Ποια είναι η διατροφική αξία της αγκινάρας

Οταν καταναλώνονται ως μέρος ενός καλά ισορροπημένου σχεδίου διατροφής, οι αγκινάρες παρέχουν οφέλη για την καρδιά, συμπεριλαμβανομένης της υγιούς διαχείρισης του βάρους.

Οι αγκινάρες είναι γεμάτες με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ειδικά με φυτικές ίνες. Χρειάζεται, ωστόσο, προσοχή να μην προσθέσετε πολύ αλάτι στις αγκινάρες σας γιατί τότε θα εκμηδενιστούν τα οφέλη από την κατανάλωσή τους. Οι αγκινάρες είναι ένα λαχανικό χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, το οποίο είναι επωφελές όταν προσπαθείτε να διατηρήσετε -ή να επιτύχετε- ένα υγιές βάρος. Μια μέση αγκινάρα έχει μόνο 64 θερμίδες.

Υδατάνθρακες και φυτικές ίνες

Οι αγκινάρες είναι λαχανικά πλούσια σε υδατάνθρακες και μία μεσαίου μεγέθους αγκινάρα παρέχει περίπου 14,3 γραμμάρια υδατανθράκων. Η πλειοψηφία των υδατανθράκων στις αγκινάρες προέρχονται από τις φυτικές ίνες και μία μεσαίου μεγέθους αγκινάρα παρέχει 10,3 γραμμάρια φυτικών ινών. Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, εγκεφαλικό επεισόδιο, γαστρεντερικές παθήσεις και παχυσαρκία, σύμφωνα με ανασκόπηση του 2009 στο περιοδικό Nutrition Reviews. Οι συντάκτες της ανασκόπησης συνιστούν τη λήψη 14 γραμμαρίων διαιτητικών ινών για κάθε 1.000 θερμίδες που τρώμε.

Πρωτεΐνη και λίπος

Αν και είναι τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, εντούτοις οι αγκινάρες περιέχουν κάποια διαιτητική πρωτεΐνη. Μια μεσαίου μεγέθους αγκινάρα παρέχει περίπου 3,5 γραμμάρια πρωτεΐνης αλλά λιγότερο από 1 γραμμάριο διαιτητικού λίπους. Εάν προσθέσετε λίγο ελαιόλαδο στις αγκινάρες σας, το υγιές περιεχόμενο λίπους και οι συνολικές θερμίδες θα αυξηθούν. Το Ινστιτούτο Ιατρικής υποδεικνύει ότι οι άνδρες πρέπει να  καταναλώνουν καθημερινά τουλάχιστον 56 γραμμάρια πρωτεΐνης, ενώ πολλές γυναίκες χρειάζονται τουλάχιστον 46 γραμμάρια ημερησίως και οι έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες πρέπει να στοχεύουν σε 71 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα.

Βιταμίνες και μέταλλα

Οπως και πολλά άλλα λαχανικά, οι αγκινάρες συσκευάζονται με βιταμίνες και μέταλλα. Οι αγκινάρες αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης Κ, φυλλικού οξέος και καλίου. Οι αγκινάρες περιέχουν επίσης μικρές ποσότητες ασβεστίου, νιασίνης, μαγνησίου και φωσφόρου. Παρόλο που οι νωπές αγκινάρες είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, η περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να αυξηθεί εάν μαρινάρετε τις αγκινάρες ή προσθέσετε πάρα πολύ αλάτι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει