Η ηλικία της πρώτης περιόδου συνδέεται με καρδιακή νόσο

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, το κάπνισμα και η παχυσαρκία είναι οι πιο γνωστοί παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Όμως, μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation διαπιστώνει πως σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής νόσου, όπως επίσης εγκεφαλικού επεισοδίου ή υψηλής αρτηριακής πίεσης, μπορεί να επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία κατά την οποία αρχίζει η εμμηνόρροια.

Οι γυναίκες που είχαν τον πρώτο έμμηνο κύκλο τους στην ηλικία των 10 ετών ή πιο νωρίς, αλλά και εκείνες που είχαν την πρώτη τους περίοδο στα 17 χρόνια τους ή αργότερα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και υπέρτασης, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον δρα Dexter Canoy του Τμήματος Επιδημιολογίας και Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εξέτασε δεδομένα υγείας από 1,3 εκατομμύρια γυναίκες στη Μεγάλη Βρετανία, ηλικίας από 50 έως 64 ετών, τις οποίες παρακολούθησαν για περισσότερα από 10 χρόνια.

Οι γυναίκες που είχαν την πρώτη τους περίοδο πριν τα 10 χρόνια ή μετά τα 17 ήταν πολύ πιο πιθανό να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις ή να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο ή τέλος να έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση που σχετίζεται με τις δύο παραπάνω επιπλοκές, σε σχέση με τις γυναίκες που είχαν την πρώτη έμμηνο ρύση τους στα 13 χρόνια τους.

Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες είχαν 27% υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας ή ακόμα και θανάτου από καρδιακή νόσο, 16% υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο και 20% υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου ως απόρροια της υψηλής αρτηριακής πίεσης και των συναφών επιπλοκών της.

Οι ερευνητές είπαν πως τα αποτελέσματα παρέμεναν υψηλά, ακόμα και μετά τον συνυπολογισμό του βάρους των συμμετεχουσών, της φυσικής τους κατάστασης, το αν κάπνιζαν ή όχι και διαφόρων κοινωνικοοικονομικών παραγόντων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποφυγή της πρόωρης εμμηνόρροιας και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, όπως ανέφερε ο δρ Canoy.

«Η παιδική παχυσαρκία, διαδεδομένη σε πολλές βιομηχανικές χώρες, συνδέεται ιδιαίτερα με την πρόωρη εμμηνόρροια. Οι στρατηγικές της δημόσιας υγείας που θα στοχεύσουν στην αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, μπορεί ενδεχομένως να εμποδίσουν τη μείωση του μέσου όρου ηλικίας του πρώτου έμμηνου κύκλου, που μπορεί με τη σειρά του να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων μακροπρόθεσμα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η ερευνητική ομάδα σημειώνει, ωστόσο, ότι τα ευρήματά της υπόκεινται σε ορισμένους περιορισμούς. Για παράδειγμα, μόνο το 4% των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν την πρώτη έμμηνο ρύση τους στην ηλικία των 10 ετών και κάτω, ενώ μόνο το 1% των γυναικών, είχαν την πρώτη έμμηνο ρύση τους στην ηλικία των 17 ετών ή μεγαλύτερες. Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα της ομάδας ήταν σημαντικά μόνο για ένα μικρό αριθμό των συμμετεχόντων.

Υπάρχει, ωστόσο, μία ακόμα μελέτη του 2012 από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ που έχει επίσης συνδέσει την ηλικία της πρώτης εμμηνόρροιας με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Σε εκείνη τη μελέτη αξιολογήθηκαν 1.638 γυναίκες ηλικίας 40 ετών και άνω και διαπιστώθηκε πως όσο πιο νωρίς είχαν τον πρώτο έμμηνο κύκλο τους, τόσο πιο αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας αντιμετώπιζαν, ο οποίος με τη σειρά του αύξανε τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει