Η Pfizer μειώνει τις παραδόσεις εμβολίων σε χώρες της ΕΕ έως και 50%

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της Pfizer να μειώσει ακόμα και σε ποσοστό 50% τον αριθμό των εμβολίων κατά του κοροναϊού σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει προβληματισμό αλλά και μεγάλη γκρίνια και δυσφορία με κάποιες χώρες όπως η Ιταλία να απειλούν με νομικές δράσεις κατά της εταιρείες, άλλες όπως η Δανία να αναφέρουν ότι θα έχουν έλλειμμα στα εμβόλια για το πρώτο τρίμηνο και κάποιες άλλες όπως η Ουγγαρία να ζητούν από την ΕΕ να πάρει μέτρα.

Η Ρουμανία θα παραλάβει το 50% του προγραμματισμένου όγκου αυτήν την εβδομάδα, το άλλο 50% θα διανεμηθεί σταδιακά έως τα τέλη Μαρτίου με τις παραδόσεις να επιστρέφουν σε κανονικά επίπεδα από την ερχόμενη εβδομάδα, είπε στο Reuters ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Αντρέι Μπάτσου.

Ανάλογη κατάσταση και στην Πολωνία, η οποία παρέλαβε τη Δευτέρα 176.000 δόσεις, μια μείωση περίπου 50% από την ποσότητα που ανέμενε. Για εβδομάδες αναστάτωσης ετοιμάζεται η Τσεχία, με την κυβέρνηση της χώρας να εξετάζει το χρονοδιάγραμμα της εκστρατείας εμβολιασμών.

«Πρέπει να αναμένουμε ότι θα υπάρξει μια μείωση στον αριθμό των ανοικτών ραντεβού για εμβολιασμούς τις επόμενες τρεις εβδομάδες», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Γιαν Μπλάτνι, σε δημοσιογράφους σήμερα, με τις παραδόσεις της Pfizer να μειώνονται κατά περίπου 15% αυτήν την εβδομάδα και έως 30% για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Θα υπάρξει έλλειμμα το α’ τρίμηνο του 2020

Ορισμένες χώρες εκτιμούν πως μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση. Η Νορβηγία έχει διαθέσιμο απόθεμα έκτακτης ανάγκης και θα συνεχίσει να χορηγεί τις δόσεις σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, έγινε γνωστό από το σώμα δημόσιας υγείας της κυβέρνησης.

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία είπε στη Βουλγαρία και την Πολωνία ότι θα αντικαταστήσει τις παραλειπόμενες δόσεις, αναφέρουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Όμως, το ινστιτούτο Serum της Δανίας επισήμανε πως η απώλεια κατά 50% των δόσεων αυτήν την εβδομάδα θα οδηγήσει σε έλλειμμα ύψους 10% για το πρώτο τρίμηνο.

Με τις κυβερνήσεις στην περιοχή να προσπαθούν να διαχειριστούν τις αιφνίδιες περικοπές, αξιωματούχοι λένε πως οι μειώσεις υπονομεύουν τις προσπάθειές τους να εμβολιάσουν τους πολίτες τους και να τιθασεύσουν την πανδημία, που έχει σκοτώσει πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Χθες, η Ιταλία απείλησε με νομική δράση σε βάρος της Pfizer.

Μέτρα από την ΕΕ ζητά η Ουγγαρία

Στην Ουγγαρία, όπου οι αρχές έδωσαν το πράσινο φως για τη χρήση του εμβολίου της βρετανικής AstraZeneca και του ρωσικού Sputnik V, πριν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος κάλεσε τις Βρυξέλλες να προσπαθήσουν να διασφαλίσουν ότι θα τηρηθεί το πρόγραμμα στις παραδόσεις από την Pfizer και άλλους κατασκευαστές.

«Θα ήμασταν χαρούμενοι εάν η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή λάμβανε μέτρα το συντομότερο για να διασφαλίσει ότι η Pfizer και άλλοι κατασκευαστές θα αλλάξουν τις παραδόσεις», είπε ο Γκέργκελι Γκούλιας, ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες  δημοσίευμα της γαλλικής Le Monde είχε παρουσιάσει «χακαρισμένα» emails του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, στα οποία αναφερόταν πως ο Οργανισμός είχε σοβαρές ενστάσεις για το κατά πόσο οι πρώτες παρτίδες εμβολίων της Pfizer πληρούσαν τα πρότυπα σε ό,τι έχει να κάνει με τα επίπεδα του RNA και είχε συνδέσει τις καθυστερήσεις στην παραγωγή του εμβολίου με την προσπάθεια της εταιρείας να επιλύσει το συγκεκριμένο ζήτημα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει