Η απαγόρευση του καπνίσματος μειώνει άσθμα και πρόωρο τοκετό

Οι νόμοι για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους είχαν θετικό αντίκτυπο στην υγεία των παιδιών, όπως αναφέρει διεθνής μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet.

Οι ερευνητές βρήκαν πως η μείωση αυτή είναι της τάξης του 10% σε ό,τι αφορά τους πρόωρους τοκετούς και τις σοβαρές κρίσεις άσθματος της παιδικής ηλικίας, μέσα σε ένα μόλις χρόνο από την εφαρμογή νόμων απαγόρευσης του καπνίσματος.

Μια ερευνητική ομάδα ανέλυσε 11 προηγούμενες μελέτες από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Αυτή ήταν μία από τις πρώτες μεγάλες μελέτες που θέλησε να διαπιστώσει πώς οι νόμοι κατά του καπνίσματος σε διάφορες χώρες επηρεάζουν την υγεία των παιδιών που ζουν σ’ αυτές τις περιοχές.

Οι νόμοι που απαγορεύουν το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, όπως μπαρ, εστιατόρια και χώρους εργασίας, έχουν ήδη αποδειχθεί προστατευτικοί για την υγεία των ενηλίκων από τους κινδύνους του παθητικού καπνίσματος. Ηταν λοιπόν, ώρα, οι επιστήμονες να ασχοληθούν με τις επιπτώσεις τους στα παιδιά.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, το Πανεπιστήμιο Hasselt στο Βέλγιο, την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και το Γυναικείο Νοσοκομείο Brigham, μελέτησαν πάνω από 2,5 εκατομμύρια γεννήσεις και σχεδόν 250.000 εισαγωγές σε νοσοκομεία παιδιών με κρίσεις άσθματος.

Ο δρ Τζάσπερ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ στην Ολλανδία, είπε ότι η έρευνα σε παιδιά κάτω των 12 ετών ήταν αποκαλυπτική.

«Η μελέτη μας παρέχει σαφείς αποδείξεις ότι η απαγόρευση του καπνίσματος έχει σημαντικά οφέλη για την δημόσια υγεία και για την περιγεννητική και παιδική υγεία, ενώ παρέχει ισχυρή υποστήριξη για τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για τη δημιουργία δημόσιων χώρων χωρίς καπνό σε εθνικό επίπεδο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η μελέτη διαπίστωσε, επίσης, μια μείωση 5% στα παιδιά που γεννιούνται πολύ μικρά, μετά την εφαρμογή των νόμων απαγόρευσης του καπνίσματος.

Προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι το 40% των παιδιών σε όλο τον κόσμο εκτίθενται τακτικά σε παθητικό κάπνισμα, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι είναι η αιτία της αναπνευστικής νόσου και ένα έναυσμα για κρίσεις άσθματος στα παιδιά, γι’ αυτό και οι συγγραφείς επισημαίνουν πως οι χώρες που δεν έχουν επιβάλλει νόμους απαγόρευσης καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, θα πρέπει να επανεξετάσουν το θέμα.

Πρόσφατη ευρωπαϊκή έρευνα έδειξε, επίσης, ότι το παθητικό κάπνισμα προκαλεί πάχυνση των αρτηριών των παιδιών και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων αργότερα στη ζωή τους.

Οι ειδικοί λένε ότι τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις αρνητικές επιπτώσεις του καπνού από δεύτερο χέρι, επειδή οι πνεύμονές τους και το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ακόμη υπό διαμόρφωση.

Επί του παρόντος, μόλις το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού καλύπτεται από νόμους απαγόρευσης του καπνίσματος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει