Η έλλειψη ύπνου αυξάνει την ανάγκη αγοράς τροφίμων

Ενας κακός ύπνος θα μπορούσε να αλλάξει τις αγοραστικές συνήθειες ενός ατόμου, μειώνοντας το υψηλό επίπεδο σκέψης και αυξάνοντας την πείνα, σύμφωνα με μελέτη.

Μπορεί πολλές φορές να είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς στην αγορά ενός νόστιμου γλυκού ή σνακ, στη διάρκεια της εξόρμησης στο σούπερ μάρκετ για τα εβδομαδιαία ψώνια, ωστόσο σύμφωνα με μια νέα μελέτη αν αυτή η εξόρμηση έρχεται μετά από ένα βράδυ κακού ύπνου θα μπορούσε να κάνει τον πειρασμό ακόμα μεγαλύτερο και να έχει ως τελικό αποτέλεσμα την αγορά περισσότερων τροφίμων.

Η μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity, εξετάζει αν η στέρηση ύπνου θα μπορούσε να επηρεάσει τις αγοραστικές συνήθειες ενός ατόμου και ουσιαστικά έρχεται να συμπληρώσει μια άλλη μελέτη σύμφωνα με την οποία όταν κάποιος πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ πεινασμένος έχει αυξημένες πιθανότητες να αγοράσει περισσότερο παχυντικά τρόφιμα.

«Επιλέξαμε την συνολική στέρηση ύπνου για να διερευνήσουμε την επίδραση της απώλειας ύπνου στην αγοραστική συμπεριφορά των ανθρώπων. Τα ευρήματά μας είναι σε μεγάλο βαθμό σημαντικά για τους ανθρώπους που εργάζονται σε μια ποικιλία επαγγελμάτων που καλύπτουν διαφορετικές βάρδιες, όπως οδηγοί ταξί, νοσηλευτές, γιατροί και γενικά θέσεις που απαιτούν εργασία τη νύχτα», λένε οι ερευνητές.

Για τη διεξαγωγή της έρευνας στρατολογήθηκαν 14 άνδρες υγιούς βάρους. Κατά την έναρξη της μελέτης όλοι οι συμμετέχοντες επιβεβαιώθηκε ότι είχαν φυσιολογικό κύκλο ύπνου – εγρήγορσης.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κοιμηθούν κανονικά τη μία νύχτα και να μείνουν εντελώς ξάγρυπνοι μια άλλη.

Την επόμενη του φυσιολογικού ύπνου ή του ξενυχτιού, είχαν στη διάθεσή τους 50 ευρώ για να αγοράσουν τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ και τους δόθηκαν οδηγίες να αγοράσουν όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα από έναν κατάλογο με 40 είδη διατροφής. Ο κατάλογος αποτελείτο από 20 τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας και 20 χαμηλής. Πριν από την αποστολή όλοι οι άνδρες πήραν ένα τυπικό πρωινό, ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πείνας πριν από την αγορά των τροφίμων.

Τα ευρήματα έδειξαν πως όταν οι άνδρες στερήθηκαν τον ύπνο αγόρασαν 9% περισσότερα τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας και 18% περισσότερα τρόφιμα συνολικά απ’ ό,τι όταν κοιμήθηκαν φυσιολογικά.

Τα επίπεδα στο αίμα τους μετρήθηκαν τόσο μετά από τη νύχτα που είχαν καλό ύπνο, όσο και μετά από τη νύχτα που ξαγρύπνησαν. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι μετά από τη νύχτα της στέρησης ύπνου οι συγκεντρώσεις της ορμόνης γκρελίνης – μια ορμόνη που αυξάνει την πείνα – ήταν σημαντικά υψηλότερες. Οι ερευνητές προσθέτουν, ωστόσο, ότι αυτό δεν σχετίζεται με την αγοραστική συμπεριφορά τους.

Ο Colin Chapman, πρώτος συγγραφέας της μελέτης, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Υποθέσαμε ότι ο αντίκτυπος από τη στέρηση του ύπνου στην πείνα και στη λήψη των αποφάσεων θα επηρέαζε τις αγοραστικές συνήθειες, καθώς οι πεινασμένοι και με λιγότερο αυτοέλεγχο πολίτες οδηγούνταν σε παρορμητικές επιλογές υψηλότερης θερμιδικής αξίας. Το εύρημά μας παρέχει ισχυρή αιτιολογία γιατί υποδηλώνει πως όσοι ανησυχούν σχετικά με την πρόσληψη θερμίδων και την αύξηση του βάρους τους, διατηρούν ένα υγιές, φυσιολογικό πρόγραμμα ύπνου».

Οι ερευνητές λένε ότι οι μελέτες που θα ακολουθήσουν, θα αφορούν το κατά πόσον αυτά τα ευρήματα είναι περισσότερο εμφανή σε παχύσαρκους πληθυσμούς και σε άτομα με διαταραχές ύπνου.

Επιπλέον, θα πρέπει, όπως επισημαίνουν, να διερευνηθεί κατά πόσον αυτή η επίδραση στην αγοραστική συμπεριφορά επεκτείνεται και σε άλλα στοιχεία, πέρα από τα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των ειδών που έχουν υψηλές τιμές.

Πέρυσι, από μία μελέτη που είχε εκπονηθεί από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια είχε προκύψει πως ένας κακός ύπνος το βράδυ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές, αλλοιώνοντας τη δραστηριότητα στο μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου, μια περιοχή ζωτικής σημασίας για την επιλογή καλών τροφών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει