Η διαλειμματική δίαιτα για δύο ημέρες μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη τύπου 2

Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να χάσουν βάρος, να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και να βελτιώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο περιοδικό JAMA Network Open, διαπίστωσε ότι η διαλειμματική νηστεία είχε εντυπωσιακά οφέλη για τον μεταβολισμό που ξεπερνούσαν ακόμη και τα αποτελέσματα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων για άτομα με νεοδιαγνωσθέντα διαβήτη.

Κατά τη διάρκεια 16 εβδομάδων, τα άτομα που τους ανατέθηκε να ακολουθήσουν τη διαλειμματική νηστεία έχασαν περισσότερο βάρος και βελτίωσαν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα τους σε μεγαλύτερο βαθμό από τα άτομα που έλαβαν μετφορμίνη ή εμπαγλιφλοζίνη, δύο ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα για τον διαβήτη.

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε μια μορφή διαλειμματικής διατροφής που ονομάζεται δίαιτα 5:2, κατά την οποία οι άνθρωποι τρώνε κανονικά για πέντε ημέρες την εβδομάδα και στη συνέχεια νηστεύουν για δύο ημέρες, καταναλώνοντας μόλις 500 έως 600 θερμίδες τις ημέρες νηστείας.

Μετά από 16 εβδομάδες, η ομάδα που ακολουθούσε τη διαλειμματική έχασε κατά μέσο όρο 21 κιλά, σχεδόν διπλάσια από τα 12 κιλά που έχασαν κατά μέσο όρο τα άτομα που έπαιρναν μετφορμίνη. Εκείνοι στους οποίους χορηγήθηκε εμπαγλιφλοζίνη έχασαν κατά μέσο όρο περίπου 12,8 κιλά κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Προηγούμενες μελέτες έχουν εξετάσει κατά πόσον η διαλειμματική νηστεία μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, αλλά ήταν ως επί το πλείστον μικρές και δεν συνέκριναν τη δίαιτα άμεσα με τα φάρμακα.

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 330 υπέρβαροι και παχύσαρκοι ενήλικες που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2.

Η Κόρτνεϊ Πίτερσον (Courtney Peterson), εμπειρογνώμονας που δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα είναι «συναρπαστικά».

«Συχνά υποθέτουμε ότι τα φάρμακα είναι πιο ισχυρά από τις προσεγγίσεις του τρόπου ζωής», δήλωσε η Πίτερσον, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιστημών Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ. «Αλλά εδώ έδειξαν ότι η προσέγγιση του τρόπου ζωής ήταν πιο αποτελεσματική για τη μείωση του σακχάρου στο αίμα από το να χορηγούν στους ανθρώπους φάρμακα. Πρόκειται για μια εξαιρετικά ισχυρή διαπίστωση».

Η δίαιτα 5:2 διαδόθηκε για πρώτη φορά πριν από μια δεκαετία. Η νέα μελέτη της δίαιτας 5:2 πραγματοποιήθηκε στην Κίνα, η οποία έχει περισσότερους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον Κόσμο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει