Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών

Σύμφωνα με νέα μελέτη, όσο περισσότερο ζυγίζει μια γυναίκα τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχει να αναπτύξει καρκίνο των ωοθηκών, μία από τις πλέον θανατηφόρες μορφές καρκίνου για το γυναικείο φύλο.

Η νέα μελέτη έρχεται να προσθέσει νέα στοιχεία στις ήδη έντονες υποψίες ότι το βάρος συνδέεται κατά κάποιο τρόπο με τον καρκίνο των ωοθηκών και παράλληλα ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου προστίθεται σε εκείνους στους οποίους παίζει ρόλο η παχυσαρκία ή το λίπος του σώματος, όπως είναι ο καρκίνος του μαστού, του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου, του νεφρού και του παγκρέατος.

Υπάρχει, επίσης, μια σύνδεση με το ύψος, αν και δεν είναι το ίδιο ισχυρή όσο τα στοιχεία που αποδεικνύουν πως το βάρος και ιδιαίτερα το σωματικό λίπος, αυξάνει τον κίνδυνο, όπως αναφέρει το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ερευνας για τον Καρκίνο.

Μια ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου εξέτασε 25 μελέτες με δεδομένα από 4 εκατομμύρια γυναίκες, 16.000 εκ των οποίων ανέπτυξαν καρκίνο των ωοθηκών.

«Το μεγαλύτερο σωματικό λίπος είναι μια πιθανή αιτία του καρκίνου των ωοθηκών στις γυναίκες», καταλήγει η έκθεση.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό εύρημα, γιατί δείχνει έναν τρόπο για να μειώσουν οι γυναίκες τις πιθανότητες που έχουν να αναπτύξουν καρκίνο των ωοθηκών. Υπάρχουν τόσα πολλά που δεν γνωρίζουμε για την πρόληψη του καρκίνου των ωοθηκών, αλλά τώρα μπορούμε να πούμε ότι η διατήρηση των γυναικών σε ένα υγιές βάρος μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από αυτή την θανάσιμη ασθένεια», αναφέρει η δρ Elisa Bandera, από το Ινστιτούτο Rutgers για τον Καρκίνο στο Νιου Τζέρσεϊ.

Τόσο η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία όσο και το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνας για τον Καρκίνο έχουν τοποθετήσει την παχυσαρκία στη λίστα με τις ύποπτες αιτίες για ανάπτυξη καρκίνου των ωοθηκών.

Ωστόσο, ή έκθεση αναφέρει πως δεν πρέπει να είναι μια γυναίκα παχύσαρκη με δείκτη μάζας σώματος 30 ή μεγαλύτερο για να αυξήσει τον κίνδυνο που διατρέχει. Ακόμα και μία υπέρβαρη γυναίκα έχει επίσης κίνδυνο, όπως δείχνουν τα δεδομένα της έκθεσης, ξεκινώντας από ΔΜΣ 28, που θεωρείται ότι χαρακτηρίζει ένα άτομο υπέρβαρο, αλλά όχι παχύσαρκο.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το λίπος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Τα λιποκύτταρα εκκρίνουν οιστρογόνα, μια ορμόνη που μπορεί να γίνει «καύσιμο» για τον καρκίνο και οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι έχουν συνολικά υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής, που μπορεί να επηρεάσει τις καρδιακές παθήσεις και τον κίνδυνο καρκίνου. Τα λιποκύτταρα παράγουν άλλες ορμόνες, όπως η λεπτίνη και αυξητικούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την εκτός ελέγχου ανάπτυξη που κρύβεται πίσω από τον καρκίνο.

Είναι, επίσης, πιθανό να είναι κάποια άλλη η κινητήρια δύναμη, τόσο για την ανάπτυξη του σώματος όσο και του καρκίνου, ίσως μια γενετική αιτία.

Η έκθεση του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ερευνας για τον καρκίνο αναζήτησε στοιχεία για άλλες αιτίες του καρκίνου των ωοθηκών, αλλά δεν μπόρεσε να βρει αρκετά στοιχεία για να εμπλέξει και συγκεκριμένα τρόφιμα, όπως τα αυγά, το γάλα, τον καφέ, το τσάι, το κρέας, τα λίπη και τις βιταμίνες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει