Η κατάχρηση αλκοόλ στη μέση ηλικία μειώνει τη μνήμη

Οι άνθρωποι που πίνουν παραπάνω αλκοόλ από όσο συνιστάται κατά την μέση ηλικία, διπλασιάζουν τον κίνδυνο απώλειας μνήμης όταν θα μεγαλώσουν περισσότερο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μια αμερικανική μελέτη βρήκε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες στα 50 και 60 χρόνια τους με ιστορικό κατάχρησης αλκοόλ, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα μνήμης έως και δύο δεκαετίες αργότερα.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The American Journal of Geriatric Psychiatry, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από όλο και περισσότερες ενδείξεις για το ότι η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να βλάψει την γνωστική διαδικασία αργότερα στη ζωή των ατόμων που έκαναν αυτή την κατάχρηση.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ζήτημα δημόσιας υγείας που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Οι επιστήμονες υπέβαλαν ερωτήσεις σε 6.500 άτομα μέσης ηλικίας που είχαν κάνει στο παρελθόν κατάχρηση αλκοόλ.

Ρωτήθηκαν τρεις συγκεκριμένες ερωτήσεις:

• Αν κάποιοι άνθρωποι τους ενόχλησαν κάνοντάς τους κριτική για το γεγονός ότι έπιναν

• Αν είχαν αισθανθεί ένοχοι ή αν είχαν αισθανθεί άσχημα για την κατανάλωση αλκοόλ

• Αν ήταν κάποια φορά το ποτό το πρώτο πράγμα που έκαναν ξυπνώντας το πρωί για να σταθεροποιήσουν τα νεύρα τους ή για να ξεπεράσουν ένα hangover

Εκείνοι που απάντησαν «ναι» σε μία από τις ερωτήσεις, θεωρήθηκε ότι είχαν πρόβλημα με το αλκοόλ και ήταν οι ίδιοι που είχαν διπλάσιο κίνδυνο από τους άλλους να εμφανίσουν σοβαρή γνωστική εξασθένηση, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Γνωρίζουμε ότι το αλκοόλ είναι κακό για τον εγκέφαλο σε γενικές γραμμές αλλά το θέμα δεν είναι ακριβώς το πόσο πίνετε, αλλά το πώς σας επηρεάζει. Η ποσότητα που πίνετε σαφώς και είναι σημαντική, αλλά εξίσου σημαντικό είναι και αν έχετε οποιαδήποτε προβλήματα με τον αλκοολισμό ή αν οι άλλοι θεωρούν ότι έχετε», λέει ο δρ Iain Lang, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Εξετερ.

Συνέστησε, μάλιστα, στους πότες να μένουν στις συνιστώμενες ποσότητες αλκοόλ (ένα ποτήρι για τις γυναίκες και μέχρι δύο για τους άνδρες) και πως θα πρέπει να το περικόψουν αν οποιοδήποτε από τα στοιχεία του ερωτηματολογίου ισχύουν για την περίπτωσή τους, γιατί τότε θα μπορούσαν να βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για γνωστική εξασθένηση και απώλεια μνήμης όταν θα φτάσουν σε μεγαλύτερη ηλικία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει