Η «άρση βαρών» μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη στις γυναίκες

Οι γυναίκες που… μασάνε σίδερα στο γυμναστήριο μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2, όπως αναφέρει μεγάλη έρευνα για την υγεία, που δημοσιεύει το περιοδικό PLoS Medicine.

Tα ευρήματα προέρχονται από την παρακολούθηση από πλευράς ερευνητών του Χάρβαρντ της υγείας περίπου 100.000 Αμερικανίδων νοσηλευτριών για μια περίοδο οκτώ ετών.

Η άρση βαρών, τα push ups, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης και αντοχής, συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη, συμπέρανε  η έρευνα που συνιστά στις ενήλικες γυναίκες να ασκούνται σε τέτοιου είδους ασκήσεις τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Το όφελος από αυτές τις ασκήσεις βρισκόταν πιο πάνω και από την αερόβια άσκηση που γίνεται για την άσκηση της καρδιάς και των πνευμόνων, που οι ενήλικες θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον για 150 λεπτά στη διάρκεια κάθε εβδομάδας.

Οι γυναίκες που συμμετείχαν σε τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα αερόβια δραστηριότητα και σε τουλάχιστον μία ώρα την εβδομάδα δραστηριότητα μυϊκής ενδυνάμωσης, είχαν σημαντικότερη μείωση κινδύνου σε σύγκριση με το αδρανές γυναικείο δυναμικό. Οι πιθανότητες, μάλιστα, ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 μειώθηκαν κατά το ένα τρίτο.

Οι ειδικοί γνωρίζουν ήδη ότι η τακτική αεροβική άσκηση, όπως το τρέξιμο, το γρήγορο περπάτημα ή το κολύμπι, μπορούν να βοηθήσουν να «ξορκίσει» κανείς τον διαβήτη τύπου 2.

Η πρόσφατη μελέτη προτείνει την προσθήκη ασκήσεων ενδυνάμωσης που προσφέρουν περαιτέρω προστασία.

Οι ερευνητές του Χάρβαρντ επισημαίνουν ότι η έρευνά τους δεν είναι άρτια, καθώς μελέτησαν μόνο νοσηλεύτριες που ήταν της Καυκάσιας φυλής και αρκέστηκαν σε όσα τους ανέφεραν οι ίδιες για την άσκηση που πραγματοποιούν και δεν έκαναν απευθείας μετρήσεις. Υποστηρίζουν, ωστόσο, πως τα ευρήματά τους συνάδουν με παρόμοια αποτελέσματα που έχουν ήδη από τη μελέτη που έχουν κάνει σε άνδρες.

Πιστεύουν ότι η εξήγηση μπορεί εν μέρει να είναι πως η διατήρηση μεγαλύτερης μυϊκής μάζας μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα κατά του διαβήτη.

Ο διαβήτης τύπου 2 αναπτύσσεται όταν τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο σώμα δεν είναι σε θέση να παράγουν αρκετή ινσουλίνη ή όταν η ινσουλίνη που παράγεται δεν λειτουργεί σωστά. Η ινσουλίνη επιτρέπει στο σώμα να χρησιμοποιήσει τη ζάχαρη ως ενέργεια και να αποθηκεύσει το πλεόνασμα στο ήπαρ και τους μύες.

Τα γονίδια και ο τρόπος ζωής μας επηρεάζουν τις πιθανότητες ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Αν κάποιος κουβαλά υπερβολικό βάρος, αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτύξει διαβήτη. Αν είναι κάποιος υπέρβαρος, κάθε κιλό που χάνει θα μπορούσε να μειώσει το κίνδυνο του διαβήτη έως και 15% σύμφωνα με εμπεριστατωμένες μελέτες.

«Παρά τους περιορισμούς που μπορεί να έχει η συγκεκριμένη έρευνα, μπορεί να εφαρμοστεί στις γυναίκες εν γένει και υπογραμμίζει το μήνυμα ότι πρέπει να ακολουθεί κανείς έναν ενεργό, υγιή τρόπο ζωής, ώστε να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι ο καλύτερος τρόπος να μειώσει κανείς τον κίνδυνο, είναι να διατηρήσει ένα υγιές βάρος, ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή και έχοντας τακτική σωματική δραστηριότητα. Σ’ αυτή την εποχή του χρόνου που οι άνθρωποι ψάχνουν εύκολους τρόπους να χάσουν βάρος και είναι περισσότερο σωματικά δραστήριοι, σας προτείνουμε να βρείτε και να υιοθετήσετε μια δραστηριότητα που να την απολαμβάνετε, ώστε να αποκτήσετε κίνητρα για να τη συνεχίσετε», αναφέρει ο δρ Richard Elliott, που κλήθηκε να σχολιάσει τη μελέτη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει