H κάνναβη ανοίγει νέα σύνορα στη θεραπεία του πόνου

Μπορεί ακόμα η συζήτηση για την ψυχαγωγική χρήση της μαριχουάνας να συνεχίζεται, αλλά οι ερευνητές εξακολουθούν να διερευνούν την αποτελεσματικότητά της στη θεραπεία του πόνου.

Σε ένα συμπόσιο που διοργανώθηκε από το Κέντρο Υγείας του Πανεπιστημίου McGill ως μέρος του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης, στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας, οι εμπειρογνώμονες από τη Βόρεια Αμερική και το Ηνωμένο Βασίλειο αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες της ιατρικής κάνναβης στον πόνο, τη σπαστικότητα και σε μια ακόμα σειρά από ιατρικά προβλήματα και εξερεύνησαν την αναδυόμενη επιστήμη πίσω από αυτήν.

«Πρέπει να προχωρήσει η κατανόησή μας για το ρόλο της κάνναβης στον τομέα της υγείας και της ασθένειας μέσω της έρευνας και της εκπαίδευσης για τους ασθενείς, τους γιατρούς και τους φορείς που χαράσσουν την πολιτική υγείας», λέει ο δρ Marc Ware, διευθυντής της κλινικής έρευνας στη Μονάδα Πόνου Alan Edwards στον Καναδά.

Ως ειδικός στον πόνο ο δρ Ware βλέπει τακτικά ασθενείς με χρόνιο πόνο στην κλινική του στο Μόντρεαλ και για ορισμένα είδη πόνων η μαριχουάνα φαίνεται πως είναι μια αξιόπιστη επιλογή.

«Δεν νομίζω πως κάθε γιατρός πρέπει να συνταγογραφεί την ιατρική κάνναβη ή ότι ο κάθε ασθενής μπορεί να ωφεληθεί απ’ αυτήν, όμως ήρθε η ώρα ενίσχυσης της επιστημονικής βάσης των γνώσεών μας και πρέπει να συζητήσουμε και με τους ασθενείς», τονίζει χαρακτηριστικά.

Η αύξηση του αριθμού των δικαιοδοσιών των γιατρών πάνω στην ιατρική μαριχουάνα που επιτρέπει την πρόσβαση στη φυτική κάνναβη, καθώς και μια σειρά από πολιτικές πρωτοβουλίες που έχουν αναδυθεί για να ρυθμίσουν την παραγωγή και τη διανομή της, μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύεται ότι ευρέως υπάρχουν λίγα μόλις στοιχεία που να υποστηρίζουν την εξέταση της κάνναβης ως θεραπευτικού μέσου. Ωστόσο, πολλά φάρμακα που βασίζονται στην τετραϋδροκανναβινόλη (THC), που είναι η ψυχοδραστική ουσία της κάνναβης, έχουν εγκριθεί ως φαρμακευτικά προϊόντα.

Ο κορυφαίος Βρετανός ερευνητής πάνω στο θέμα της φυτικής κάνναβης, Roger Pertwee, που ανακάλυψε την παρουσία της τετραϋδροκανναβιβαρίνης (THCV) στην κάνναβη, ήδη από τη δεκαετία του ’70, δημοσίευσε πρόσφατα με τους συνεργάτες του ορισμένες διαπιστώσεις πάνω στη δυνητική θεραπευτική δράση της στο περιοδικό British Journal of Pharmacology.

«Παρατηρήσαμε ότι η τετραϋδροκανναβιβαρίνη (THCV), το μη ψυχοδραστικό συστατικό της κάνναβης, παράγει αντι-σχιζοφρενή αποτελέσματα στο προ-κλινικό μοντέλο της σχιζοφρένειας. Αυτό το εύρημα αποκαλύπτει μια νέα πιθανή θεραπευτική χρήση για τη συγκεκριμένη ένωση», λέει ο Pertwee, που είναι καθηγητής Νευροφαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν.

Ο δρ Igor Grant, νευροψυχίατρος και Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για την Κάνναβη στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, στην Καλιφόρνια, ενδιαφέρεται για τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες νευροψυχιατρικές συνέπειες από τη χρήση της μαριχουάνας. Το Κέντρο Ερευνών για την Κάνναβη επέβλεψε μερικές από τις πιο εκτεταμένες έρευνες για τις θεραπευτικές επιδράσεις της ιατρικής μαριχουάνας στις ΗΠΑ και κατέληξε πως δεν καταδεικνύουν σημαντική γνωστική πτώση μεταξύ των χρηστών που χρησιμοποιούν την ψυχαγωγική μαριχουάνα.

«Παρά την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι η κάνναβη έχει ως αποτέλεσμα την βλάβη του εγκεφάλου, οι αναλύσεις των εκτεταμένων νευρογνωστικών μελετών αποτυγχάνουν να καταδείξουν σημαντική γνωστική πτώση μεταξύ των χρηστών ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων. Οι απεικονίσεις εγκεφάλου έχουν δώσει ποικίλα αποτελέσματα, με τις καλύτερα σχεδιασμένες μελέτες να δείχνουν μηδενικά ευρήματα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον δρα Grant, ενώ είναι εύλογο να υποθέσουμε ότι η έκθεση στην κάνναβη σε παιδιά και εφήβους μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη του εγκεφάλου ή να προδιαθέσει σε ψυχική ασθένεια, εντούτοις τα δεδομένα από σωστά σχεδιασμένες προοπτικές μελέτες που να δείχνουν κάτι τέτοιο, είναι ανύπαρκτα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει