Η παρουσία κινήτρου μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής

Διάφορες μελέτες που έχουν γίνει κατά καιρούς έχουν υποδείξει πολλούς παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στη μακροζωία. Ξηροί καρποί, φυτικές ίνες, ακόμα και ο γάμος βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Τώρα, νέα μελέτη, υποδεικνύει πως η ύπαρξη ενός «σκοπού» στη ζωή του ανθρώπου, μπορεί να τον βοηθήσει να ζήσει περισσότερο.

Η έρευνα εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Carleton του Καναδά και το Πανεπιστήμιο του Rochester στη Νέα Υόρκη και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Psychological Science.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη ανακαλύψει τη σύνδεση ανάμεσα στο να έχει κάποιος ένα σκοπό στη ζωή του και στο χαμηλό κίνδυνο θνησιμότητας.

Αλλά όπως αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης Patrick Hill από το Πανεπιστήμιο του Carleton, υπήρξε περιορισμένη έρευνα που να εξετάζει κατά πόσο τα οφέλη προκύπτουν από την αίσθηση των αλλαγών στην πάροδο του χρόνου, όπως μετά από σημαντικές μεταβάσεις στη ζωή ή μεταξύ διαφορετικών περιόδων ανάπτυξης.

Για να το διαπιστώσουν ο Hill και ο συνεργάτης του Nicholas Turiano, από το Πανεπιστήμιο του Rochester, παρακολούθησαν περίπου 14 χρόνια, 6.000 συμμετέχοντες που ήταν μέρος μιας μακρόχρονης αμερικανικής μελέτης για την ζωή στη μέση ηλικία (ΜΙDUS-MIDlife in the United States).

Επικεντρώθηκαν κυρίως στην αυτο-αναφορική αίσθηση των συμμετεχόντων για το σκοπό στη ζωή τους από δηλώσεις όπως «κάποιοι άνθρωποι περιφέρονται άσκοπα στη ζωή, αλλά δεν είμαι ένας απ’ αυτούς» και σε άλλους ψυχολογικούς παράγοντες που παρείχαν πληροφορίες σχετικά με θετικά και αρνητικά συναισθήματα και τις σχέσεις με τους άλλους.

«Μια αίσθηση σκοπού μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας σε όλες τις ηλικίες»

Κατά τη διάρκεια της 14χρονης περιόδου παρακολούθησης, 569 από τους συμμετέχοντες έφυγαν από τη ζωή. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε πως εκείνοι που απεβίωσαν είχαν λιγότερες θετικές σχέσεις και ανέφεραν ότι έχουν χαμηλότερη αίσθηση σκοπού της ζωής από εκείνους που επέζησαν.

Συνολικά, τα άτομα που δήλωσαν ότι έχουν έναν μεγαλύτερο σκοπό στη ζωή τους, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας. Οι ερευνητές λένε πως διαπίστωσαν με έκπληξη ότι αυτό ίσχυε για όλες τις ηλικιακές ομάδες κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να πιστεύει κάποιος ότι θα βοηθούσε περισσότερο τους ηλικιωμένους παρά τους νεότερους. Για παράδειγμα, οι ενήλικες μπορεί να χρειαστούν μια αίσθηση κατεύθυνσης περισσότερο μετά από την έξοδό τους από την εργασία. Επίσης, είναι πιο πιθανό οι ηλικιωμένοι να αντιμετωπίσουν ασθένειες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή, συγκριτικά με τους νεότερους. Το ότι η έρευνα υποδεικνύει πως η αίσθηση σκοπού προβλέπει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, τόσο για τους μεγάλους, όσο και για τους νεότερους σε ηλικία, υπογραμμίζει τη δύναμη του κινήτρου. Τα ευρήματά μας δείχνουν πως η εξεύρεση μιας κατεύθυνσης για τη ζωή και ο καθορισμός των συνολικών στόχων για το τι θέλετε να επιτύχετε, μπορεί να σάς βοηθήσει πραγματικά να ζήσετε περισσότερο, ανεξάρτητα από το πότε θα βρείτε αυτό το στόχο», λέει ο Hill.

Οι ερευνητές σημείωσαν πως τα αποτελέσματα της μελέτης παρέμειναν αναλλοίωτα ακόμα και μετά τον συνυπολογισμό άλλων παραγόντων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη θνησιμότητα, όπως το καθεστώς συνταξιοδότησης.

Οι επιστήμονες βρίσκονται τώρα στη διαδικασία εξέτασης του κατά πόσον η αίσθηση του σκοπού ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, που είναι ένας από τους παράγοντες που ενισχύουν την μακροζωία. Επίσης, θα διερευνήσουν αν η αίσθηση σκοπού στη ζωή παρέχει παράλληλα οποιαδήποτε άλλα ωφελήματα εκτός από τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει