Η διακεκομμένη συνουσία παραμένει η πιο δημοφιλής «μέθοδος» αντισύλληψης

Το 1/3 των γυναικών που αντιμετωπίζουν κίνδυνο ακούσιας εγκυμοσύνης έχουν χρησιμοποιήσει το «τράβηγμα» (διακεκομμένη συνουσία) ως μέθοδο αντισύλληψης, όπως διαπιστώνει νέα μελέτη.

Παρόλο που επί της ουσίας το «τράβηγμα» δεν συνιστά μέθοδο αντισύλληψης, αποδεικνύεται πως είναι κατά τη διάρκεια του σεξ μια στρατηγική για επιπλέον προστασία από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και χρησιμοποιείται πολύ από τα ζευγάρια που δεν θέλουν να έχουν μωρό, σύμφωνα με την Rachel Jones του ερευνητικού Ινστιτούτου  Guttmacher.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τη διακεκομμένη συνουσία, χρησιμοποιούν επίσης και κάποια άλλη μέθοδο, για να διπλασιάσουν την προστασία», λέει η Jones, η μελέτη της οποίας δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Contraception.

Χρησιμοποιώντας μια ανάλυση των εθνικών στοιχείων έρευνας των ΗΠΑ, από 3.276 γυναίκες ηλικίας 18 έως 39 ετών το 2012, η Jones και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως το 33% των συμμετεχόντων είχαν χρησιμοποιήσει το «τράβηγμα» ως μέθοδο αντισύλληψης ανά πάσα στιγμή τις τελευταίες 30 ημέρες.

Απ’ αυτές περίπου το 12% χρησιμοποίησαν μόνο τη συγκεκριμένη μέθοδο για πρόληψη της εγκυμοσύνης. Οι περισσότερες γυναίκες, ωστόσο, χρησιμοποίησαν την διακεκομμένη συνουσία σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους, όπως τα αντισυλληπτικά χάπια ή τα προφυλακτικά, σε κάποιες περιπτώσεις ταυτόχρονα και σε κάποιες άλλες εκ περιτροπής, όπως διαπίστωσε η μελέτη.

Στην έρευνα διαπιστώθηκε πως σε ό,τι αφορούσε τις νεότερες γυναίκες ηλικίας 18 έως 24, περίπου το 40% χρησιμοποιούσε τη συγκεκριμένη μέθοδο για να αποφύγει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, αλλά μόλις το 10% την επικαλέστηκε ως μόνη μορφή ελέγχου των γεννήσεων.

«Οι γυναίκες που είχαν πιο ισχυρά κίνητρα από άλλες για να αποφύγουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ήταν και αυτές που παρουσίασαν τα υψηλότερα επίπεδα συνδυαστικής χρήσης μεθόδων αντισύλληψης, αφού εκτός από τη διακεκομμένη συνουσία χρησιμοποιούσαν επίσης προφυλακτικά ή άλλες άκρως αποτελεσματικές μεθόδους», τόνισε η Jones.

H νέα μελέτη αντικρούει άλλη, προγενέστερη, σύμφωνα με την οποία ενώ το 60% των γυναικών χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν το «τράβηγμα» ως μέθοδο αντισύλληψης, σήμερα το χρησιμοποιεί μόλις ένα ποσοστό που αγγίζει το 3%. Αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι που ερωτήθηκαν στο παρελθόν, δεν θεωρούσαν το «τράβηγμα» ως μία «πραγματική» αντισυλληπτική μέθοδο με την έννοια που έχει το προφυλακτικό, το σπιράλ ή το αντισυλληπτικό χάπι και έτσι προφανώς δεν το ανέφεραν καν, υποστηρίζουν σήμερα οι ερευνητές.

Η Jones και οι συνεργάτες της έφτιαξαν την σημερινή μελέτη με διαφορετικό τρόπο, φροντίζοντας να συμπεριλάβουν την διακεκομμένη συνουσία πρώτη σε μια λίστα επιλογών ελέγχου των γεννήσεων και να επιτρέψουν την υποβολή εκθέσεων μεικτών μεθόδων πρόληψης της εγκυμοσύνης.

«Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι πολύ περισσότερες γυναίκες βασίζονται στο “τράβηγμα” ως κύρια ή εφεδρική μέθοδο για τον έλεγχο των γεννήσεων, γεγονός που δηλώνει πως οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να συζητήσουν πιο προσεκτικά την χρήση της συγκεκριμένης “μεθόδου”», υποστηρίζει η Jones.

Το “τράβηγμα” είναι εξίσου αποτελεσματικό με τα προφυλακτικά για την πρόληψη της εγκυμοσύνης, με ποσοστό αποτυχίας περίπου 4% σε σύγκριση με το 3% για τα προφυλακτικά, σύμφωνα με τη μελέτη. Τα ζευγάρια θα πρέπει, ωστόσο, να κατανοήσουν πως η διακεκομμένη συνουσία δεν τα προστατεύει από τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.

«Η αυξημένη συνειδητοποίηση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων του τραβήγματος έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε χαμηλότερα ποσοστά αποτυχίας του ως αντισυλληπτικής μεθόδου», καταλήγουν οι ερευνητές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει