Η μετάλλαξη Delta εκτόπισε τρεις άλλες ανησυχητικές παραλλαγές του ιού

Η «ανησυχητική» μετάλλαξη Delta, που έχει εντοπιστεί σε 185 χώρες μέχρι σήμερα, έχει σχεδόν εκτοπίσει τις τρεις προηγούμενες «ανησυχητικές» παραλλαγές, την Alpha, τη Beta και τη Gamma, οι οποίες πλέον αποτελούν λιγότερο από το 1% των κρουσμάτων στα οποία γίνεται ανάλυση του γονιδιώματος, ενημέρωσε την Τρίτη (21/9) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Όλοι οι ιοί, συμπεριλαμβανομένου και του κοροναϊού που προκαλεί την Covid-19, μεταλλάσσονται. Η εμφάνιση, στα τέλη του 2020, παραλλαγών που συνιστούσαν αυξημένο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως οδήγησε τον ΠΟΥ να χαρακτηρίσει κάποιες από αυτές «ανησυχητικές» και άλλες «παραλλαγές ενδιαφέροντος» ώστε να ιεραρχήσει την έρευνα και την παρακολούθησή τους σε όλον τον κόσμο, θυμίζει το AFP σε δημοσίευμά του.

«Η παραλλαγή Delta είναι πιο ισχυρή και μεταδοτική»

«Η επικρατούσα παραλλαγή που κυκλοφορεί τώρα είναι η Delta. Και μάλιστα, λιγότερο από το 1% των διαθέσιμων αναλύσεων γονιδιώματος είναι (των «ανησυχητικών παραλλαγών») Alpha, Beta και Gamma», είπε η Μαρία Βαν Κέρκοβ, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ, απαντώντας σε ερωτήσεις των χρηστών σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Αυτός ο ιός (σ.σ. η παραλλαγή Delta) έχει γίνει πιο ισχυρός, είναι πιο μεταδοτικός και ανταγωνίζεται και αντικαθιστά τους άλλους που κυκλοφορούν», πρόσθεσε η ίδια, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Προς το παρόν, πάντως, ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει «ανησυχητικές» και τις τέσσερις παραπάνω παραλλαγές.

Μέχρι τώρα θεωρούσε «παραλλαγές ενδιαφέροντος» άλλες τέσσερις, τις Eta, Iota, Kappa και Lambda, αλλά οι τρεις πρώτες από αυτές έχουν αποχαρακτηριστεί, ανέφερε η Βαν Κέρκοβ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει