Η παχυσαρκία «κοστίζει» όσο και το κάπνισμα

Το παγκόσμιο κόστος της παχυσαρκίας είναι περίπου το ίδιο όπως το κάπνισμα ή οι ένοπλες συγκρούσεις και είναι μεγαλύτερο τόσο από τον αλκοολισμό, όσο και από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Το Διεθνές Ινστιτούτο McKinsey, υποστηρίζει πως σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε το κόστος της παχυσαρκίας ανέρχεται στα 1,62 τρισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Περίπου 2,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 30% του παγκόσμιου πληθυσμού, είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Τόνισε δε, πως είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα που θα στηρίζονται λιγότερο στην ατομική ευθύνη και περισσότερο στις στοχευμένες πολιτικές υγείας.

Η έκθεση αναφέρει πως υπάρχει ένα συνεχώς αυξανόμενο οικονομικό κόστος της παχυσαρκίας και πως το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί σε σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το 2030.

Το οικονομικό κόστος της παχυσαρκίας αυξάνεται συνεχώς εξαιτίας της ανάγκης υγειονομικής περίθαλψης και λόγω επιπλοκών των ασθενών, αλλά και εξαιτίας των πολλών χαμένων ωρών εργασίας που προκύπτουν απ’ αυτήν.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι αναγκαία μια σειρά από φιλόδοξες πολιτικές που θα αποτελέσουν μια συστηματική και όχι αποσπασματική «απάντηση» στο πρόβλημα.

Ανέφεραν επίσης ότι τέτοιες πολιτικές υγείας μπορούν να είναι περισσότερο αποτελεσματικές απ’ ό,τι η επιβολή φόρων στα λιπαρά τρόφιμα ή σε αυτά που είναι υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη ή ακόμα και από τις καμπάνιες για τη δημόσια υγεία. Προτάθηκαν, επίσης, προγράμματα διαχείρισης βάρους, αλλά και πρόβλεψη άσκησης στους εργασιακούς χώρους.

Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «μια στρατηγική επαρκούς κλίμακας είναι απαραίτητη, καθώς η παχυσαρκία τείνει να πάρει διαστάσεις κρίσης» και προσθέτει ότι η αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας, οδηγεί με τη σειρά της σε αύξηση εμφάνισης καρδιακών και πνευμονικών νόσων, διαβήτη και καρκίνου.

Η δρ Alison Tedstone, επικεφαλής διατροφολόγος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, τόνισε: «Η έκθεση είναι μια χρήσιμη συμβολή στη συζήτηση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, καθώς τα απλά μηνύματα της εκπαίδευσης από μόνα τους δεν αρκούν».

Η δρ Tedstone πρόσθεσε ότι απαιτείται δράση σε παγκόσμιο επίπεδο στο σύνολο της κοινωνίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Πότε ένα άτομο θεωρείται παχύσαρκο

Ένα άτομο θεωρείται παχύσαρκο αν έχει πολύ παραπάνω βάρος από το κανονικό και έχει υψηλό βαθμό σωματικού λίπους. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να μετρήσει κανείς αν ένα άτομο είναι παχύσαρκο είναι να ελέγξει το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), ο οποίος προκύπτει από τη διαίρεση του βάρους με το τετράγωνο του ύψους.

Αν ο ΔΜΣ σας είναι πάνω από 25 είστε υπέρβαροι. Αν είναι 30-40 θεωρείστε παχύσαρκοι, ενώ πάνω από 40 θεωρείστε πολύ παχύσαρκοι. Αν ο ΔΜΣ είναι μικρότερος από 18,5 τότε το άτομο είναι λιποβαρές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει