Η «μακρά Covid» επηρεάζει έναν στους επτά αναρρώσαντες

Σχεδόν ένας στους επτά ασθενείς που είχαν βρεθεί θετικοί στον κοροναϊό, παρουσίαζε ακόμα συμπτώματα, τρεις μήνες μετά την ανάρρωσή τους. Αυτό αναφέρουν επίσημα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Μεγάλη Βρετανία και αφορούν τον κοροναϊό.

Βάσει μελέτης του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής (ONS) για τη λεγόμενη «Μακρά Covid», το 13,7% σε ένα δείγμα πάνω από 20.000 ανθρώπων, οι οποίοι είχαν μολυνθεί από τον ιό μεταξύ 26 Απριλίου 2020-6 Μαρτίου 2021, παρουσίαζε συμπτώματα όπως κόπωση και μυϊκούς πόνους, για τουλάχιστον δώδεκα εβδομάδες.

Αυτά τα παρατεταμένα συμπτώματα ήταν πιο εμφανή στις γυναίκες (14,7%) παρά στους άνδρες (12,7%), καθώς και στους ασθενείς της ηλικιακής ομάδας 25-34 ετών (18,2%).

Συνολικά, σύμφωνα με το ONS και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι στη Μεγάλη Βρετανία, οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό ή πιστεύουν ότι είχαν μολυνθεί, δήλωναν στις 6 Μαρτίου ότι παρουσιάζουν συμπτώματα της «μακράς Covid». Από αυτούς οι 697.000 είχαν προσβληθεί από τον ιό για πρώτη φορά τουλάχιστον 12 εβδομάδες νωρίτερα και οι 70.000 πριν από έναν χρόνο.

Δηλώνοντας «πολύ ανήσυχος» από αυτούς τους αριθμούς, ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, είπε στο τηλεοπτικό κανάλι Sky News ότι η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να χρηματοδοτήσει περαιτέρω έρευνες «για να κατανοήσει τη μακρά Covid».

Κάλεσε επίσης, για άλλη μια φορά, τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, την ώρα που η Βρετανία, η οποία μετρά σχεδόν 127.000 θανάτους από την πανδημία, αρχίζει σταδιακά να επανεκκινεί την οικονομία της.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει