Η έκθεση στον ήλιο συνεχίζει να βλάπτει το δέρμα για ώρες

Η έκθεση στις ακτίνες του ήλιου συνεχίζει να βλάπτει το δέρμα και ως εκ τούτου να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου για αρκετές ώρες μετά την αποχώρηση από την παραλία.

Αυτό αναφέρει νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ που ανακάλυψε πως ήταν η υποτιθέμενη ως προστατευτική χρωστική μελανίνη που προκαλεί τη βλάβη. Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει πως τα νέα ευρήματα μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερα αντηλιακά, που μπορούν να αποτρέψουν την επιπλέον ζημία.

Όταν η ακτινοβολία UV χτυπά τα κύτταρα του δέρματος μπορεί να προκαλέσει μεταλλάξεις στο DNA.

Η μελανίνη, η χρωστική ουσία πίσω από το μαύρισμα ή τον φυσικό τόνο του δέρματος, είναι η άμυνα του οργανισμού, καθώς απορροφά την ακτινοβολία. Αυτό που οι επιστήμονες δεν ήξεραν ήταν προηγουμένως ήταν τι συμβαίνει σε όλη την ενέργεια που έχει απορροφήσει η μελανίνη.

Υπερφόρτιση

Η ερευνητική ομάδα του Γέιλ δημοσίευσε στο περιοδικό Science τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η υψηλής ενέργειας εκδοχή της μελανίνης υπερφορτίζει μια σειρά χημικών αντιδράσεων.

«Ένα κοκτέιλ υπεροξειδίων και περοξυνιτριτών καταλήγει στη διάσπαση ενός πολύ υψηλής ενέργειας μορίου και απελευθερώνει την ενέργεια που διατηρούσαν από κοινού», λέει ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, καθηγητής Douglas Brash.

«Είναι ό,τι συμβαίνει στις πυγολαμπίδες όταν χρησιμοποιούν την ενέργεια για να παράγουν φως και λάμψη με τη διαφορά ότι η ενέργεια έχει μόλις μεταφερθεί στο DNA», εξηγεί.

Σε εργαστηριακές δοκιμές η όλη ζημιά στο δέρμα εξακολουθούσε να συντελείται για τέσσερις ώρες μετά την διακοπή της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία.

«Η μισή και παραπάνω από αυτή τη βλάβη του DNA δεν συμβαίνει στην παραλία, αλλά μέσα στο αυτοκίνητο, στο δρόμο για το σπίτι», λέει ο Brash.

Η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα αντηλιακό που να συνδυάζει τη συνήθη προστασία με την απορρόφηση της ενέργειας από τη μελανίνη.

Ένα αντηλιακό πρέπει να έχει συντελεστή ηλιακής προστασίας (SPF – sun protection factor) τουλάχιστον 30 και καλή UVA προστασία και οι άνθρωποι θα πρέπει να μένουν μακριά από τον ήλιο από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο χρόνος μεταξύ της έκθεσης στον ήλιο και της βλάβης που συντελείται δίνει ένα περιθώριο μέσα στο οποίο θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα προληπτικά εργαλεία. Μέχρις ότου αυτά δημιουργηθούν, συστήνουν στον κόσμο να επικεντρωθεί και να τηρεί τις παραδοσιακές μεθόδους προστασίας από τον ήλιο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει