Η παχυσαρκία ενδέχεται να ευθύνεται για την εμφάνιση καρκίνου στο πάγκρεας

Σημαντική μελέτη η οποία έγινε στην Ατλάντα, από τους επιστήμονες του Centers for Disease Control and Prevention, διαπίστωσε ότι υπάρχει άρρηκτη σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και καρκίνου στο πάγκρεας.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 46.648 άνδρες από 40-75 ετών και 117.041 γυναίκες από 30-55 ετών, για μια περίοδο από 10-20 έτη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, τα άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 30 είχαν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρκίνο του παγκρέατος. Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι τα άτομα τα οποία ασκούνταν, μείωναν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος. Μάλιστα, η διαπίστωση αυτή, ήταν ακόμη πιο εμφανής στα υπέρβαρα άτομα με Δείκτης Μάζας Σώματος από 25-29,9.

«Οπως γνωρίζουμε η παχυσαρκία είναι αιτία πρόκλησης πολλών ασθενειών, όπως ο Διαβήτης τα Καρδιαγγειακά, τα Εγκεφαλικά, οι Οστεοαρθρίτιδες, η υψηλή Χοληστερόλη, η Υπέρταση κ.α. Αυτό όμως που επισημάνθηκε με αυτή τη μελέτη είναι ότι η παχυσαρκία ευθύνεται και για την εμφάνιση καρκίνου, κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό», τόνισαν οι επιστήμονες.

Οι ειδικοί επισήμαναν για μία ακόμη φορά την επικινδυνότητα της παχυσαρκίας, η οποία όπως είπαν, όχι μόνο μειώνει το προσδόκιμο ζωής, αλλά και αλλοιώνει την ποιότητά της. Εξάλλου, όπως τόνισαν, ο καρκίνος στο πάγκρεας είναι από τις πιο επικίνδυνες μορφές καρκίνου, καθώς αποτελεί την 5η αιτία θανάτου από καρκίνο και δυστυχώς, μόνο ένα 20% των ασθενών καταφέρνει να ζήσει 12 μήνες, όταν διαγνωσθεί σε προχωρημένο στάδιο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει