Η σχέση του πόνου στο αριστερό χέρι με την καρδιά

Ο πόνος στο αριστερό χέρι μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες που κυμαίνονται από ένα τράβηγμα σε ένα μυ μέχρι την καρδιακή προσβολή. Συχνά δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί τι ακριβώς είναι αυτός ο πόνος.

Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά που μπορούν να βοηθήσουν να διακρίνετε τη διαφορά:

Πόνος στο στήθος και στο αριστερό χέρι

Αν και δεν αποτελεί πάντα αιτία για συναγερμό, ο συνδυασμός του πόνου στο αριστερό χέρι με δυσφορία στο στήθος, απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα στις περισσότερες περιπτώσεις, καθώς μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί από εσάς αν αποτελεί σύμπτωμα μιας σοβαρής κατάστασης ή όχι. Σε μερικές περιπτώσεις είναι μάλλον απίθανο να αποτελεί σοβαρή κατάσταση, όπως για παράδειγμα ο πόνος στο στήθος με ταυτόχρονο πόνο στο αριστερό χέρι μετά από πτώση προς τα εμπρός, ενός 20χρονου παιδιού που παίζει ρακέτες.

Αλλα συμπτώματα σε συνδυασμό με πόνο στο χέρι

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με την καρδιά δεν είναι μερικές φορές ξεκάθαρα και μερικοί άνθρωποι που έχουν σοβαρή καρδιακή νόσο, δεν βίωσαν ποτέ πόνο στο στήθος. Είναι ακόμα δυνατό να έχει κάποιος υποστεί καρδιακή προσβολή με λίγα, εάν υπάρχουν, συμπτώματα. Το ανθρώπινο σώμα δεν ακολουθεί πάντα την κλασική περιγραφή που θα βρείτε στα βιβλία και υποστηρίζει πως ο πόνος στην καρδιακή προσβολή είναι σα να κάθεται ένας… ελέφαντας πάνω στο θώρακά μας. Μερικές φορές πιο ασαφή συμπτώματα, όπως η δυσκολία στην αναπνοή, η ναυτία, η δυσπεψία, η ζάλη, η ασυνήθιστη εφίδρωση ή οι αυξημένοι καρδιακοί παλμοί είναι περισσότερο ενδεικτικές καταστάσεις μιας υποκείμενης καρδιακής προσβολής. Εάν ο πόνος στο αριστερό χέρι συνοδεύει οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, τότε υποδεικνύει την πιθανότητα καρδιακού προβλήματος.

Πόνος που επανέρχεται από κίνηση

Πόνος στο αριστερό χέρι που προήλθε από κίνηση ή ώθηση στην επώδυνη περιοχή είναι συνήθως λιγότερο πιθανό να σχετίζεται με την καρδιά. Απλές δραστηριότητες όπως η άρση βαρών, η μετακίνηση βαρέων επίπλων, μπορεί να προκαλέσουν μια φλεγμονή στους μύες ή στις αρθρώσεις του βραχίονα. Ο πόνος που σχετίζεται με αυτά τα είδη των τραυματισμών μπορεί συχνά να αναπαραχθεί με απλούς χειρισμούς, όπως το χτύπημα στην εν λόγω περιοχή. Ο πόνος στο βραχίονα μπορεί, επίσης, να προκληθεί από ένα πιασμένο νεύρο στο λαιμό και όπως κινείται ο βραχίονας να επανέρχεται ο πόνος. Ο πόνος που σχετίζεται με την καρδιά συνήθως δεν προκαλείται από τη μετακίνηση του βραχίονα.

Επίμονος πόνος

Εάν ο πόνος στο χέρι επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι λιγότερο πιθανό να σχετίζεται με πρόβλημα καρδιάς. Καταστάσεις όπως η τενοντίτιδα και η αρθρίτιδα μπορεί να διαρκέσουν για μήνες ή ακόμα και για χρόνια, κάνοντας την πιθανότητα σύνδεσης με καρδιακή νόσο να φαντάζει εξαιρετικά μακρινή. Στο άλλο άκρο του φάσματος, αστραπιαίοι, οξείς πόνοι στο βραχίονα, είναι επίσης λιγότερο πιθανό να σχετίζονται με καρδιακή νόσο, ειδικά αν προκαλούνται από τη μετακίνηση του βραχίονα ή του λαιμού.

Προειδοποιήσεις

Πόνος στον αριστερό βραχίονα που χειροτερεύει με τη δραστηριότητα και βελτιώνεται με την ανάπαυση πρέπει να παρακινήσει την άμεση ιατρική προσοχή, καθώς αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι καρδιακών παθήσεων, ειδικά αν ο πόνος είναι βαθύς και ο βραχίονας δεν είναι μαλακός στην αφή. Ο πόνος στον αριστερό βραχίονα που εμφανίζεται ξαφνικά, σε κατάσταση ηρεμίας, όπως όταν παρακολουθείτε τηλεόραση, θα μπορούσε, επίσης, να οφείλεται σε μια ασταθή κατάσταση της καρδιάς. Τέλος, αν ο πόνος στο βραχίονα συνοδεύεται από οποιονδήποτε συνδυασμό πόνου στο στήθος, ναυτία, εμετό, ζαλάδα, λιποθυμία, δύσπνοια, ασυνήθιστη εφίδρωση, φούσκωμα της κοιλιάς, βήχα ή συριγμό, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει