Η παχυσαρκία παράγοντας κινδύνου για τον κοροναϊό

Η παχυσαρκία είναι ένας κύριος παράγοντας κινδύνου για τη μόλυνση με τον νέο κοροναϊό και οι άνθρωποι με μεγάλο δείκτη μάζας σώματος είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σύμφωνα με τον επικεφαλής επιδημιολόγο της Γαλλίας.

Ο καθηγητής Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεσί, που είναι επικεφαλής του επιστημονικού συμβουλίου που κάνει τις εισηγήσεις στη γαλλική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της επιδημίας, δήλωσε πως έως και 17 εκατ. από τα 67 εκατ. των Γάλλων πολιτών αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο από τον κοροναϊό λόγω ηλικίας, ασθενειών, αλλά και παχυσαρκίας

Μάλιστα, τόνισε πως τα δεδομένα αυτά αφορούν και τις ΗΠΑ, που διαθέτουν υψηλό επίπεδο παχύσαρκων πολιτών.

«Αυτός ο ιός είναι τρομακτικός, μπορεί να χτυπήσει νέους ανθρώπους, ιδιαίτερα υπέρβαρους νέους ανθρώπους. Εκείνοι που είναι υπέρβαροι πρέπει πραγματικά να προσέχουν», δήλωσε ο Ντελφρεσί στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

«Αυτός είναι ο λόγος που ανησυχούμε για τους φίλους μας στην Αμερική, όπου το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι γνωστό και όπου θα έχουν πιθανόν τα περισσότερα προβλήματα λόγω παχυσαρκίας», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Ντελφρεσί, το ποσοστό θνησιμότητας για τους νέους που εισάγονται στα νοσοκομεία με σοβαρή αναπνευστική ασθένεια COVID-19 είναι περίπου 2%, όμως αυξάνεται στο 14% για τους πιο ευάλωτους ανθρώπους.

Να σημειωθεί ότι η παχυσαρκία έχει αναφερθεί ως μια πιθανή εξήγηση για τον μεγαλύτερο από το μέσο όρο θανάτων από κοροναϊό στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ και στο Μεξικό, δύο περιοχές στην Αμερική που έχουν μεγάλο ποσοστό παχύσαρκων.

Οι συστάσεις της ΕΠΑΜΕΔΙ

Ειδικές συστάσεις που αφορούν την παχυσαρκία και τη λοίμωξη από Covid-19 κάνει και η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Παχυσαρκίας, του Μεταβολισμού και των Διαταραχών Διατροφής (ΕΠΑΜΕΔΙ).

Όπως αναφέρει, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που αποδεικνύουν ότι η λοίμωξη Covid-19 προσβάλλει περισσότερο τα άτομα με παχυσαρκία από ό,τι αυτά που έχουν κανονικό βάρος.

Ωστόσο, ο κίνδυνος βαρείας προσβολής (Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας – ΣΟΑΔ) αυξάνεται όταν υπάρχει παχυσαρκία 3ου βαθμού, δηλαδή όταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ξεπερνά το 40kg/m2, σύμφωνα με τα δεδομένα για τη γρίπη Α (Η1Ν1).

Η παχυσαρκία, ανεξαρτήτως ΔΜΣ, μπορεί να συνοδεύεται από μία ή περισσότερες συν-νοσηρότητες, οι οποίες έχουν ταξινομηθεί ως παράγοντες κινδύνου για βαριές μορφές νόσησης από Cοvid-19 σε διαφορετικά δημοσιευμένα άρθρα του τελευταίου διμήνου, όπως αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και στεφανιαία νόσος.

Επιπρόσθετα, η αντιμετώπιση στη ΜΕΘ των ασθενών με παχυσαρκία, ανεξαρτήτως της νόσου για την οποία νοσηλεύονται, παρουσιάζει πολλαπλά και ιδιαίτερα προβλήματα (διασωλήνωση, δοσολογία φαρμάκων, θεραπευτικοί χειρισμοί, νοσηλευτική φροντίδα), όπως σημειώνει η ΕΠΑΜΕΔΙ.

Κατά συνέπεια, τονίζει, τα προληπτικά μέτρα και τα μέτρα απομόνωσης που εφαρμόζονται για όλο τον πληθυσμό πρέπει να τηρούνται αυστηρά από τα άτομα με παχυσαρκία και το άμεσο περιβάλλον τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει