Η ευτυχία έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία μας

Η χαρά και τα όμορφα συναισθήματα δρουν θετικά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, στην υγεία του οργανισμού μας, όπως επιβεβαίωσε μελέτη που έκαναν οι ειδικοί του University College of London.

Η μελέτη έδειξε ότι η καλή ψυχολογική μας κατάσταση, μειώνει τον αριθμό των μορίων που αναπτύσσονται στον οργανισμό μας και τα οποία σχετίζονται άμεσα με την εμφάνιση ασθενειών.

Συγκεκριμένα, η μελέτη έγινε σε 200 μεσήλικες και εξέτασε τη σχέση των συναισθημάτων με την υγεία.΄Όπως έδειξαν τα αποτελέσματά της, τα άτομα που ένιωθαν ευτυχία είχαν 32% χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόνης, δηλαδή της ορμόνης του στρες, η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, σχετίζεται με νόσους όπως είναι ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία, τα αυτοάνοσα νοσήματα και η υψηλή πίεση. Επίσης, παρουσίαζαν χαμηλότερη αύξηση του ινοδογόνου πλάσματος, μιας πρωτεΐνης του συστήματος πήξης του αίματος, η οποία αυξάνεται λόγω φλεγμονής και οι υψηλές συγκεντρώσεις της, έχουν συσχετισθεί με προβλήματα των στεφανιαίων αγγείων.

Διαπίστωσαν δε, ότι οι άνδρες, είχαν χαμηλότερο καρδιακό ρυθμό καθ’ όλο το 24ωρο γεγονός που σημαίνει, ότι η λειτουργία της καρδιάς τους ήταν σε εξαιρετική κατάσταση. Εντύπωση, ωστόσο, προκάλεσε ότι ακόμα και όταν υποβλήθηκαν σε τεστ τα άτομα που ένιωθαν το συναίσθημα της ευτυχίας, δεν είχαν καθόλου ψυχολογικό στρες, κάτι το οποίο εμφανίζεται συνήθως σε τέτοιες καταστάσεις.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η καλή ψυχική υγεία και το αίσθημα της ευτυχίας, συνδέονται άμεσα με τους βιολογικούς βιοχημικούς μηχανισμούς που ρυθμίζουν την υγεία του ανθρώπινου σώματος και μας προστατεύουν από το αρνητικό στρες, το οποίο έχει αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό μας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει