Η πολλή οξυτοκίνη δημιουργεί υπερευαισθησία στους υγιείς

Η οξυτοκίνη συνήθως αναφέρεται ως η «ορμόνη της αγάπης» και είναι μια ορμόνη που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις σχέσεις των ανθρώπων, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη επικοινωνία ατόμων με αυτισμό και σχιζοφρένεια.

Ομως, μια νέα έρευνα δείχνει ότι για τους υγιείς ενήλικες η υπερβολική οξυτοκίνη μπορεί να οδηγήσει σε υπερευαισθησία απέναντι στα συναισθήματα των άλλων.

Η έρευνα έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Concordia στον Καναδά και δημοσιεύτηκε πρόσφατα  στο περιοδικό Emotion.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Christopher Cardoso μελέτησαν 82 υγιείς ενήλικες που δεν είχαν σημάδια αυτισμού, σχιζοφρένειας ή άλλων σχετικών καταστάσεων.

Στους μισούς από τους συμμετέχοντες χορηγήθηκε μια δόση ενδορρινικής οξυτοκίνης, ενώ στους υπόλοιπους δόθηκε ένα εικονικό φάρμακο.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να πραγματοποιήσουν ένα τεστ ακρίβειας συναισθηματικού προσδιορισμού. Αυτό το τεστ τους υποχρέωνε να συγκρίνουν μια ποικιλία εκφράσεων του προσώπου που δείχνουν διαφορετικές συναισθηματικές καταστάσεις.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν λάβει την οξυτοκίνη ανέφεραν ότι είδαν μεγαλύτερη ένταση των συναισθημάτων στα πρόσωπα, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν πάρει το εικονικό φάρμακο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές κάποιοι ψυχολόγοι συνταγογραφούν φάρμακα για χρήση εκτός ενδείξεων (off-label) για ασθενείς που πάσχουν από ήπια κοινωνικά θέματα, όπως το άγχος πριν από μια συνέντευξη για δουλειά.

Ομως, ο Cardoso υποστηρίζει πως τα ευρήματα της μελέτης αποδεικνύουν ότι αυτά τα φάρμακα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στον ασθενή: «Πολλοί ψυχολόγοι αρχικά σκέφτηκαν πως η οξυτοκίνη θα μπορούσε να είναι μια εύκολη λύση στην αντιμετώπιση αυτών των ανησυχιών. Αλλά η μελέτη μας αποδεικνύει πως η συγκεκριμένη ορμόνη προκαλεί συναισθηματική υπερευαισθησία και μπορεί να είναι επιβλαβής σε άτομα που δεν έχουν σοβαρές κοινωνικές ελλείψεις».

Για παράδειγμα, όπως λέει ο Cardoso, αν ένας διευθυντής στο χώρο εργασίας κάνει μορφασμούς επειδή κάθεται σε μια άβολη καρέκλα, ένα άτομο με αυξημένα επίπεδα οξυτοκίνης μπορεί να σκεφτεί πως ο διευθυντής αντιδρά αρνητικά σε ό,τι του λέει το άτομο, με αποτέλεσμα να προκληθούν προβλήματα στο χώρο της δουλειάς.

Γι’ αυτό θα πρέπει η οξυτοκίνη να δίνεται σε άτομα που πραγματικά την έχουν ανάγκη, επειδή αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η συγκεκριμένη ορμόνη μπορεί να ενεργοποιήσει τις περιοχές του εγκεφάλου σε παιδιά με αυτισμό.

Αλλά για μερικούς ανθρώπους το «δώρο» της οξυτοκίνης μπορεί να δημιουργήσει ακούσιες αρνητικές συνέπειες, όπως είναι η υπερευαισθησία στα συναισθήματα στην καθημερινή ζωή…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει