου 10.000 μυρωδιές, όμως νέα μελέτη υποστηρίζει πως μπορεί τελικά να ανιχνεύει ένα τρισεκατομμύριο διαφορετικές μυρωδιές.

Οι εκτιμήσεις που προέκυψαν από μελέτη Αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science δείχνουν ότι η ανθρώπινη μύτη ξεπερνά το μάτι και το αυτί σε σχέση με τον αριθμό των ερεθισμάτων που μπορεί να ανιχνεύσει.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rockefeller, υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιούμε μόνο ένα μικρό μέρος από τις οσφρητικές μας δυνάμεις.

Το ανθρώπινο μάτι χρησιμοποιεί τρεις υποδοχείς φωτός που λειτουργούν μαζί για να δουν μέχρι και 10 εκατομμύρια χρώματα, ενώ το αυτί μπορεί να ακούσει σχεδόν μισό εκατομμύριο τόνους.

Μέχρι τώρα πιστευόταν ότι η μύτη με τους 400 οσφρητικούς υποδοχείς, θα μπορούσε να διακρίνει μόνο περίπου 10.000 διαφορετικές μυρωδιές. Οι επιστήμονες του Rockefeller της Νέας Υόρκης, έθεσαν ως στόχο να δοκιμάσουν την ιδέα που χρονολογείται από το 1927 αλλά δεν είχε διερευνηθεί μέχρι τώρα επιστημονικά.

Ετσι, ανέπτυξαν πειράματα για να διαπιστώσουν τη δυνατότητα που έχουν οι άνθρωποι να διακρίνουν μεταξύ κοκτέιλ από 128 διαφορετικά μόρια οσμών, που αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα οσμών από το γρασίδι μέχρι τα εσπεριδοειδή.

Τα μόρια αναμείχθηκαν τυχαία σε ομάδες των 10, 20 ή 30 για να δημιουργήσουν άγνωστες μυρωδιές. Οι 26 άνθρωποι κλήθηκαν να προσδιορίσουν μια μυρωδιά από τρία δείγματα, δύο ίδια και ένα διαφορετικό.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη θεωρία για να διαπιστώσουν πόσες διαφορετικές μυρωδιές είναι σε θέση να διακρίνει ο μέσος άνθρωπος αν παρουσιαστούν με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς που μπορούσαν να γίνουν από τα 128 μόρια.

Εκτίμησαν πως ο μέσος άνθρωπος μπορεί να διακρίνει τουλάχιστον ένα τρισεκατομμύριο διαφορετικές οσμές, αριθμός πολύ μεγαλύτερος απ’ ό,τι μπορεί να ανιχνευτεί με το μάτι ή με το αυτί. Προφανώς, λοιπόν, οι δυνατότητες της μύτης έχουν υποτιμηθεί.

smelling
Η μύτη του σκύλου παρουσιάζει υψηλότερες επιδόσεις από τη μύτη του ανθρώπου, όμως αφιερώνει και μεγαλύτερο μέρος του εγκεφάλου του στην αίσθηση της όσφρησης

«Η λαϊκή σοφία σχετικά με το πόσο καλά μπορούμε να μυρίζουμε βασίστηκε σε κάτι παραπάνω από έναν αστικό μύθο. Είναι η πρώτη πραγματική δοκιμασία για το πόσο καλοί είναι οι άνθρωποι στο να μυρίζουν κι ας υπέθεταν μέχρι τώρα πως τα ζώα μυρίζουν καλύτερα από εμάς», λέει η δρ Leslie Vosshall, συν-συγγραφέας της μελέτης.

Τα ζώα, βέβαια, εξακολουθούν να παραμένουν δύο ή ακόμα και τρεις φορές καλύτερα από τους ανθρώπους στο θέμα της ικανότητας να μυρίζουν, όμως αυτό συμβαίνει επειδή αφιερώνουν περισσότερο μέρος του εγκεφάλου τους στην αίσθηση της όσφρησης.

Ωστόσο, η ισχύς της ανθρώπινης αίσθησης της όσφρησης δεν θα πρέπει να υποτιμάται, επισημαίνουν οι ερευνητές.

«Μπορούμε να ωθήσουμε την αίσθηση της όσφρησης να εργαστεί σκληρότερα και να πάρουμε περισσότερα και πιο έντονα αρώματα. Χρησιμοποιούμε μόλις ένα πολύ μικρό μέρος των οσφρητικών μας δυνάμεων», τόνισε η Vosshall.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει