Η παχυσαρκία μπορεί να στερήσει έως και 8 χρόνια ζωής

Το υπερβολικό βάρος μπορεί να στερήσει ακόμα και οκτώ χρόνια ζωής και να κοστίσει στον άνθρωπο δεκαετίες ολόκληρες καλής υγείας, όπως αναφέρει μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά.

Η ανάλυση έδειξε πως οι άνθρωποι που ήταν παχύσαρκοι σε νεαρή ηλικία είχαν περισσότερη επιβάρυνση στην υγεία τους και μικρότερο προσδόκιμο ζωής.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου McGill στον Καναδά, ανέφερε πως καρδιακά προβλήματα και διαβήτης τύπου 2 που προέκυψαν από το υπερβολικό βάρος υπήρξαν σημαντικές πηγές αναπηρίας και θανάτου.

Οι ειδικοί επισήμαναν ότι συχνά οι άνθρωποι είχαν άγνοια για τις συνέπειες της παχυσαρκίας, παρόλο που τα προβλήματα που προκύπτουν απ’ αυτήν είναι πολύ γνωστά.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet χρησιμοποίησε ένα μοντέλο ηλεκτρονικού υπολογιστή και οι ερευνητές υπολόγισαν το αντίκτυπο του βάρους στο προσδόκιμο ζωής σε όλη τη διάρκειά της.

Σε σύγκριση με τους ανθρώπους που είχαν υγιές βάρος στις ηλικίες μεταξύ 20-39 ετών, εκείνοι που είχαν υπερβολικό βάρος έχασαν 8,4 χρόνια ζωής αν ήταν άνδρες και 6,1 χρόνια αν ήταν γυναίκες. Οι άνδρες επίσης έζησαν περίπου 18,8 χρόνια με κακή κατάσταση υγείας, ενώ εδώ οι γυναίκες τους ξεπέρασαν καθώς έζησαν 19,1 χρόνια με κακή κατάσταση υγείας.

Για τις ηλικίες μεταξύ 40-50 ετών οι παχύσαρκοι άνδρες έχασαν 3,7 χρόνια και οι γυναίκες 5,3 χρόνια σε σχέση με εκείνους που είχαν υγιές βάρος.

Οσο για τις ηλικίες μεταξύ 60-70 οι υπέρβαροι έχασαν μόλις 1 χρόνο ζωής σε σχέση με εκείνους που είχαν υγιές βάρος, αλλά έζησαν περίπου 7 χρόνια με κακή ποιότητα υγείας.

«Ξεκάθαρο μοτίβο»

«Η μελέτη μοντέλων υπολογιστών μάς δείχνει ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένων της καρδιάς και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Αν συμπεριλάβει κανείς και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη έχει κατά μέσο όρο δραματική μείωση του προσδόκιμου ζωής ενός ατόμου. Το μοτίβο είναι ξεκάθαρο. Όσο περισσότερο ζυγίζει ένα άτομο και όσο νεότερο είναι σε ηλικία, τόσο μεγαλύτερη είναι η επίδραση που έχει η παχυσαρκία στην υγεία του, καθώς έχει πολλά χρόνια μπροστά του στη διάρκεια των οποίων αντιμετωπίζει αυξημένους κινδύνους που σχετίζονται με αυτήν και που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ζωή και την υγεία του», λέει ο καθηγητής Steven Grover από το Πανεπιστήμιο ΜcGill.

«Αυτή η μελέτη υποστηρίζει για μια ακόμα φορά πως το να είναι κανείς παχύσαρκος όχι μόνο κλέβει χρόνια από τη ζωή του, αλλά δημιουργεί τον κίνδυνο να ζήσει πολλά χρόνια με κακή υγεία, αντί να απολαμβάνει μια ευτυχισμένη, δραστήρια και παραγωγική ζωή. Ότι μέγεθος κι αν έχετε, οι μικροί, εύχρηστοι στόχοι και αλλαγές στον τρόπο ζωής σας μπορούν να σας βάλουν στο δρόμο μιας ευτυχισμένης, υγιέστερης και μεγαλύτερης διάρκειας ζωής και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και διαβήτη τύπου 2», τόνισε η Barbara Dinsdale, διευθύντρια του τμήματος διερεύνησης του τρόπου ζωής στο φιλανθρωπικό Κέντρο Καρδιάς του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Οι άνθρωποι επιμένουν να σκέφτονται ότι το λίπος είναι απλά λίπος και αγνοούν πόσο πολλές ασθένειες μπορεί να προκαλέσει ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος. Αν τους έλεγαν, όμως, ότι κινδυνεύουν να χάσουν το ένα τους πόδι ή να τυφλωθούν εξαιτίας του διαβήτη ή ότι κινδυνεύουν από άλλες απειλητικές για τη ζωή τους επιπλοκές από παρόμοιες ασθένειες, είναι βέβαιο πως θα το σκέφτονταν δυο φορές προτού συσσωρεύσουν κιλά πάνω στο σώμα τους», κατέληξε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει