H μυρωδάτη ιστορία της πολύτιμης κανέλας

Η κανέλα χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια, ήδη από το 2.000 π.Χ. Οι Αιγύπτιοι την χρησιμοποιούσαν όπως και το παρεμφερές μπαχαρικό κασσία ως αρωματικό μέσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ταρίχευσης.

Αναφέρεται ακόμη και στην Παλαιά Διαθήκη ως συστατικό στο λάδι του χρίσματος. Τα στοιχεία δείχνουν ότι είχε χρησιμοποιηθεί σε όλο τον αρχαίο κόσμο, και ότι οι Αραβες έμποροι την έφεραν στην Ευρώπη, όπου αποδείχθηκε εξίσου δημοφιλής: Ο μύθος υποστηρίζει ότι ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Νέρων έκαψε όσο μπορούσε από το πολύτιμο αυτό μπαχαρικό στην νεκρική πυρά της δεύτερης γυναίκας του Ποππαία Σαβίνα, το 65 μ.Χ. για να εξιλεωθεί για το ρόλο του στο θάνατό της.

Οι Αραβες μετέφεραν την κανέλα μέσω δύσβατων χερσαίων οδών, με αποτέλεσμα να είναι περιορισμένη και ακριβή. Αυτό έκανε την χρήση της κανέλας ένα σύμβολο κοινωνικής θέσης στην Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα.

Καθώς η μεσαία τάξη άρχισε να επιδιώκει την ανοδική κοινωνική κινητικότητα, τα μέλη της ήθελαν να αγοράσουν τα αγαθά πολυτελείας που κάποτε ήταν διαθέσιμα μόνο στην τάξη των ευγενών. Η κανέλα ήταν ιδιαίτερα επιθυμητή, δεδομένου ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως συντηρητικό για κρέατα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Παρά την ευρεία χρήση της, η προέλευση της κανέλας ήταν το καλύτερα κρυμμένο μυστικό των Αράβων εμπόρων μέχρι τις αρχές του 16ου αιώνα. Για να διατηρήσουν το μονοπώλιό τους στο εμπόριο κανέλας και να δικαιολογούν την υπέρογκη τιμή της, οι Αραβες έμποροι έπλεκαν πολύχρωμες ιστορίες για τους αγοραστές τους σχετικά με το πού και πώς απέκτησαν το πολυτελές μπαχαρικό.

Μια τέτοια ιστορία, από τον ιστορικό Ηρόδοτο, αναφέρει ότι τεράστια πουλιά μετέφεραν την κανέλα στις φωλιές τους, που ήταν σκαρφαλωμένες σε ψηλά βουνά όπου ο άνθρωπος δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση.

Σύμφωνα με την ιστορία, οι άνθρωποι άφηναν μεγάλα κομμάτια κρέατος βοδιού κάτω από αυτές τις φωλιές για τα πουλιά. Οταν τα πουλιά έφερναν το κρέας μέσα στη φωλιά, το βάρος τους έκανε τις φωλιές να πέφτουν στο έδαφος, επιτρέποντας τους ανθρώπους να συλλέγουν και να αποθηκεύουν την κανέλα.

Ενα άλλο παραμύθι ανέφερε ότι η κανέλα βρέθηκε σε βαθιά φαράγγια να φρουρείται από τρομακτικά φίδια, και ο Ρωμαίος φιλόσοφος Πλίνιος ο Πρεσβύτερος του 1ου αιώνα, ανέφερε ότι η κανέλα προήλθε από την Αιθιοπία, μεταφερόμενη σε σχεδίες χωρίς κουπιά ή πανιά, που κινούνται μόνο με «τον άνθρωπο και το θάρρος του».

Προσπαθώντας να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση, οι Ευρωπαίοι εξερευνητές προσπάθησαν να βρουν τη μυστηριώδη πηγή της μπαχαρικών. Ο Χριστόφορος Κολόμβος έγραψε στη βασίλισσα Ισαβέλλα, ισχυριζόμενος ότι είχε βρει την κανέλα και το ραβέντι στο Νέο Κόσμο. Οταν όμως έστειλε τα δείγματα των ευρημάτων του πίσω στην πατρίδα του, ανακαλύφθηκε ότι το μπαχαρικό δεν ήταν, στην πραγματικότητα, η πολυπόθητη κανέλα.

Ο Γκονζάλο Πιζάρο,Ισπανός εξερευνητής, αναζήτησε επίσης την κανέλα στην Αμερική, διασχίζοντας τον Αμαζόνιο ελπίζοντας να βρει την «pais de la canela», ή τη «χώρα της κανέλας».

Γύρω στο 1518, Πορτογάλοι έμποροι ανακάλυψαν κανέλα στην Κεϋλάνη, τη σημερινή Σρι Λάνκα και κατέκτησαν το νησιωτικό βασίλειο του Kotto, αιχμαλώτισαν τους κατοίκους του νησιού και ανέλαβαν τον έλεγχο του εμπορίου κανέλας για περίπου έναν αιώνα, έως ότου το βασίλειο της Κεϋλάνης της Kandy συμμάχησε με τους Ολλανδούς το 1638 για την ανατροπή των Πορτογάλων κατακτητών.

Οι Ολλανδοί νίκησαν τους Πορτογάλους, αλλά διατήρησαν το βασίλειο για τις στρατιωτικές υπηρεσίες τους, έτσι για άλλη μια φορά η Κεϋλάνη είχε καταληφθεί από τους Ευρωπαίους εμπόρους, παραδίδοντας το μονοπώλιο κανέλας στους Ολλανδούς για τα επόμενα 150 χρόνια.

Η Κεϋλάνη στη συνέχεια εξαγοράστηκε από τους Βρετανούς το 1784 μετά τη νίκη τους στον τέταρτο αγγλο-ολλανδικό πόλεμο, αλλά από το 1800 η κανέλα δεν ήταν πλέον ένα ακριβό, σπάνιο αγαθό, καθώς είχε αρχίσει να καλλιεργείται και σε άλλες περιοχές του κόσμου, και άλλες λιχουδιές όπως η σοκολάτα και κασσία, η οποία έχει μια γεύση παρόμοια με κανέλα, άρχισαν να την ανταγωνίζονται σε δημοτικότητα.

Σήμερα, συναντάμε συνήθως δύο είδη εμπορικής κανέλας: την κανέλα Κεϋλάνης και την κανέλα κασσία. Η κανέλα κασσία παράγεται κυρίως στην Ινδονησία και έχει την ισχυρότερη μυρωδιά και γεύση από τις δύο ποικιλίες. Αυτή η φθηνότερη ποικιλία είναι αυτή που συνήθως αγοράζουμε στα καταστήματα παντοπωλείων για να πασπαλίζουμε τις μηλόπιτες και τα γλυκά μας. Η πιο ακριβή κανέλα Κεϋλάνης, που κυρίως εξακολουθεί να παράγεται στη Σρι Λάνκα, έχει μια πιο ήπια, γλυκιά γεύση και είναι δημοφιλής για τα ζεστά ροφήματα, όπως ο καφέ ή η ζεστή σοκολάτα.

Διαβάστε επίσης:

Θέλετε να χάσετε βάρος; Βάλτε την κανέλα στη διατροφή σας

Εκπληκτικά οφέλη από το μέλι και την κανέλα

Το κόλπο της κανέλας επικίνδυνο για τους πνεύμονες

Μπορεί επίσης να σας αρέσει