Η ΕΕ εξασφάλισε 55.000 δόσεις κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων

Το θέμα των μονοκλωνικών αντισωμάτων που αποτελούν την κατ’ εξοχήν αποτελεσματική θεραπεία για τον κοροναϊό έχει απασχολήσει πολλές χώρες.

Την Πέμπτη (3/6) εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε ότι έχουν εξασφαλιστεί περίπου 55.000 δόσεις μιας πιθανής θεραπείας για την Covid-19, η οποία στηρίζεται σε ένα κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων που αναπτύσσεται από την αμερικανική Regeneron και την ελβετική Roche.

Η συμφωνία αποτελεί το πρώτο συμβόλαιο γι’ αυτού του είδους το φάρμακο από την ΕΕ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η συμφωνία με τη Roche επιτεύχθηκε τον Απρίλιο, όπως είπε η εταιρεία στο Reuters, όμως οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν είχαν γίνει γνωστές.

H Roche αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για τον αριθμό των 55.000 δόσεων, αλλά είπε ότι το συμβόλαιο καλύπτει 37 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας και άλλων χωρών εκτός ΕΕ.

Οι πλευρές της συμφωνίας αρνήθηκαν να αποκαλύψουν την τιμή.

Η θεραπεία είναι η πρώτη που βασίζεται στα μονοκλωνικά αντισώματα και συνάπτεται από την ΕΕ.

Το μόνο άλλο φάρμακο κατά της Covid-19 που έχει αγοράσει η ΕΕ είναι το αντιιικό remdesivir.

ΟΙ ευρωπαϊκές χώρες θα αγοράσουν το φάρμακο των Roche-Regeneron, που αποτελεί συνδυασμό των μονοκλωνικών αντισωμάτων casirivimab και imdevimab, μετά την έγκρισή του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, η οποία αναμένεται μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου του 2021, σύμφωνα με έγγραφο της ΕΕ που επικαλείται εκτιμήσεις της Roche.

Η Roche αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με το εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα. «Είμαι σε συζητήσεις με τις υγειονομικές αρχές και θα δώσουμε πληροφορίες αργότερα φέτος», δήλωσε εκπρόσωπός της.

Από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) δεν έχει καθοριστεί κάποια ημερομηνία για πιθανή έγκριση, καθώς οι εταιρείες πρέπει πρώτα να καταθέσουν επίσημα αίτηση για έγκριση υπό όρους. Ο ΕΜΑ εξετάζει τα αρχικά δεδομένα που διαθέτει από τον Φεβρουάριο.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα μιμούνται τα φυσικά αντισώματα που παράγει το σώμα για να καταπολεμήσει τη λοίμωξη. Όπως σημειώνει το Reuters, το κοκτέιλ μείωσε τις νοσηλείες ή τους θανάτους κατά 70% σε ασθενείς με Covid-19  και περιόρισε τη διάρκεια των συμπτωμάτων κατά τέσσερις ημέρες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει