Η απώλεια συντρόφου αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής

Η στενοχώρια από την απώλεια του ή της συντρόφου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, ιδιαίτερα μεταξύ των ηλικιωμένων, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Στη μελέτη του Saint George’s University στο Λονδίνο, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό JAMA βρέθηκε πως ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής στους ηλικιωμένους διπλασιάστηκε μέσα σε 30 μέρες από την απώλεια του συντρόφου τους. Οσο για τα εγκεφαλικά επεισόδια, αυτά αυξήθηκαν 2,4 φορές συγκριτικά με ηλικιωμένους που δεν είχαν υποστεί κάποιου τέτοιου είδους απώλεια.

«Υπάρχουν στοιχεία από άλλες μελέτες ότι το πένθος και η θλίψη μπορούν να οδηγήσουν σε μια σειρά από δυσμενείς φυσιολογικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων των μεταβολών στην πήξη του αίματος, την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα της ορμόνης του στρες και τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού. Ολα αυτά συμβάλλουν σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων, μετά την απώλεια του ή της συντρόφου», τόνισε ένας εκ των συντακτών της μελέτης, ο δρ  Sunil Shah, ανώτερος λέκτορας στο Saint George’s.

Ο Shah και οι συνεργάτες του συνέκριναν 30.447 πενθούντες ασθενείς με άλλους 83.588, οι οποίοι ταίριαζαν στην ηλικία και το φύλο, αλλά δεν είχαν χάσει τον/την σύντροφό τους και βρήκαν ότι ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν υψηλότερος στον πρώτο μήνα μετά την απώλεια, αλλά έπεσε στη συνέχεια στη διάρκεια του έτους.

Κανείς δεν γνωρίζει γιατί ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται τόσο δραματικά τον πρώτο καιρό, ωστόσο υπάρχουν πολλές θεωρίες.

«Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως το έντονο στρες μπορεί να ενεργοποιήσει την αντίδραση μάχης ή φυγής (fight or flight) που μπορεί να προκαλέσει απότομη αύξηση στα επινεφρίδια που παράγουν αδρεναλίνη και κορτιζόλη. Κι αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην καρδιά», λέει η δρ Karol Watson συν-διευθύντρια της Προληπτικής Καρδιολογίας στο UCLA.

Kαι συμπληρώνει: «Η θλίψη τείνει επίσης να σπέρνει τον όλεθρο στην καθημερινότητα των ανθρώπων και μπορεί να τους κάνει να ξεχάσουν να πάρουν τα φάρμακά τους, να σταματήσουν να τρώνε σωστά, ή να κάνουν επιβλαβή πράγματα, όπως να το ρίξουν στο αλκοόλ ή στο φαγητό. Κι αυτές είναι σίγουρα αλλαγές που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει