Η κατάθλιψη δεν είναι φυσιολογικό μέρος των γηρατειών

Η κατάθλιψη δεν είναι ένα φυσικό μέρος των γηρατειών, αλλά μια ιατρική κατάσταση που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται επιθετικά, καθώς ούτε στους μεγαλύτερους, αλλά ούτε και σε οποιονδήποτε, δεν επιτρέπεται να θεωρηθεί φυσιολογική.

Ορισμένες ομάδες, ωστόσο, είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Παράγοντες που μπορούν να προσθέσουν κίνδυνο για κατάθλιψη στους ηλικιωμένους είναι μια απώλεια ελέγχου επί των αλλαγών που σχετίζονται με τη διαδικασία της γήρανσης και την απώλεια αγαπημένων ανθρώπων.

Αδιάγνωστη κατάθλιψη

Η κατάθλιψη  συχνά δεν διαγιγνώσκεται εξαιτίας των στερεοτύπων που έχει η οικογένεια, οι φροντιστές ή ακόμα και οι γιατροί, ότι οι ηλικιωμένοι πάσχουν από κατάθλιψη σε γενικές γραμμές. Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι μπορεί να καλύψουν την κατάθλιψή τους  κρύβοντας το πρόβλημα κάτω από μια διαμαρτυρία για ένα άλλο πρόβλημα υγείας, και έτσι η διάγνωση μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο.

Διαβάστε παρακάτω ποια είναι τα τυπικά συμπτώματα της κατάθλιψης:

* Προβλήματα ύπνου (το να κοιμάται κανείς πολύ λίγο ή πολύ περισσότερο, ή να ξυπνάει νωρίτερα από ό,τι θα ήθελε)

* Μειωμένη ευχαρίστηση και ενδιαφέρον για δραστηριότητες που προηγουμένως απολάμβανε

* Μειωμένη ενέργεια ή  συγκέντρωση

* Αύξηση ή μείωση της όρεξης

* Συναισθήματα απόγνωσης ή απελπισίας

* Σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας

* Αυτοκαταστροφική και αυτοκτονική συμπεριφορά

Η κατάθλιψη εμφανίζεται συχνά την ίδια στιγμή με μια άλλη σοβαρή ασθένεια, όπως η καρδιοπάθεια, το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Παρατεταμένα συμπτώματα

Στη διάγνωση της κατάθλιψης, οι γιατροί ψάχνουν αν ένα άτομο έχει βιώσει πολλά συμπτώματα για αρκετές εβδομάδες. Ο γιατρός θα κάνει επίσης μια φυσική εξέταση για να αποκλείσει άλλες αιτίες για τα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν ορισμένα φάρμακα ή ιατρικές καταστάσεις. Επίσης, οι άνθρωποι που είναι σωματικά άρρωστοι και που δεν πάνε καλύτερα με την υγεία τους, συχνά έχουν μια υφέρπουσα κατάθλιψη. Η φαρμακευτική αγωγή, η ψυχοθεραπεία ή ένας συνδυασμός και των δύο μπορεί να είναι αποτελεσματική θεραπεία της κατάθλιψης. Ηπιες περιπτώσεις της κατάθλιψης μπορεί να χαλαρώσουν μόνο με ψυχοθεραπεία. Τα άτομα με μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη συχνά παίρνουν βοήθεια με αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή.

Μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη της κατάθλιψης με το να παραμένετε ενεργός και να έχετε επαφές με άλλους ανθρώπους μέσω της οικογένειας και μέσω διαφόρων κοινωνικών ομάδων.

Εάν παρατηρήσετε σημάδια της κατάθλιψης στον εαυτό σας, σε ένα φίλο ή σε ένα μέλος της οικογένειας, μην περιμένετε μέχρι να γίνει σοβαρή. Συζητήστε τις ιδιαίτερες ανάγκες σας με τον γιατρό σας, ή  μιλήστε με το άτομο με κατάθλιψη και να ενθαρρύνετέ το να μιλήσει με έναν γιατρό και να αναζητήσει θεραπεία από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει